Βαρύ «φορτίο» για τους ελεύθερους επαγγελματίες

«Χαράτσι» 20% για την κύρια σύνταξη και υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών βάση του καθαρού φορολογητέου εισόδηματος. Τι ισχύει πολλαπλή απασχόληση και μπλοκάκια»

Βαρύ είναι το «φορτίο» των ασφαλιστικών εισφορών που θα κληθούν να σηκώσουν το 2017, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι αλλά και οι πολλαπλά αμειβόμενοι (μισθωτοί με μπλοκάκι). Η εγκύκλιος με το νέο σύστημα-τρόπο υπολογισμού των εισφορών, υπογράφηκε από τους ιθύνοντες του υπουργείου Εργασίας και προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και τον ΕΤΑΑ, θα καταβάλλουν για την κύρια σύνταξη «χαράτσι» 20%. Ο βασικός «πυρήνας» του… μηχανισμού υπολογισμού των εισφορών, θα είναι το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, με την… εξέχουσα υποσημείωση ότι εν λόγω υπολογισμός θα γίνεται με βάση το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για το 2017 θα χρησιμοποιηθεί το εισόδημα του 2015, γεγονός που δεν ευνοεί τους επαγγελματίες, καθώς εκτιμάται ότι το προπέρσινο εισόδημα ήταν μεγαύτερο αό το αντίστοιχο περυσινό.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το κατώτερο μηνιαίο εισόδημα, βάση του οποίου θα γίνεται ο σχετικός υπολογισμός, θα είναι τα 586 ευρώ, που αντιστοιχούν στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών Επίσης ως πλαφόν εισοδήματος επί του οποίου θα υπολογίζονται εισφορές, ορίζεται το 10πλάσιο του κατώτατου μισθού (5860 ευρώ). Αυτό αφορά ακόμη και όσους έχουν ζημιές, μηδενική εισόδημα ή δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Μάλιστα η εισφορά 20% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία, που θα πρέπει να καταβάλλεται σε μηνιαία βάση, θα υπολογίζεται επί αυτού του ποσού των 5.860 ευρώ, σε περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα είναι χαμηλότερο από τα 7.032 ευρώ. Η ελάχιστη εισφορά την οποία θα πρέπει να καταβάλλουν όλοι οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και τον ΕΤΑΑ, ακόμα και αν έχουν ζημιές, δηλώνουν μηδενικό εισόδημα ή δεν υποβάλλουν δήλωση είναι 117 ευρώ/μήνα ή 1.406 ευρώ/ έτος.

Τι ισχύει για την πολλαπλή απασχόληση

Μάλιστα την εν λόγω εισφορά για την κύρια σύνταξη της τάξης του 20%, οφείλουν να καταβάλλουν όσοι επαγγελματίες ασκούν και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητα,, ακόμα και αν αυτές αμείβονται με μπλοκάκι. Ωστόσο στην τελευταία περίπτωση, βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών θα είναι το άθροισμα από την παροχή μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος ή το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από κάθε δραστηριότητα αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά στην πολλαπλή απασχόληση υπάρχει συγκεκριμένη διευκρίνιση που αναφέρει, ότι η μισθωτή εργασία προηγείται της αυτοαπασχόλησης για την συμπλήρωση του ανώτατου πλαφόν εισοδήματος (μηνιαία 5.860 ευρώ). Σε περίπτωση εισοδημάτων από δύο ελεύθερες δραστηριότητες, (π.χ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) προηγείται αυτό που αποφέρει το μεγαλύτερο εισόδημα. Στην περίπτωση πάντως της πολλαπλής απασχόλησης, αναμένονται και επιπρόσθετες διευκρινιστικές εγκύκλιοι, που θα καθορίσουν το πώς και πότε ο εργοδότης θα αναλαμβάνει να καλύψει μέρος των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου με μπλοκάκι.

Ποιους αφορά η εγκύκλιος

Η υπουργική απόφαση αφορά αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι ασφαλίζονται σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, υγειονομικούς που αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση και δικηγόρους που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, ασφαλισμένους του Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων του ΟΑΕΕ, ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως και 5 δωματίων σε ολόκληρη την επικράτεια καθώς και ιδιοκτήτες καταλυμάτων με 6-10 δωμάτια που είναι παράλληλα και εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών.

Παράλληλα, αφορά μέλη ή μετόχους Οργανισμών, Κοινοπραξιών ή κάθε μορφής Εταιρειών, πλην των ΑΕ και των ΙΚΕ των οποίων ο σκοπός συνιστά δραστηριότητα ασφαλιστέα στον ΟΑΕΕ, μέλη ΔΣ των Ανώνυμων Εταιρειών που είναι μέτοχοι σε ποσοστό άνω του 3% σε επιχείρηση επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική, μέτοχοι ΑΕ των οποίων σκοπός είναι η μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων επί κομίστρων με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης καθώς και διαχειριστές Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας.

Πηγή: sofokleousin.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]