Ασφαλιστική κάλυψη για τους εθισμένους στα ηλεκτρονικά παιχνίδια!

Ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια θεωρείται πλέον και επισήμως ασθένεια που χρήζει θεραπείας. Οι ασφαλιστικές θα μπορούν να προσφέρουν σχετική κάλυψη από τον Ιανουάριο του 2022.

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Ως «παγκόσμιο παράδοξο» χαρακτηρίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για ένταξη του videogaming στον κατάλογο της Διεθνούς Κατάταξης Ασθενειών (ICD). H απόφαση αναμένεται να μπει σε εφαρμογή σε περίπου ένα χρόνο, με τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια να χρήζει, επισήμως, ασφαλιστικής αποζημίωσης, από τον Ιανουάριο του 2022.

Και αυτό γιατί ο κατάλογος της Διεθνούς Κατάταξης Ασθενειών είναι αυτός πάνω στον οποίο βασίζονται οι ασφαλιστικές εταιρείες για να συνθέτουν τις καλύψεις τους, για να παρακολουθούν και να ανταποκρίνονται στις εξελίξεις στον τομέα της υγείας. Το gaming συγκαταλέγεται πλέον στις διαταραχές που χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης και θεραπείας, και άρα ασφαλιστικής αποζημίωσης, ωστόσο η διάγνωση δεν είναι απλή διαδικασία – μπορεί να γίνει μόνο από επαγγελματίες υγείας που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για να το πράξουν.

Ως βιντεοπαιχνίδι (ή “ηλεκτρονικό” όπως είθισται να αποκαλείται στην καθομιλουμένη) εννοείται οποιοδήποτε παιχνίδι παίζεται μέσω υπολογιστή, κινητού ή κονσόλας.

Ο ΠΟΥ περιγράφει τον εθισμό στο gaming (με το οποίο ασχολούνται κυρίως άντρες, ηλικίας 5 έως…75 ετών σε όλο τον πλανήτη), ως “επαναλαμβανόμενη ή επίμονη συμπεριφορά”, τόσο συστηματική ώστε να «προηγείται άλλων ενδιαφερόντων στη ζωή»:

Αντί να αφιερώνει την ενέργειά του στην πραγματική ζωή και σε πραγματικές δραστηριότητες, ο ο εθισμένος στα “ηλεκτρονικά” περνάει τον περισσότερο χρόνο του μπροστά στο παιχνίδι και δίνει προτεραιότητα σε αυτή την ασχολία έναντι του να βγει με φίλους, να διαβάσει ή να δουλέψει ή να ασχοληθεί με τους δικούς του ανθρώπους…

Τα παιχνίδια αυτά πωλούνται σε εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και τα περισσότερα έχουν βίαιο περιεχόμενο.

Η Διεθνής Κατάταξη Ασθενειών (ICD), ενημερώνεται τα τελευταία 10 χρόνια και μέχρι σήμερα περιλαμβάνει 55.000 τραύματα, ασθένειες και αιτίες θανάτου. Η σημασία της είναι μεγάλη, γιατί βοηθά να ταξινομηθούν οι λόγοι για τους οποίους αρρωσταίνουν και πεθαίνουν οι άνθρωποι, και άρα βοηθά στην δημιουργία προληπτικών δράσεων που σώζουν ζωές.

Με τη νέα προσθήκη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει τον κίνδυνο που ελλοχεύει σε όσους ασχολούνται υπερβολικά με το gaming, αλλά και όσους βρίσκονται στο περιβάλλον τους – μιας και ως γνωστόν οι εθισμένοι σπάνια αποδέχονται ευθέως το πρόβλημά τους.  Πόσο μάλλον όταν ο εθισμός αφορά ανήλικα άτομα – χαρακτηριστικό της περίπτωσης του gaming.

Οι ειδικοί λοιπόν πλέον επιστούν την προσοχή των κηδεμόνων και των εκπαιδευτικών σε μια συνήθεια ευρέως διαδεδομένη στις σύγχρονες κοινωνίες που όμως τελικά δεν είναι καθόλου ακίνδυνη. Ακόμη και στη χώρα μας, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα Ίντερνετ καφέ, ειδικά σε απομακρυσμένους νομούς της επαρχίας, για να δει ορδές ανηλίκων από 5 ώς 18+ ετών να ξημεροβραδιάζονται στην κυριολεξία μπροστά στις οθόνες. Τα  videogames  της εποχής δε, καθόλου δεν μοιάζουν στο…αθώο pac man των παλαιών εποχών που μετά από λίγο γινόταν βαρετό. Είναι ολόκληρες παραγωγές, κανονικές κινηματογραφικές ταινίες, με μουσικές, ήχους, χρώματα και εικόνες τόσο φαντασμαγορικές και ρεαλιστικές, ικανές να σαγηνεύσουν όποιον τις δει μπροστά του…

Πηγή: underwriter.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]