AIG: Με ποια ιδιότητα παραμένει στην Ελλάδα

Ήταν στρατηγική απόφαση της AIG να «νοικοκυρέψει» τις διεθνείς δραστηριότητές της και «να επικεντρωθεί στην κερδοφορία της», σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου & CEO Peter D. Hancock εδώ και αρκετό διάστημα – για το λόγο αυτό άλλωστε η AIG αποχώρησε πολύ πρόσφατα από διάφορες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, από την Τουρκία αλλά και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, πουλώντας τα χαρτοφυλάκια, τα περιουσιακά στοιχεία και τα δικαιώματά της στην γνωστή μας Fairfax.

Όχι όμως και από την Ελλάδα. Όπως έδειξαν οι εξελίξεις, εδώ η AIG θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της ως ασφαλιστική εταιρεία. Αυτό που πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε αφορά στην αποχώρησή της ως έτερος MGA (Managing General Agent) – στην διοίκηση του συγκεκριμένου εταιρικού σχήματος. Την θέση της παίρνει η EXIN, η οποία από κοινού με την Κανελλόπουλος-Αδαμαντιάδης θα αναλάβει να ασκεί την γενική διεύθυνση.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Ότι προς το παρόν η εταιρεία συνεχίζει ως έχει, στο μέλλον ωστόσο το σχήμα Κανελλόπουλος-Αδαμαντιάδης- ΕΧΙΝ θα έχει το δικαίωμα και αυτό στοχεύει, απ’ ότι μαθαίνουμε, να συνεργαστεί, δηλαδή να αναλάβει και άλλες, επιπλέον καλύψεις, διαφορετικών κινδύνων, από άλλους «carriers» (ασφαλιστικές εταιρείες) πέραν της AIG.

Τι είναι όμως αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ιδιοκτησίας με τον τίτλο “Managing General Agent;’’

Ο Managing General Agent είναι ένα είδος “μπρόκερ” με διευρυμένες αρμοδιότητες. Δηλαδή λειτουργεί και ως Underwriter και κατά συνέπεια εκπροσοπώντας διάφορες ασφαλιστικές (ή αποκλειστικά μία εταιρεία) μπορεί να αναλαμβάνει κινδύνους, να διαπραγματεύεται συμβόλαια και προμήθειες, να τιμολογεί, να αποζημιώνει και βεβαίως να συνεργάζεται με δίκτυο πρακτόρων-μεσιτών. Κάτι σαν τοπικός αντιπρόσωπος δηλαδή, πρόκειται άλλωστε για καθεστώς που ξεκίνησε στις ΗΠΑ ως ανάγκη για δραστηριοποίηση εταιρειών σε απομακρυσμένες γεωγραφικά περιοχές όπου δεν υπήρχε δυνατότητα ή συμφέρον ίδρυσης υποκαταστήματος. Εν ολίγοις, όπως μαρτυρά και ο τίτλος, ο Managing General Agent είναι ένας μπρόκερ (Agent) με αρμοδιότητες “γενικής διεύθυνσης” (General Managing).

Όσο για την ΕΧΙΝ, τον νέο διεθνή “παίκτη” που εισέρχεται στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, πρόκειται για έναν σχετικά νέο Όμιλο ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών υπηρεσιών, ο επικεφαλής του οποίου ονομάζεται Matt Fairfield και στην Αμερική είναι γνωστός ως ο “κατά συρροή ασφαλιστικός entrepreneur” – μιας και εδώ και δύο δεκαετίες έχει υπάρξει ιδρυτής και επικεφαλής διαφόρων γνωστών ασφαλιστικών -χρηματοοικονομικών oργανισμών με πολυεθνική δραστηριότητα.

O κ. Fairfield λέγεται ότι συνθέτει τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς σε ένα φιλόδοξο σχήμα που θα έχει τρία πόδια: την αντασφάλιση, την ασφάλιση και την δραστηριότητα του managing general Agent, προς και εκ μέρους ενδιαφερόμενων πλευρών. Ευρύτερος στόχος η “παραγωγή” κινδύνων και η σύνδεσή τους με ανάλογα επενδυτικά κεφάλαια, παραδοσιακά ή εναλλακτικά: πρόκειται για αυτό που εδώ και αρκετά χρόνια συμβαίνει όλο και περισσότερο: η σύγκλιση δηλαδή, κεφαλαιαγορών και ασφάλισης: η κεφαλαιαγορά αναλαμβάνει αντασφαλιστικό ή/και ασφαλιστικό ρόλο, μέσω της τιτλοποίησης των κινδύνων (μετατροπή τους σε χρεόγραφα) και από την άλλη οι ασφαλιστικές να αναλαμβάνουν κινδύνους συνδεδεμένους με την αγορά κεφαλαίων.

της Χριστίνας Μωράκη

Πηγή: underwriter.gr

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]