Σκοπός της άσκησης ήταν η εκτίμηση της αντοχής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε ακραία σενάρια μεταβολής των παραμέτρων αγοράς και χαμηλών επιτοκίων και η αναγνώριση των επιπτώσεών τους κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του πλαισίου Φερεγγυότητα ΙΙ (Solvency II).
Η άσκηση διενεργήθηκε σε ατομικό επίπεδο με στοιχεία 1.1.2016 και περιλάμβανε δύο σενάρια: το σενάριο χαμηλών επιτοκίων και ακραίων καταστάσεων στις αγορές (Double-hit) και το σενάριο χαμηλών επιτοκίων (Low-for-Long).
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμμετείχαν 236 επιχειρήσεις από 30 χώρες, αντιπροσωπεύοντας το 77% των συνολικών τεχνικών προβλέψεων (εξαιρουμένων των τεχνικών προβλέψεων υγείας και συνδεδεμένων με επενδύσεις).
Από την Ελληνική Ασφαλιστική αγορά συμμετείχαν 8 ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτοντας το 88% των τεχνικών προβλέψεων ζωής και είναι οι έξης:
- Eurolife ERB Life Insurance S.A. GR Life undertakings
- GROUPAMA PHOENIX HELLENIC INSURANCE COMPANY S.A. GR Undertaking pursuing both life and non-life insurance activity
- NN Hellenic Life Insurance Co. S.A. GR Undertaking pursuing both life and non-life insurance activity
- Allianz Hellas SA GR Undertaking pursuing both life and non-life insurance activity
- The Ethniki» Hellenic General Insurance Company S.A. GR Undertaking pursuing both life and non-life insurance activity
- Interamerican Hellenic Life Insurance Company SA GR Undertaking pursuing both life and non-life insurance activity
- Alphalife AAEZ GR Life undertakings
- METLIFE LIFE INSURANCE S.A. GR Undertaking pursuing both life and non-life insurance activity
Οι συνολικές συνέπειες για τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες ανέρχονται στα 270 εκατ. Ευρώ ή 18,2% του πλεονάσματος του ενεργητικού.
Όπως δήλωσε ο ο Olav Jones αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Insurance Europe :
” Η ασφαλιστική βιομηχανία στην Ευρώπη είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό κεφαλαιοποιημένη με την συνολική φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιριών να είναι κοντά στο 200%. Αυτό έχει υπολογιστεί με την υπόθεση πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα 20 χρόνια και μόνο για το 0,02% του συνολικού δείγματος έχει αναφερθεί ότι είναι κάτω το ισχυρό επίπεδο επιθυμητού κεφαλαίου, που αποτελεί και τον δείκτη της κεφαλαιακής φερεγγυότητας.
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε, όπως προανέφερε και η EIOPA, πως οι εταιρείες που έλαβαν μέρος στην άσκηση αυτή αντιπροσωπεύουν μόνο το 60% της βιομηχανίας και το 40% που δεν καλύφθηκε είναι εταιρείες που δεν είναι στο κλάδο ζωής και έτσι δεν θα επηρεαστούν από τα χαμηλά επιτόκια. ”
Η έκθεση στην αγγλική γλώσσα με τα λεπτομερή αποτελέσματα είναι διαθέσιμη στον δικτυακό τόπο της EIOPA.









