Αποζημιώσεις για το λουκέτο σε ΑΣΠΙΣ και COMMERCIAL (ethnos.gr)

Επτά χρόνια μετά το «λουκέτο» στις ασφαλιστικές εταιρείες ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και COMMERCIAL VALUE AAΕ, δικαιούχοι 70.000 ασφαλιστηρίων συμβολαίων θα λάβουν τα πρώτα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο εκκαθαριστής των δύο ασφαλιστικών εταιρειών πρόκειται να πραγματοποιήσει προσωρινές διανομές ποσών στους δικαιούχους απαιτήσεων από ασφάλιση ζωής. Η διαδικασία θα υλοποιηθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με τους όρους και προϋποθέσεις που θα θέσει ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής, και ως ημερομηνία έναρξης της πιστοποίησης των δικαιούχων ορίζεται η 17η Οκτωβρίου 2016.

Θετική εξέλιξη χαρακτήριζαν πηγές της ασφαλιστικής αγοράς το γεγονός ότι θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται αποζημιώσεις, καθώς 7 χρόνια μετά την ανάκληση της άδειας σύστασης και λειτουργίας των δύο ασφαλιστικών εταιρειών του Παύλου Ψωμιάδη, οι δικαιούχοι θα δουν το χρώμα του χρήματος, «είναι σημαντικό το γεγονός ότι ανακοινώθηκε ενέργεια αποκατάστασης των δικαιούχων» σχολίαζαν ασφαλιστικοί πράκτορες και συμπλήρωναν ότι «το σκάνδαλο της Ασπίδας αποτελεί άγος για τον ασφαλιστικό κλάδο».

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο της πρώτης προσωρινής διανομής προβλέπεται, σύμφωνα με την κ. Ελπινίκη Καράμπαλη, ασφαλιστικό εκκαθαριστή των εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και COMMERCIAL VALUE AAΕ, ότι περί τα 70 χιλιάδες συμβόλαια πρόκειται να λάβουν 100 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό που θα εισπράξουν οι δικαιούχοι, μέσω της παραπάνω διαδικασίας, δεν ταυτίζεται με εκείνο με το οποίο έχουν ενταχθεί στην Κατάσταση Δικαιούχων και για το οποίο διατηρούν απαίτηση, αλλά μέρος του.

 Η νομοθεσία
Σύμφωνα τώρα με τις διατάξεις της νομοθεσίας, οι ασφαλισμένοι θα ικανοποιηθούν συμμέτρως από το ενεργητικό των υπό εκκαθάριση εταιρειών και επιπλέον θα λάβουν το 70% του υπολοίπου της απαίτησής τους από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής. Μάλιστα εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, η εκκαθάριση των παραπάνω εταιρειών θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία σε σχέση με την πρώτη προσωρινή διανομή, τον αριθμό των δικαιούχων και την αναλογία.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της ασφαλιστικής αγοράς εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα για κρίσιμα θέματα που αφορούν τους πρώην ασφαλισμένους των δύο εταιρειών και συγκεκριμένα: Ποιοι πελάτες θα αποζημιωθούν, ποιο θα είναι το ποσοστό των απαιτήσεών τους που θα εισπράξουν σε πρώτη φάση και πότε θα ολοκληρωθεί η καταβολή των απαιτήσεών τους.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ακόμα ότι ως «δικαιούχοι της 17ης Οκτωβρίου» που αναφέρει η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος θα οριστούν όσοι είχαν ενταχθεί στην αρχική λίστα δικαιούχων. Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μικρότερος από το σύνολο των ασφαλισμένων, καθώς και όσοι κέρδισαν στο μεταξύ διάστημα την ανακοπή στα δικαστήρια, και για τους οποίους η ΤτΕ δεν θα προχωρήσει σε ένσταση.

Επίσης αναφέρουν ότι μεγαλύτερα ποσοστά αποζημιώσεων αναμένεται να λάβουν οι ασφαλισμένοι της Commercial Value, εν αντιθέσει με τους δικαιούχους της Ασπίς Πρόνοια που θα αποζημιωθούν με σαφώς μικρότερα ποσά. Και αυτό επειδή οι υποχρεώσεις της Commercial Value ανέρχονται περίπου στα 110 εκατ. ευρώ (και στα ταμεία της υπάρχουν περίπου 90 εκατ. ευρώ), ενώ αντίθετα οι υποχρεώσεις προς τους δικαιούχους της Ασπίδας ανέρχονται στα 200 εκατ. ευρώ (και υπάρχουν λιγότερα από 40 εκατ. ευρώ).

Πηγή : www.ethnos.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]