Αύξηση των κρουσμάτων Μηνιγγίτιδας Β – Απαραίτητος ο εμβολιασμός

Σημαντική έως και καθημερινή είναι η αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα Μηνιγγίτιδας Β στη χώρα μας με αποτέλεσμα έντονη ανησυχία να έχει καταλάβει τους γονείς συνυπολογιζόμενης της έναρξης της σχολικής περιόδου.

Με τον πρώτο κιόλας μήνα της σχολικής περιόδου, άλλο ένα κρούσμα Μηνιγγίτιδας Β προστέθηκε στον ήδη μακρύ κατάλογο. Το περιστατικό εντοπίσθηκε στη Σκύρο, όπου ένα 13χρονο αγόρι διαγνώσθηκε με τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου που σημειωτέον είναι και η πιο μεταδοτική. Το παιδί διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων στη Αθήνα λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του.

Δεν είναι τυχαίο πάντως το γεγονός ότι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί, καθυστέρησε κατά δύο ημέρες προληπτικά, δεδομένου ότι η Μηνιγγίτιδα Β παρουσιάζει μεγάλη μετάδοση ειδικά σε κλειστούς χώρους και ότι κρίθηκε απαραίτητο να γίνει άμεση λήψη προληπτικού αντιβιοτικού φαρμάκου από όλα τα άτομα τα οποία ήρθαν σε επαφή με το παιδί την τελευταία περίοδο.

Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εξελίσσεται ραγδαία, εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο, εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως. Μάλιστα χαρακτηρίζεται ύπουλη καθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στους γονείς.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός τους. Το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

 

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]