Επίδομα 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους, στήριξη 800.000 επιχειρήσεων και 700.000 επαγγελματιών

Ένα νέο πακέτο οκτώ μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων για τον Απρίλιο, με την αύξηση παράλληλα του συμπληρωματικού προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών κατά 5 δισ. ευρώ (από 4 δισ. ευρώ), ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Συνολικά έως σήμερα, τα μέτρα στήριξης ανέρχονται σε 6,8 δισ. ευρώ ή σε 3,5% του ΑΕΠ. Με τον υπουργό Οικονομικών, να επισημαίνει ότι η ζημία στην οικονομία, λόγω της πανδημίας, είναι βραχυπρόθεσμα σημαντική, αλλά θα είναι παροδική, διότι η γενεσιουργός αιτία δεν είναι εγγενής.

Ειδικότερα, η 4η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα έχει ως εξής:

1.Επεκτείνεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Πλέον καλύπτονται 1,7 εκατομμύριο εργαζόμενοι ή το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η ενίσχυση αυτή, για όσους εργαζόμενους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα. Καλύπτονται από τον προϋπολογισμό για 45 ημέρες οι ασφαλιστικές εισφορές με βάση τον ονομαστικό μισθό τους. Αναστέλλονται για 4 μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ δίδεται έκπτωση 25% στην περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής. Το μέτρο αφορά σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρης ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση).

2.Επεκτείνεται σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης και συνολικά καλύπτονται, μέσα από διαφορετικά σχήματα, 800.000 επιχειρήσεις, που αφορούν στο 86% των ΚΑΔ και το 76% των νομικών προσώπων της χώρας. Προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία για το 99% αυτών που καλύπτονται. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών του Απριλίου προς την εφορία, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

3.Καλύπτονται, επιπλέον, μέσα από διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ή το 75% του συνόλου.

4.Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, με ρήτρα μη απολύσεων. Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται τυποποιημένα, με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης τής επιχείρησης και λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα αυτό, θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) από 2 έως 10 Απριλίου.

5. Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του, από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τις έως σήμερα προβλέψεις για τα μέτρα στήριξης, πρέπει να καταβάλουν το δώρο στις προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες.

Στην περίπτωση που η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το τμήμα του δώρου του Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό.

Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση. Εκτιμάται ότι αυτή θα καταβληθεί έως τις 10 Απριλίου.

6. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, πρέπει να διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.

7. Διαμορφώνονται μέτρα στήριξης σε κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση. Για τον σκοπό αυτό, διατίθεται άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρχικά ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα. Επίσης, θα αξιοποιηθούν, με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης και να προστεθούν στο αρχικό ποσό επιχορήγησης από το υπουργείο Οικονομικών.

8. Προβλέπεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του υπουργείου Οικονομικών που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό. Οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται τελικά κατά 5 δισ. ευρώ.

Η νέα αύξηση κρίθηκε αναγκαία, διότι:

*Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.

*Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στο 1,6 δισ. ευρώ.

*Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ.

*Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τον Μάρτιο και Απρίλιο.

Μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την «επιστρεπτέα προκαταβολή» για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του προϋπολογισμού για το δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, καθώς και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, ανέρχεται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ (ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 2% του ΑΕΠ). Και αυτά τα ποσά, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, δεν περιλαμβάνουν την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Γ. Βρούτσης: Η τέταρτη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού

«Μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο και τρομακτικό φαινόμενο, αυτό της πανδημίας, που αιφνιδίασε ολόκληρο τον κόσμο, η κυβέρνησή μας δεν έμεινε ούτε αδρανής ούτε αμήχανη. Αντίθετα, αντέδρασε έγκαιρα και αποφασιστικά, με κορυφαία και πρώτη προτεραιότητα την πρόληψη της δημόσιας υγείας, αλλά και την περιφρούρηση της κοινωνικής συνοχής. Έτσι, πήραμε μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άωνι Γεωργιάδη, παρουσιάζοντας την τέταρτη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, κρίσιμος παράγοντας για το επόμενο διάστημα είναι να επικρατήσει ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αλληλεγγύη και αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης, ώστε όλοι μαζί να κλείσουμε τον κύκλο της κρίσης και να βγούμε από αυτήν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Όπως είπε, οι τρεις δέσμες μέτρων, που έχουν εξαγγελθεί και υλοποιούνται, αλλά και η τέταρτη, που ανακοινώνεται σήμερα, συνιστούν ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας, που άπλωσε έγκαιρα η κυβέρνηση, συγκρατώντας τις απολύσεις, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας, δίνοντας προσωρινά εργαλεία ευελιξίας στις επιχειρήσεις που πλήττονται και, φυσικά, ανακουφίζοντας εργαζόμενους και εργοδότες από το βάρος των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

