10 σημεία για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων

Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Η χώρα μας σταθερά παρουσιάζει υψηλότερους δείκτες σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πολλά από αυτά τα ατυχήματα θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν οι οδηγοί συνειδητοποιούσαν την αξία της πρόληψης στο δρόμο. Οι εύκολες και πρακτικές συμβουλές που ακολουθούν, μπορούν να εφαρμοστούν από την επόμενη κιόλας διαδρομή σας, περιορίζοντας σημαντικά τις πιθανότητες να εκτεθείτε σε κινδύνους καθ’ οδόν.

ΖΩΝΗ

Η ζώνη είναι απαραίτητη ακόμα και στην πιο μικρή διαδρομή. Τα σημερινά προηγμένα μέσα ασφάλειας όπως οι αερόσακοι δεν μας προστατεύουν αποτελεσματικά αν δεν φοράμε τη ζώνη μας. Ακόμα και μια σύγκρουση με 40 χλμ. μπορεί να είναι θανατηφόρα.

ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Κρατάτε πάντα τις αποστάσεις. Προσπερνάτε μόνο από αριστερά. Μην κινείστε ποτέ στο αντίθετο ρεύμα. Η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) προστατεύει πρώτα εσάς.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Η υπερβολική ταχύτητα στο δρόμο είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες ατυχημάτων. Είναι προτιμότερο να φτάσετε στον προορισμό σας λίγο αργότερα, σώοι και αβλαβείς. Επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί και η πολύ χαμηλή ταχύτητα, αφού παρεμποδίζει την κυκλοφορία και τους άλλους οδηγούς.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ

Αν οδηγήσετε μετά την κατανάλωση αλκοόλ, μετατρέπετε το όχημά σας σε κινούμενη βόμβα που μπορεί να εκραγεί οποιαδήποτε στιγμή. Αν γνωρίζετε ότι θα πιείτε, προνοήστε να υπάρχει κάποιος νηφάλιος στην παρέα για να οδηγήσει. Σε άλλη περίπτωση χρησιμοποιήσετε για τη μετακίνησή σας μέσα συγκοινωνίας ή ταξί.

ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΟΥ

Η χρήση κινητού αποσπά επικίνδυνα την προσοχή σας, ακόμα και με bluetooth ή ανοιχτή ακρόαση. Αντισταθείτε με κάθε τρόπο στον πειρασμό να δείτε τον social media λογαριασμό σας ή τα email σας στο smartphone σας, ενώ οδηγείτε. Μπορεί να προκαλέσετε σοβαρότατο ατύχημα. Χρησιμοποιήστε το κινητό όταν είστε σταματημένοι.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΘΙΣΜΑ

Η χρήση παιδικού καθίσματος είναι απολύτως απαραίτητη. Σε περίπτωση ατυχήματος, το παιδί σας κινδυνεύει με θανάσιμο τραυματισμό. Μην ξεχάσετε επίσης να ενεργοποιήσετε το παιδικό κλείδωμα της πόρτας.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Συντηρείτε σωστά και τακτικά το όχημά σας. Η κακή συντήρηση έχει άμεσο αντίκτυπο στην ενεργητική του ασφάλεια. Πριν ταξιδέψετε, κάντε έναν επιπλέον έλεγχο.

ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Ελέγχετε συχνά την πίεση των ελαστικών του οχήματός σας και εντοπίζετε τυχόν βαθιά κοψίματα. Ανανεώνετε τα ελαστικά σας όταν φθαρούν ή παλιώσουν. Μην κυκλοφορείτε ποτέ σε χιόνια ή πάγο χωρίς αλυσίδες.

ΣΗΜΑΤΑ

Μην παραβιάζετε ποτέ τα σήματα κυκλοφορίας και ιδίως το κόκκινο φανάρι.

ΓΕΝΙΚΑ

Μην ξεχνάτε ότι η σωστή οδήγηση απαιτεί γνώση, σύνεση, υπευθυνότητα και σεβασμό στους άλλους.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]