Αφιέρωμα: Τουρισμός υγείας

ΗΛΙΟΣ, ΘΑΛΑΣΣΑ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο τουρισμός υγείας έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει το «δυνατό» χαρτί της χώρας μας.

Τουρισμός υγείας

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αρχίσει να ανοίγεται –άλλοτε διστακτικά, άλλοτε πιο δυναμικά– σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού (βλ. γαστρονομικός, συνεδριακός, αθλητικός, θρησκευτικός κ.ά.). Από όλες όμως τις μορφές ειδικού τουρισμού ο τουρισμός υγείας μοιάζει να είναι αυτός με τις μεγαλύτερες προοπτικές. Και αυτό γιατί έχει δυνατότητα ανάπτυξης σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ παράλληλα συνεπάγεται επενδύσεις σε νέους τομείς, εμπλουτισμό του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών και ποιοτική βελτίωση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε η συμβουλευτική εταιρεία ΣΤΟΧΑΣΙΣ, ο τζίρος Ατης παγκόσμιας αγοράς ιατρικού τουρισμού εκτιμάται μεταξύ 45,5 δισ. και 72 δισ. δολαρίων, παρουσιάζοντας ρυθμό αύξησης 15%-25%, με περίπου 14 εκατ. διασυνοριακούς ασθενείς σε όλο τον κόσμο να ξοδεύουν κατά μέσο όρο 3.800-6.000 δολάρια ανά ιατρική επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που σχετίζονται με ιατρικές υπηρεσίες, διασυνοριακές και τοπικές μετακινήσεις, ενδονοσοκομειακή παραμονή και καταλύματα. Χώρες όπως η Ινδία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Κόστα Ρίκα, το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν ήδη διεκδικήσει ένα κομμάτι από αυτή την προσοδοφόρο αγορά με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

ΤΟ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ανταγωνιστής των διεθνών αυτών «παικτών» θα μπορούσε να είναι και η Ελλάδα. Εκτός από εξαιρετικό κλίμα, που ευνοεί την αποκατάσταση και την αποθεραπεία, έχει και άρτιες υλικοτεχνικές υποδομές με αρκετές διεθνείς πιστοποιήσεις, εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες, άριστο ξενοδοχειακό δυναμικό και ανταγωνιστικές τιμές στις ιατρικές πράξεις, ενώ εξακολουθεί να είναι μια χώρα ασφαλής. Επιπλέον, σε ορισμένες κατηγορίες ιατρικών υπηρεσιών η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, τόσο λόγω εξειδίκευσης όσο και λόγω ευνοϊκής νομοθεσίας, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Εκτιμάται δε ότι θα μπορούσε να προσελκύει κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία τουλάχιστον 100.000 «ασθενείς-ταξιδιώτες», επιτυγχάνοντας έσοδα άνω των 400 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία που μας παρέθεσε ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ. Τα νούμερα έχουν ενδιαφέρον, ειδικά για μια χώρα όπως η Ελλάδα που προσβλέπει στον τουρισμό: η συμβολή του στο ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το 2021 τα 43 δισ. ευρώ.

Δεδομένης της δυναμικής του τουρισμού υγείας και των δυνατοτήτων της χώρας, τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού έχουν από το 2013 νομοθετήσει τη δυνατότητα διαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη του κλάδου με κοινή απόφαση (ΚΥΑ 27217/2013) που καθορίζει μια σειρά από ειδικούς όρους και προϋποθέσεις: υποχρεωτική πιστοποίηση των ιατρικών παρόχων από φορέα πιστοποίησης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, υποχρεωτική ασφάλιση μονάδων και ιατρών για ζητήματα επαγγελματικής ευθύνης, σύσταση και τήρηση μητρώου παρόχων ιατρικού τουρισμού και χορήγηση διακριτικού σήματος ιατρικού τουρισμού.

Ενώ όμως τα θεμέλια για το θεσμικό πλαίσιο έχουν τεθεί, εκκρεμεί η έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων για την εφαρμογή της ΚΥΑ, με αποτέλεσμα οι όποιες πρωτοβουλίες στον ιδιωτικό τομέα να μην έχουν ακόμη ευοδωθεί λόγω κρατικής αδράνειας και η Ελλάδα να μην μπορεί να διεκδικήσει το μερίδιό της στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά του ιατρικού τουρισμού. Σύμφωνα με τη μελέτη της ΣΤΟΧΑΣΙΣ, το 2016 επισκέφτηκαν τη χώρα για λόγους υγείας μόλις 85.326 άνθρωποι σε σύνολο 28 εκατ. τουριστών, με το μερίδιο του τουρισμού υγείας στο σύνολο των επισκεπτών να διαμορφώνεται σε μόλις 0,3%.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο τουρισμός υγείας αφορά την πρόληψη, τη διατήρηση, τη θεραπεία, την ανάρρωση και την αποκατάσταση της υγείας με σύγχρονες ιατρικές ή φυσικές μεθόδους. Περιλαμβάνει τον ιατρικό τουρισμό, τον παραδοσιακό ιαματικό τουρισμό (ή θερμαλισμό) και τον τουρισμό ευεξίας. Ο ιατρικός τουρισμός αναφέρεται κυρίως στον ιατρικό τουρισμό επιλογής: ο ασθενής αποφασίζει να ταξιδέψει για να λάβει μια συγκεκριμένη ιατρική υπηρεσία, παρακινημένος από παράγοντες όπως το κόστος της υπηρεσίας, η ποιότητά της ή ακόμα και η ευκαιρία να συνδυάσει την ιατρική φροντίδα με την αναψυχή. Ο ιαματικός τουρισμός στόχο έχει την πρόληψη, τη διατήρηση και την αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας, καθώς και την ευεξία με τη χρήση φυσικών ιαματικών πόρων. O τουρισμός ευεξίας συνδυάζει τις διακοπές με υπηρεσίες πρόληψης, διατήρησης ή βελτίωσης της υγείας μέσω προγραμμάτων ολικής αναζωογόνησης και χαλάρωσης σε σωματικό, πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο.