«Κοινός παρανομαστής όλων των προηγούμενων ανακουφιστικών μέτρων είναι η ρήτρα διατήρησης θέσεων» υπογράμμισε ο υπουργός και προσέθεσε:

«Με τις σημερινές ανακοινώσεις, ολοκληρώνεται ένα συγκροτημένο πακέτο μέτρων, που δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο ανακούφισης και ελπίδας για τους εργαζόμενους, που δίνει, παράλληλα, σημαντικές “ανάσες” βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε τον τέταρτο κύκλο μέτρων στήριξης της αγοράς εργασίας και της οικονομίας:

ΕΙΔΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Την προηγούμενη εβδομάδα, άνοιξε η ειδική πλατφόρμα στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», στην οποία οι εργοδότες συμπλήρωσαν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα και αιτήθηκαν α) μείωση κατά 40% του επαγγελματικού μισθώματος και β) αναστολή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων τους, προκειμένου οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ.

Η ειδική πλατφόρμα για τους εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν με διοικητική εντολή θα είναι ανοικτή, μέχρι τις 31/3. Μέχρι αυτήν τη στιγμή, έχουν κάνει αιτήματα 295.246 επιχειρήσεις, που αφορούν σε 410.705 εργαζόμενους.

Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλουν το ηλεκτρονικό έντυπο και οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και θα ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που οι ΚΑΔ τους ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.

Από εκεί και πέρα, την 1η Απριλίου 2020, θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους που θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου, ώστε και οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα τόσο για τη μείωση κατά 40% του μισθώματος της πρώτης κατοικίας τους (για εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή), όσο και για να λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ. Από σήμερα 30.3.2020, υπάρχει στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» νέα φόρμα υποβολής, η οποία είναι εμπλουτισμένη με τους ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις, ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία που έκλεισαν με κρατική εντολή ή ως πληττόμενες, καθώς και οι εργαζόμενοί τους, να απολαύσουν των αντίστοιχων για κάθε κατηγορία ευεργετημάτων των μέτρων στήριξης.

Επίσης, από σήμερα, το έντυπο εργοδοτών στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» έχει εμπλουτιστεί με τις ειδικές κατηγορίες ΚΑΔ που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες “shop-in a-shop” και “επιχειρήσεων έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες Μητρώο Online Media”.

«Από βήματος, σήμερα, καλώ επιχειρήσεις-εργοδότες, που έχουν ήδη υποβάλει δήλωση με βάση τον κύριο ΚΑΔ της επιχείρησης, αλλά και με βάση τον ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας, βάσει ακαθάριστων εσόδων του 2018, εντάσσονται στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, να υποβάλουν συμπληρωματικά νέο έντυπο Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς να συμπληρώσουν εκ νέου τον πίνακα εργαζόμενων, ώστε να απολαύσουν αυτοί και οι εργαζόμενοί τους το μέτρο μείωσης του ενοικίου τους».

