AM Best: οι επιπτώσεις του COVID-19 και των φυσικών καταστροφών στην αγορά ασφαλίσεων κατά ζημιών στις Η.Π.Α.

Απο τον Δρ. Γιώργο Κ. Κασάπη, Ασφαλιστικό Πράκτορα

Επίκαιρα στοιχεία της AM Best

AM Best έδωσε στη δημοσιότητα δύο εκθέσεις της, οι οποίες αναλύουν και αξιολογούν τις επιπτώσεις του COVID-19 και των φυσικών καταστροφών στις αγορές των ασφαλίσεων αστικής ευθύνης (α) και λοιπών εμπορικών ασφαλίσεων (β) στις Η.Π.Α.

Σύμφωνα με την AM Best, οι περιορισμοί κυκλοφορίας που επιβλήθηκαν ανά πολιτεία, η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων με βάση κυβερνητικές αποφάσεις και η υπολειτουργία των επιχειρήσεων που παρέμειναν ανοικτές είχαν ως συνέπεια τη μείωση ασφαλίστρων το εννεάμηνο 01-09.2020 και την θέσπιση από πλευράς ασφαλιστών πολιτικών μειώσεων ασφαλίστρων, παροχής εκπτώσεων και αναβολής πληρωμών κατά περίπτωση.

Κατ’ αρχήν επισημαίνεται ότι το 2019 η παραγωγή ασφαλίστρων (=ασφαλίστρων από πρωτασφαλίσεις) στη πλειοψηφία των 33 κλάδων ασφαλίσεων κατά ζημιών κατέγραψε ανοδική πορεία. Το ξέσπασμα του COVID-19 και οι φυσικές καταστροφές το εννεάμηνο 01-09.2020 ανέστρεψαν τη συγκεκριμένη πορεία.

Ειδικότερα:

1. Ασφαλίσεις αστικής ευθύνης

Οι οικονομικές ζημίες των επιχειρήσεων λόγω των περιορισμών στη λειτουργία τους συνεπεία του COVID-19 έχουν ως αποτέλεσμα την έγερση αγωγών εκ μέρους τους κατά ασφαλιστών με αβέβαια αποτελέσματα. Το πρόβλημα της ασφάλισης διακοπής εργασιών (business interruption insurnance) έχει αναδειχτεί σε θέμα μείζονος σημασίας διεθνώς (αναλυτικά εδώ). Επιπρόσθετους λόγους ανησυχίας, ειδικά στις Η.Π.Α., αποτελούν ο προβληματισμός για την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών (εν όψει και της προεδρικής αλλαγής μετά την επικύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 1οης Νοεμβρίου) και η αύξηση του κόστους αντασφάλισης.

2. Ασφαλίσεις ΙΧ οχημάτων

Μετά από τέσσερα χρόνια (2016-2019) που κατεγράφη αύξηση ασφαλίστρων από πρωτασφαλίσεις, το εννεάμηνο 01.-09.2020 τα σχετικά ασφάλιστρα μειώθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2019.

3. Ασφαλίσεις ΔΧ οχημάτων

Η μείωση της εμπορικής δραστηριότητας, η οποία οδήγησε σε μείωση της κυκλοφορίας – εκτός των άλλων – και βαρέων οχημάτων, είχε ως συνέπεια να καταγράψει ο συγκεκριμένος κλάδος τον χαμηλότερο μικτό (συνδυαστικό) δείκτη από το 2016.

4. Ασφαλίσεις εργαζομένων (employee benefit insurance)

Το εννεάμηνο 01.-09.2020 τα ασφάλιστρα από πρωτασφαλίσεις του συγκεκριμένου κλάδου μειώθηκαν κατά 13% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2019.

5. Ασφαλίσεις ομαδικού ατυχήματος και υγείας

Το εννεάμηνο 01.-09.2020 τα ασφάλιστρα από πρωτασφαλίσεις του συγκεκριμένου κλάδου μειώθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση.

6. Ασφαλίσεις κατά φυσικών καταστροφών

Ο αυξημένος αριθμός των καταιγίδων στα πλαίσια του 2020 Atlantic hurricane season εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των ασφαλίστρων, αφού θεωρείται δεδομένη η αύξηση του κόστους αντασφάλισης.

(α) Best’s Market Segment Οutlook: US General Liability Insurance

(β) Best’s Market Segment Report: Catastrophes and COVID-19 Changing Business Trends for Property/Casualty Insurers)

Πηγή άρθρου

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]