Αυξάνεται η ζήτηση για συνταξιοδοτικά προϊόντα(imerisia.gr)

«Αναθερμαίνεται» η ζήτηση για αποταμιευτικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να ετοιμάζεται νέος γύρος προσφοράς προϊόντων εγγυημένων κεφαλαίων και αποδόσεων υψηλότερων από τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και από τις αρχές του 2017. Η αγορά των εξειδικευμένων αποταμιευτικών-συνταξιο­δοτικών προϊόντων είχε ατονήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας των capital controls, αλλά και λόγω της εφαρμογής των νέων κανόνων Solvency II στις ασφαλιστικές. Aπό τη στιγμή που τα capital controls έχουν χαλαρώσει και οι ασφαλιστικές έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στα Solvency II (που απαιτούν αυξημένα κεφάλαια αποθεματοποίησης), η Τράπεζα της Ελλάδας άναψε «πράσινο φως» για τη δημιουργία και διάθεση νέας σειράς τραπεζο-ασφαλιστικών προϊόντων που θα λειτουργούν συμπληρωματικά για ιδιώτες αλλά και συμπληρωματικά ως εναλλακτικές επιλογές των προθεσμιακών καταθέσεων για επαγγελματικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η ζήτηση από τον Σεπτέμβριο και μετά για αποταμιευτικά-συνταξιοδοτικά προϊόντα από ιδιώτες έχει αυξηθεί κατά 10% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες (Ιανουάριος-Ιούνιος 2016). Η αύξηση ζήτησης αποδίδεται κυρίως στην ανασφάλεια που είναι διάχυτη στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα μετά τις αλλεπάληλες μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και στην ευκολία που υπάρχει για την πώληση αποταμιευτικών προϊόντων στα γκισέ των τραπεζών και τα δίκτυα των ασφαλιστικών εταιρειών. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο στόχος της αξιοποίησης του κενού που υπάρχει στην κοινωνική ασφάλιση με την παροχή τραπεζο-ασφαλιστικών προϊόντων υπάρχει και στα business plans των ελληνικών τραπεζών από τα οποία προσδοκούν έσοδα προμηθειών.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εταιρείες, η ζήτηση είχε ανακοπεί κατά τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά φαίνεται ότι μετά και τις πρόσφατες ασφαλιστικές και εργασιακές εξελίξεις, έχει ξεκινήσει ένα νέο κύμα αγοράς. Σύμφωνα με στοιχεία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες, η μέση ετησιοποιημένη απόδοση των αποταμιευτικών-συνταξιοδοτικών προϊόντων στην αγορά διαμορφώνεται πλέον στα επίπεδα του 2% που είναι υψηλότερα απ’ αυτά των προθεσμιακών καταθέσεων και των repos που διαμορφώνονται κοντά στο 1%. Συνεπώς και επενδυτικά συμφέρει η τοποθέτηση κεφαλαίων σε μακροπρόθεσμα τραπεζο-ασφαλιστικά προϊόντα που θα προσφέρουν και ασφάλιση ταυτόχρονα απ’ ό,τι οι προθεσμιακές καταθέσεις. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, ελληνικές και ξένες, έχουν γίνει αποδέκτες προτάσεων από μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα προκειμένου να τοποθετήσουν κεφάλαια σε μεγάλα αποταμιευτικά ασφαλιστήρια.

Πηγή : www.imerisia.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]