ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Τσίπρας vs Μητσοτάκης

Η 83η ΔΕΘ έλαβε τέλος με πλήθος εξαγγελιών για τον ασφαλιστικό τομέα τόσο από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρει και ο Θανάσης Κουκάκης στο CNN Greece, η σύγκριση των όσων ειπώθηκαν δείχνει πως ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε λιγότερο γενναιόδωρος από την αντιπολίτευση, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις δεσμεύσεις που η κυβέρνηση έχει αναλάβει έναντι των δανειστών της χώρας. Από την άλλη, ο επικεφαλής της ΝΔ παρέθεσε ένα σχέδιο πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη, που όμως δεν είναι απολύτως συμβατό με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μεσοπρόθεσμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως δε θα προχωρήσουν οι προβλεπόμενες περικοπές στις συντάξεις με την έγκριση των δανειστών και πως οι αποφάσεις θα ληφθούν με τον προϋπολογισμό του 2019. Ο ίδιος εξήγγειλε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα πάνω από 7.000 ευρώ. Για τα εργασιακά, επιπλέον, προανήγγειλε την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, που θα πρέπει να δικαιολογείται από την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σειρά του, εξήγγειλε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου με τη διατήρηση της εθνικής σύνταξης. Όπως είπε: «οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20% σήμερα θα μειωθούν σταδιακά στο 15% εντός τετραετίας». Εστίασε δε στην εφαρμογή τρίτου πυλώνα με προαιρετική συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση. Ο εργαζόμενος θα επιλέγει εάν τα χρήματα από την υποχρεωτική εισφορά 7% θα πηγαίνουν σε δημόσια ή ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Τέλος, αναφέρθηκε και αυτός σε κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, αλλά και στο ότι ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

 

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]