ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Ανήθικες πρακτικές και από την ασφαλιστική εταιρία Suncorp

Ο χορός των αποκαλύψεων για την ανήθικη, που κάποιοι κύκλοι αποκαλούν «εγκληματική», συμπεριφορά των τραπεζών, προς τους πελάτες τους συνεχίζεται.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Βασιλικής Εξεταστικής Επιτροπής για τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών και χρηματοπιστωτικών εταιριών της χώρας, αποκαλύφθηκε ότι τo τμήμα ασφάλισης και διαχείρισης συνταξιοδοτικών κεφαλαίων (superannuation) της τράπεζας Suncorp, δεν χρέωνε τους πελάτες της μία, αλλά δύο φορές με τέλη διαχείρισης, για το ποσό των οποίων ουδέποτε τους είχε αρχικά ενημερώσει.

Η Suncorp προσπαθώντας να προσελκύσει περισσότερους πελάτες,διαφήμιζε ότι προσέφερε τις υπηρεσίες διαχείρισης συνταξιοδοτικών κεφαλαίων σε πολύ χαμηλό κόστος, κόστος που δεν προσδιόριζε σε κανένα σημείο του συμβολαίου που υπέγραφαν οι νέοι πελάτες της.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο συμβόλαιο αναγραφόταν ότι η Suncorp είχε το δικαίωμα να παρακρατεί τα φορολογικά έσοδα των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων, έσοδα που κατέληγαν τελικά στα ταμεία της Suncorp και δεν κατέληγαν ποτέ στους συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς των πελατών της καθώς δικαιολογούσε την παρακράτησή τους ως χρέωση για τις υπηρεσίες διαχείρισης που προσέφερε.

Τα φορολογικά έσοδα ή πλεόνασμα είναι τα χρήματα που τόσο η Suncorp, αλλά και όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία, κρατούν από τους λογαριασμούς των πελατών τους για να πληρωθούν τυχόν φόροι που προκύπτουν από την επένδυση των χρημάτων τους. Με άλλα λόγια, τα φορολογικά έσοδα από τις επενδύσεις των πελατών της -που γενικά ανέρχονται σε εκατομμύρια ετησίως- δεν επέστρεφαν ποτέ στους λογαριασμούς τους.

Η Suncorp παραδέχθηκε ότι οι όροι του συμβολαίου που υπέγραφαν οι πελάτες της ήταν παραπλανητικοί και αναγκάστηκε να αφαιρέσει από τη διαφήμισή της, τους ισχυρισμούς της για πολύ χαμηλά τέλη διαχείρισης.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στην εξεταστική έρευνα όταν το φορολογικό πλεόνασμα που εισέπραττε η Suncorp προστεθεί στα άλλα τέλη που εισέπραττε η εταιρία, το συνολικό ποσό του τέλους διαχείρισης για το 2016 για κάθε συνταξιοδοτικό λογαριασμό έφτανε το 1,05% των αποταμιεύσεων, ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν ακόμα πιο υψηλό και αναλογούσε στο 1,27% αυτών.

Ο σύμβουλος της Εξεταστικής Επιτροπής Michael Hodge, QC, σχολίασε το παραπάνω ποσοστό των τελών λέγοντας ότι είναι πολύ υψηλό και ζήτησε από τον εκτελεστικό διαχειριστή της Suncorp, Maurizio Pinto, που κατέθετε στην Επιτροπή, να τον ενημερώσει για το αν οι πελάτες της Suncorp Super γνωρίζουν τα τέλη που καταβάλλουν.
Ο κ. Pinto, έστω και αν δεν απάντησε ευθέως, παραδέχθηκε ότι όντως οι πελάτες δεν θα μπορούσαν να το γνωρίζουν.

Όταν ο σύμβουλος Hodge ρώτησε τον Pinto αν η Suncorp χρέωνε στους πελάτες της τα τέλη διαχείρισης δύο φορές, αυτός αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως για μία ακόμα φορά, λέγοντας αρχικά ότι δεν γνωρίζει τη φόρμουλα που ακολουθούσε η εταιρία βάση της οποίας καθοριζόταν και το τέλος διαχείρισης.

Η απάντηση του Ponti προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλή της Εξεταστικής Επιτροπής Kenneth Hayne, που παρενέβη, ρωτώντας τον εκτελεστικό διαχειριστή της Suncorp ότι από τη στιγμή που δεν γνωρίζει τον τρόπο καθορισμού των τελών, πώς μπορεί να ισχυρίζεται ότι οι πελάτες της Suncorp δεν τα πλήρωναν δύο φορές.

Ο Pinto και πάλι δεν απάντησε στην ερώτηση αυτή. Το μόνο που είπε είναι ότι «δεν ξέρει».

Πηγή: https://neoskosmos.com/el/195896/anithikes-praktikes-kai-apo-tin-asfalistiki-etairia-suncorp/

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]