Αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα!

Διευρύνονται οι αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς με τρεις αποφάσεις του ΟΜΕΔ αναπροσαρμόζονται οι αποδοχές σε τουλάχιστον τρεις κλάδους εργαζομένων, ενώ έπεται και συνέχεια. Μετά από οκταετία συμπίεσης των κατώτατων μισθών, σε επίπεδα κάτω από τα όρια της φτώχειας, φαίνεται να εκκινούν οι διαδικασίες για την αναπροσαρμογή τους. Προπομπός είναι οι αποφάσεις του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, οι οποίοι είναι άμεσα εφαρμόσιμες, αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού που νομοθετήθηκε, όπως επίσης, και η κατάργηση υποκατώτατου μισθού για τους νέους μέχρι 25 ετών. Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη είναι η κατοχύρωση των επιδομάτων γάμου, προϋπηρεσίας, σπουδών κλπ. τα οποία… ξεχάστηκαν στα χρόνια των μνημονίων.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση το sofokleousin.gr η νέα απόφαση του ΟΜΕΔ προβλέπει αναδρομικές από την 21η Φεβρουαρίου 2018 αυξήσεις μισθών 1% για τους εργαζόμενους σε όλες τις επισιτιστικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στα ζαχαροπλαστεία και στα καφεπωλεία της χώρας, με την οποία οι κατώτατοι μισθοί διαμορφώνονται για το βοηθητικό προσωπικό αυτών των επιχειρήσεων τα 661,92 ευρώ, για τους τεχνίτες πίτσας 664,25 ευρώ, για τους μπάρμαν 750,39 ευρώ και οι βασικοί μισθοί κλιμακώνονται έως τα 950,17 ευρώ (αρχιμάγειρος). Για τους διανομείς που εργάζονται σε αυτά τα καταστήματα ο βασικός μισθός ορίζεται στα 664,28 ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν και τα ακόλουθα επιδόματα:

  • Προϋπηρεσίας: Για τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων των εστιατορίων, με εξαίρεση τους σερβιτόρους (υπάγονται σε ειδικές ρυθμίσεις) και τους βοηθούς τους, χορηγείται επίδομα πολυετίας για κάθε έτος υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη από 4,63 ευρώ ανά έτος.
  • Στους σερβιτόρους και τους βοηθούς τους χορηγείται επίδομα τριετίας ποσοστού 5%.

Η απόφαση αφορά το προσωπικό εστιατορίων, μπυραριών, ταβερνών, μπαρ, νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, επιχειρήσεων catering, ψητοπωλείων και γενικά κάθε καταστήματος στο οποίο λειτουργεί αμιγές τμήμα εστιατορίου, το προσωπικό των καφενείων, σνακ-μπαρ, ουζερί, αναψυκτηρίων, λεσχών, κυλικείων, καφεζαχαροπλαστείων, γαλακτοπωλείων, φαστ – φουντ, καφετεριών, και γενικά κάθε καταστήματος όπου λειτουργεί τμήμα καφετέριας, πιτσαρίας, ζαχαροπλαστείου ανεξάρτητα από την άδεια λειτουργίας.

Τέλος, εκδόθηκε κλαδική σύμβαση για τους διανομείς φαγητού που εργάζονται σε αλυσίδες εστίασης/ταχυφαγεία, η οποία ορίζει βασικό  μισθό 657,70 ευρώ, με επίδομα γάμου 10%, αλλά και επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών ύψους 10% επί του βασικού μισθού.

Ενώ με άλλη απόφαση του ΟΜΕΔ καθορίζει ότι οι βασικοί μισθοί των εργαζομένων στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα κυμαίνονται  από 711 ευρώ έως και 771 ευρώ΄, ποσά επίσης ανώτερα του βασικού μισθού. Επίσης, χορηγείται επίδομα προϋπηρεσίας 5,60 ευρώ για κάθε ένα χρόνο πραγματικής υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας σε άλλη επιχείρηση μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων ή και ξενοδοχείων. Ειδικά για τους πτυχιούχους σχολής τουριστικών επαγγελμάτων τουλάχιστον μέχρι το στάδιο της μετεκπαίδευσης αναγνωρίζεται και προσμετράται η προϋπηρεσία που είχαν σε οποιαδήποτε επισιτιστική επιχείρηση. Ακόμη, αναγνωρίζονται τέσσερα επιδόματα και συγκεκριμένα: επίδομα οικογενειακών βαρών ύψους 10%, επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης ύψους 6%,10% και 15% ανάλογα με την εκπαίδευση. Επίδομα εποχικής απασχόλησης 10% επί του βασικού μισθού και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5% στους καθαριστές κοινόχρηστων χώρων, στις καμαριέρες, στους λαντζέρηδες και ποσοστό 10% στους μαγείρους.

Πηγή: sofokleousin.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]