Χωρίς περιορισμούς οι αναλήψεις από 1η Οκτώβρη!

Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε για ΦΕΚ την απόφασή του για κατάργηση των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών εντός Ελλάδας και  για την διευκόλυνση των κινήσεων κεφαλαίων προς το εξωτερικό. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το asfalisinet.gr, θα επιτρέπονται από 1η Οκτωβρίου χωρίς περιορισμό οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στην Ελλάδα. Θα επιτρέπονται ακόμα, από 1η Οκτωβρίου οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στο εξωτερικό έως του ποσού των 5.000 ευρώ.
Αυξάνεται με τη δημοσίευση της απόφασης το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 3.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/ και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.
Θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των υποκαταστημάτων οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 40.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα.
Επιτρέπεται η μεταφορά στο εξωτερικό χρηματικών ποσών που αποτελούν κέρδη και μερίσματα προερχόμενα από κεφάλαια εξωτερικού, που επενδύονται στην Ελλάδα μετά τη δημοσίευση της απόφασης, έως ποσοστού 100% του επενδεδυμένου κεφαλαίου για κάθε ημερολογιακό έτος.

Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, δήλωσε πως “πλέον δεν υπάρχει περιορισμός στις τραπεζικές αναλήψεις εσωτερικού, μία εξέλιξη οπωσδήποτε θετική η οποία όμως, πρέπει να συνοδευτεί από την πλήρη κατάργηση των τραπεζικών περιορισμών, έτσι ώστε, να διευκολυνθεί συνολικά το επιχειρείν. Επίσης, με τις τελευταίες εξελίξεις αυξάνονται τα όρια και για εξαγωγή ποσών από τις 40.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, στις 100.000 ευρώ, κάτι που οπωσδήποτε θα διευκολύνει πάρα πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με συναλλαγές στο εξωτερικό. Τα προβλήματα παραμένουν για χιλιάδες επιχειρήσεις που κυριολεκτικά υπέφεραν αυτά τα χρόνια εξαιτίας των capital controls.”

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε πως είναι αναγκαία η λήψη ουσιαστικών μέτρων που θα στηρίζουν πραγματικά την επιχειρηματικότητα. “Χωρίς ελαφρύνσεις σε φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς ρεαλιστικές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, δίχως έμφαση στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει”.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]