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ/ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ & ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

Από 6.4.2020, οι ελεύθεροι επαγγελματίες/επιτηδευματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργοδότες, μέχρι πέντε εργαζόμενους, οι οποίοι είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ, θα μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο μέτρο στήριξης, σε σχετικό έντυπο που θα βρίσκουν στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», μετά την εντός εβδομάδος έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Και γι’ αυτούς ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης και διατήρησης προσωπικού σε περίπτωση που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΞΙ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΜΕΣΩ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

«Η κυβέρνηση εκτιμάει απεριόριστα την εθνική συμβολή του επιστημονικού κόσμου της χώρας, γι’ αυτό και στην περίοδο κρίσης, που διανύουμε, θα στηρίξει με κάθε μέσο που διατίθεται τους έξι επιστημονικούς κλάδους (οικονομολόγους/λογιστές, μηχανικούς, δικηγόρους, ανεξάρτητους επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατρούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές)» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ, θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα-αποζημίωση, ύψους 600 ευρώ, για τον Απρίλιο, διά υλοποίησης ειδικού ανοιχτού προγράμματος τηλεκατάρτισης.

Το ποσό των 600 ευρώ, που αφορά αποκλειστικά τους επιστήμονες, θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο και, φυσικά, απολύτως καθαρό, χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις. Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα ξεκινήσει να καταβάλλεται εντός Απριλίου (από 15/4), ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν, μέχρι τις 30/4.

Το πρόγραμμα θα συντελεστεί με την επιτυχημένη διαδικασία των voucher με απόλυτη διαφάνεια.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΑΪΟΥ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ & ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από τον Μάιο και για το επόμενο διάστημα, οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι/λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές) θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι, αλλά και οι λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή θα λάβουν από τον Μάιο και για το επόμενο διάστημα την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ- ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

Παράλληλα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα εκδοθεί σήμερα, θα υπάρχει διάταξη που θα παρέχει μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων περιόδου απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου-Μαρτίου σε όσους από τους παραπάνω θελήσουν να τις καταβάλουν στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία τους. Ειδάλλως, θα μπορούν να τις καταβάλουν κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

Ταυτόχρονα, το διοικητικό συμβούλιο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), με απόφαση που θα λάβει σήμερα, θα μετατοπίζει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, απαιτητών μέχρι τις 31/3, στις 10 Απριλίου 2020 και, έτσι, θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές 10 ημέρες μετά.

ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Η καταβολή του Δώρου Πάσχα προς όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είναι διασφαλισμένη. Ωστόσο, στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή ή ανήκουν στις πληττόμενες από την κρίση επιχειρήσεις, βάσει ΚΑΔ, θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα, μέχρι το καλοκαίρι. Υπογραμμίζεται ότι το Δώρο Πάσχα, που πρέπει να καταβληθεί, μέχρι τις 30/6, από τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με διοικητική εντολή ή ανήκουν στις πληττόμενες, βάσει ΚΑΔ, θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που αυτό δεν είναι δεδουλευμένο, όπως θα αναφέρεται και στην σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ωστόσο, με απόφαση του πρωθυπουργού, το τμήμα του Δώρου Πάσχα που δεν θα καταβληθεί στους εργαζόμενους από τους εργοδότες, θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντος νόμου.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ

Άμεσα και, συγκεκριμένα, εντός Απριλίου, ενεργοποιείται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 ανέργους, ηλικίας 18-67, σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, όπως, επίσης και όλα τα προγράμματα στήριξης των ανέργων του υπουργείου Εργασίας και του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και, συγκεκριμένα, από τον Μάιο, θα ξεκινήσουν σταδιακά προγράμματα που θα αφορούν περίπου 100.000 ανέργους.

Επίσης, από σήμερα, στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης του ΟΑΕΔ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την ταυτόχρονη μείωση του συγχρωτισμού, για πρώτη φορά, οι άνεργοι θα μπορούν ηλεκτρονικά να εγγράφονται στο μητρώο, να αποκτούν δελτίο ανεργίας και να υποβάλουν αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας, χωρίς φυσική παρουσία.

Οι εγγραφές στο μητρώο για έκδοση δελτίου ανεργίας και οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας αποτελούν περίπου τα 2/3 του συνολικού αριθμού επισκέψεων στα 118 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και είναι οι μόνες υπηρεσίες για τις οποίες οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού από τις 16 Μαρτίου και μετά. Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος προσέλευσης στα ΚΠΑ2 με ραντεβού, καθώς όλες οι υπηρεσίες του Οργανισμού παρέχονται ηλεκτρονικά.

Πηγή: ΑΠΕ

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]