[Πηγές: Κωνσταντίνος Κουσκούκης (πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής), Γιάννης Τούντας (καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής)]

ekswstrefeia_avramides

ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΝ

Τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από συνέργειες και ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες στοχεύουν στην ανάδειξη της Ελλάδας σε προορισμό ιατρικού τουρισμού.

Τα τελευταία χρόνια, τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση κάνουν προσπάθειες για μια πιο δυναμική ελληνική παρουσία στον χώρο του ιατρικού τουρισμού, με μελέτες για το πώς η χώρα μας θα μπορούσε να συντονίσει τις προσπάθειές της, να εδραιώσει την παρουσία της σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις, να ενισχύσει την εξωστρέφειά της και να προσελκύσει νέες επενδύσεις.

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

2012
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος αναθέτει στο Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής την εκπόνηση της πρώτης μεγάλης μελέτης με θέμα την «Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα». Η μελέτη αναδεικνύει τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και υποδεικνύει τα βήματα που πρέπει να γίνουν από την πολιτεία και τους δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους.

2013
Ιδρύεται το Συμβούλιο Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ (www.elitour.org). Πρόκειται για μια ΜΚΟ που συγκεντρώνει εταιρείες από τους κλάδους της υγείας, του τουρισμού, των μεταφορών, των πιστοποιήσεων, των συμβούλων επιχειρήσεων, της ασφάλισης και της διαφήμισης και αποτελεί την πρώτη επιτυχή συλλογική προσπάθεια με σκοπό την ανάδειξη και την εδραίωση της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού ιατρικού τουρισμού. Σε συνεργασία με το International Medical Travel Journal (IMTJ) η ΕΛΙΤΟΥΡ θα διοργανώσει το 2018 στην Αθήνα το ετήσιο Medical Travel Summit (summit.imtj.com), μια υψηλού επιπέδου διοργάνωση που θα συγκεντρώνει key opinion leaders και ανώτερα στελέχη από τον χώρο του ιατρικού τουρισμού και των επιχειρήσεων υγειονομικής περίθαλψης από όλο τον κόσμο, που θα μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους με σκοπό την ανάπτυξη του κλάδου.

2014
Το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής εκπονεί δεύτερη μελέτη με τη συνδρομή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου αλλά και φορέων ιατρικών υπηρεσιών, με σκοπό την ανάληψη σειράς δράσεων (π.χ. δημιουργία βάσης δεδομένων παρόχων υπηρεσιών και τουρισμού υγείας, κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας, κ.ά.) για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας. Μία από τις προτάσεις της ομάδας εργασίας, με επικεφαλής τον Γιάννη Τούντα, είναι η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ιατρικού Τουρισμού με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων της πολιτείας και εκπροσώπων των παρόχων.

2016
Ιδρύεται από επιφανή μέλη της τουριστικής βιομηχανίας και έγκριτους επιστήμονες υγείας ο Ελληνικός Σύνδεσμος Τουρισμού Υγείας (ghta.gr). Εμπνευστής του ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο οποίος πιστεύει σε μια πιο ολιστική, ιπποκρατική αντιμετώπιση της ιατρικής. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εντάσσει και τον ιαματικό τουρισμό στους «τομείς αιχμής του τουρισμού υγείας», που ο σύνδεσμος αναλαμβάνει να προωθήσει και να στηρίξει. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου, Ζαχαρίας Καπλανίδης, «στοιχεία όπως η ελληνική διατροφή, το κλίμα, το θαλάσσιο στοιχείο και οι ιαματικές πηγές είναι μερικά επιπρόσθετα, αλλά εξαιρετικής σημασίας συστατικά για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης συνταγής στην προσπάθεια ανάπτυξης του τουρισμού υγείας στη χώρα μας».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), υπό την προεδρία του Γιώργου Πατούλη, θέτουν σε ισχύ ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη συστηματική προώθηση της Ελλάδας στο εξωτερικό ως προορισμού για ιατρικό τουρισμό. Το σχέδιο περιλαμβάνει διοργάνωση διημερίδων και συνεδρίων σε μεγάλες πόλεις με παρουσία της Ομογένειας, που στόχο έχουν την ενημέρωση αναφορικά με τις προοπτικές του τουρισμού υγείας και επαφές με σημαντικούς παράγοντες του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών.

2017
Προκειμένου να αναδειχθεί η ιατρική επιστήμη και ο Έλληνας ιατρός ως ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δημιουργεί το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών για τη διευκόλυνση της δικτύωσης των Ελλήνων ιατρών που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως και την αξιοποίησή τους προς όφελος της χώρας. Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο κ. Πατούλης, «η Ελλάδα θα έπρεπε να προσπαθεί να κρατήσει τα καλύτερα μυαλά, τους Έλληνες επιστήμονες, εντός των συνόρων της».

Ο ΙΣΑ ιδρύει το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει think tank που θα συμβάλει στην ανάδειξη της χώρας ως αξιόπιστου προορισμού ιατρικού τουρισμού, καθώς και στην υποστήριξη των παρόχων υπηρεσιών υγείας προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: kathimerini.gr

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]