Ασφαλιστικές Kύπρου: Νέα εποπτεία, εξαγορές και νέοι παίκτες

Σε πορεία δραστικών αλλαγών εισέρχεται ο ασφαλιστικός τομέας στην Κύπρο. Αλλαγές που δεν οφείλονται απλώς στις διαδικασίες που έχουν εκκινήσει και αφορούν στον τρόπο εποπτείας των εταιρειών του κλάδου, αλλά και στην ουσία του θέματος, που αφορά το μέγεθος και την ποιότητα του τομέα στην Κύπρο. Έχει καταστεί σαφές πως με τις νέες Οδηγίες Φερεγγυότητας που πρέπει να τηρούν οι ασφαλιστικές, το κόστος συμμόρφωσης και οι κεφαλαιουχικές ανάγκες έχουν αυξηθεί σημαντικά, σε βαθμό που για πολλές να θεωρείται δυσβάσταχτο ή τουλάχιστον να εκμηδενίζει τα όποια περιθώρια κερδοφορίας.

Η πρόσφατη κατάρρευση της Olympic Insurance, με τις διαφαινόμενες ευθύνες να βαραίνουν και τον επόπτη, την Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, και το ενδεχόμενο το κόστος να μετακυλιθεί εν τέλει στον καταναλωτή, έχουν κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για αλλαγές στον τρόπο εποπτείας των εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η ίδια η κυβέρνηση είχε ζητήσει όπως η συγκεκριμένη αλλαγή περιληφθεί στις πρόνοιες του τελευταίου μνημονίου με τους διεθνείς δανειστές, εντούτοις, έκτοτε υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην προώθησή της εφαρμογής της και ενδεχομένως η κατάρρευση της Olympic Insurance να ήχησε σήμα κινδύνου για τους αρμόδιους. Αν κι ακόμα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας της νέας εποπτικής Αρχής, εντούτοις, έχει καταστεί σαφές πως θα προσομοιάζει με αυτόν της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Βέβαια, η κατάρρευση της Olympic δεν ήταν το μοναδικό καμπανάκι που ήχησε το τελευταίο διάστημα, αλλά ήταν το πιο δυνατό. Προηγήθηκε, για παράδειγμα, η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τον τομέα, στην οποία εντοπίζονταν κενά και αδυναμίες σε όλα τα επίπεδα. Σε επίπεδο ελέγχου των εταιρειών, στελέχωσης της αρμόδιας υπηρεσίας αλλά και γενικότερα σε σχέση με την εύρυθμη λειτουργία του τομέα. Αυτήν την περίοδο, η Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως πληροφορούμαστε, ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη νέα διαδικασία ελέγχου συμμόρφωσης και διαχείρισης μέχρι και το 2018 και τα αποτελέσματα της αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αναταράξεις

Αν και ο σάλος και ο θόρυβος γύρω από την Olympic έχει καταλαγιάσει, εντούτοις, τις τελευταίες βδομάδες ψίθυροι αλλά και επιβεβαιωμένες πληροφορίες καταδεικνύουν πως κι άλλες ασφαλιστικές εταιρείες ενδεχομένως έχουν να αντιμετωπίσουν θέματα Φερεγγυότητας και προφανώς η μεγάλη ανησυχία είναι να μην υπάρξει ακόμα περίπτωση όπως της Olympic ή και ακόμα χειρότερη.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα σε σχέση με τις ασφαλιστικές εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά ιδρύματα. Ήδη, η Ελληνική Τράπεζα εξήγγειλε πως θα εξετάσει όλα τα ενώπιον της ενδεχόμενα για τις ασφαλιστικές της εταιρείες, με διορισμό εξειδικευμένων συμβούλων που θα προτείνουν βέλτιστες επιλογές για καλύτερη αξιοποίηση των επενδύσεων σε Hellenic Alico και Παγκυπριακή. Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τυχόν εξελίξεις όσον αφορά τις ασφαλιστικές εταιρείες στην οποίες έχει εμπλοκή η Τράπεζα Κύπρου. Τόσο τις Γενικές Ασφάλειες και την Eurolife, όσο και σε σχέση με τη μετοχική της συμμετοχή σε CNP Cyprialife και CNP Ασφαλιστική.

Οι νέοι παίκτες

Πέραν όμως από τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε σχέση με τους παραδοσιακού παίκτες της αγοράς, ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά, οι οποίοι ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, εισάγουν νέους τρόπους παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών με αιχμή του δόρατος την τεχνολογία. Πρώτη έκανε αισθητή την παρουσία της η Anytime ξεκινώντας την παροχή υπηρεσιών στην κυπριακή αγορά προ διετίας περίπου.
Πιο πρόσφατα, δυνατό μπάσιμο στην αγορά πραγματοποίησε η Hellas Direct. Παρόλο που η εταιρεία είναι κυπριακή, ξεκίνησε τη δραστηριότητα στην ελληνική αγορά και μέσα σε μερικά χρόνια κατόρθωσε να καταστεί ένας από τους πρωταγωνιστές στην ασφάλιση οχημάτων καταγράφοντας αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης. Γεγονός που αναγνωρίστηκε από μεγάλους διεθνείς επενδυτές, όπως o Όμιλος Portag3, ο οποίος πρόσφατα ενίσχυση περαιτέρω τη θέση του στην εταιρεία αλλά και το IFC της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο επίσης κατέχει σημαντική θέση στη μετοχική της δομής.

Η είσοδος της Hellas Direct στην κυπριακή αγορά έγινε προ μερικών μηνών μέσω μίας πολύ επιθετικής επικοινωνιακής εκστρατείας σε σχέση με την ασφάλιση κατοικίας, η οποία ταρακούνησε τα νερά του τομέα. Αυτή την περίοδο, η εταιρεία που ίδρυσαν οι Αιμίλιος Μάρκου και Αλέξης Πανταζής, ετοιμάζεται για δυναμικό μπάσιμο και στην ασφάλιση οχημάτων αφού έχει ήδη φροντίσει να εξαγοράσει τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής οδικής βοήθειας στην Κύπρο, τη Rescueline. Όπως και στην Ελλάδα, έχοντας στο επίκεντρο των επιχειρησιακών της δράσεων την τεχνολογία, κάτι που δείχνουν και οι συνεργασίες της με εταιρείες όπως η Revolut, στοχεύει να αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδομένα στον τρόπο ασφάλισης των Κυπρίων.

Όπως όλα δείχνουν, η Hellas Direct έχει τη διάθεση να εδραιώσει τη θέση της στην κυπριακή ασφαλιστική βιομηχανία όχι μόνο μέσω οργανικής ανάπτυξης αλλά και μέσω εξαγορών, οι οποίες θα ευνοηθούν στο άμεσο μέλλον λαμβάνοντας υπόψη όλους τους προαναφερόμενους παράγοντες και αλλαγές που επέρχονται.

Μεγάλες αλλαγές

Αν και είναι κάτι που αναμενόταν διαρκώς τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως το 2019 θα είναι τελικά έτος καταλύτης για τον ασφαλιστικό τομέα αφού οι αλλαγές που επέρχονται σε εποπτικό επίπεδο αλλά και οι πιέσεις που δέχονται αρκετές εταιρείες θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Φαίνεται  άλλωστε, πως πλέον έχει δημιουργηθεί και η απαιτούμενη πολιτική βούληση για να γίνουν οι τομές που χρειάζεται ο τομέας.

Πηγή: philenews.com

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]