Αλλάζει το τοπίο στην περίθαλψη

Το ενδιαφέρον διεθνούς επενδυτικού κολοσσού για ελληνικό ιδιωτικό θεραπευτήριο είναι κάτι που δε συμβαίνει κάθε μέρα. Τον τελευταίο καιρό όμως συμβαίνει τόσο συχνά, ώστε να μπορούμε να θεωρήσουμε πως κάτι φαίνεται να αλλάζει στον κλάδο της υγείας. Τα σημάδια είναι θετικά, αν αναλογιστούμε κιόλας πως τα τελευταία τρία χρόνια η συγκεκριμένη αγορά παρουσιάζει μια σταθεροποίηση έπειτα από τη μεγάλη κάμψη κατά το διάστημα 2013 -2015.

Η αρχή έγινε το πρώτο τρίμηνο του 2017 με την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του νοσοκομείου Metropolitan από το fund CVC Capital Partners, με όχημα την εταιρεία Hellenic Healthcare S.a.r.l των Β. Θεοχαράκη και Δ. Σπυρίδη που αποτελούσαν τους βασικούς μετόχους και ιδρυτές του Metropolitan.

Με έδρα το Λουξεμβούργο και έτος ίδρυσης το 1981, η  CVC Partners  είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων στον κόσμο. Έχει παρουσία σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία με γραφεία σε 23 χώρες και μερικές από τις σημαντικότερες επενδύσεις της περιλαμβάνουν την εταιρεία cybersecurity Avast, τη φαρμακευτική Alvogen, την Continental Foods την Breitling κ.α. ενώ επίσης διαθέτει και ένα ευρύ portfolio στον κλάδο της μέριμνας.

Οι γνώστες της αγοράς υγείας έκαναν λόγο τότε για μια εξαγορά με ιδιαίτερη σημασία, που μόνο ευκαιριακή δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Σηματοδοτούσε την είσοδο στη χώρα μας ενός τεράστιου παίκτη με παρουσία σε περισσότερα από 25 νοσοκομεία σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία και πάνω από 80 δις δολάρια υπό διαχείριση παγκοσμίως. Η πρόβλεψη αυτή δεν άργησε να επιβεβαιωθεί και το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ανακοινώθηκε η πώληση του 97,2% των μετοχών της γενικής κλινικής Ιασώ General στο ίδιο fund.

Πρόσφατα, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση να διευρύνει την παρουσία της σε μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, η CVC Capital Partners κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του μεριδίου της MIG (70,38%) στο “Θεραπευτήριο Υγεία”. Για το ίδιο project, ενδιαφέρον έδειξε και η Apostolopoulos Holdings, βασικός μέτοχος του Ομίλου Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, σε συνεργασία με το αμερικανικό fund ΗIG. Η προσφορά της CVC έχει γίνει δεκτή και αναμένεται να επικυρωθεί στην επερχόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση της MIG στις 27 Ιουλίου. Πρόκειται για μια συμφωνία που θα ανεβάσει την επένδυση της CVC στη χώρα μας κοντά στα 700 εκατομμύρια ευρώ σε διάστημα ενός έτους.

Καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για περαιτέρω κινητικότητα του fund το οποίο δεν προτίθεται να σταματήσει εδώ. Αντίθετα, φαίνεται να βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση επιχειρηματικών ευκαιριών και στην ελληνική περιφέρεια, αλλά και να εξετάζει την πιθανότητα διαχείρισης μονάδων υγείας του δημοσίου.

Ο κλάδος της υγείας στο προσκήνιο

Η ψήφος εμπιστοσύνης ενός τόσο έμπειρου παίκτη στον, τουλάχιστον πολύπαθο, χώρο της μέριμνας είναι σίγουρα λόγος αισιοδοξίας, καθώς υποδηλώνει προοπτικές ανάπτυξης. Παρόμοιο παράδειγμα αποτελεί η δράση του fund στην Ισπανία τα προηγούμενα χρόνια όπου, αφού ισχυροποίησε αρχικά τη θέση του, εφάρμοσε  μεθόδους εξορθολογισμού, ενιαίων πολιτικών και συνεργειών. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργήθηκαν πολλαπλά οφέλη για το σύστημα της υγείας και τα όμορα πεδία του αλλά και βελτιώθηκαν χαρακτηριστικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς.

Τέλος, πέρα από την τεχνογνωσία στη διοίκηση μεγάλων μονάδων περίθαλψης, μια ακόμη σημαντική παράμετρος για τη χώρα μας είναι η αντιστροφή του brain drain στα επαγγέλματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η παρουσία εύρωστων επενδυτών. Η προσέλκυση και η προσφορά ενός σταθερού πεδίου εξέλιξης στους νέους επιστήμονες που τα τελευταία χρόνια είχαν ως προτεραιότητα τις αγορές του εξωτερικού, είναι στοίχημα και ισχυρό χαρτί για οποιονδήποτε νέο παίκτη, έναντι του ανταγωνισμού.

Πηγή: capital.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]