Βουλγαρια: Αναταράξεις από το κλείσιμο της ασφαλιστικής «Olympic»

Σάλο προκάλεσε στη Βουλγαρία η απόφαση της Εφόρου Ασφαλιστικών Εταιρειών στην Κύπρο για μέτρα που οδήγησαν σε διακοπή εργασιών από την περασμένη Παρασκευή, της ασφαλιστικής εταιρείας «Olympic».

Η ασφαλιστική, εγγεγραμμένη στην Κύπρο, είχε αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα το κλείσιμό της να αφήσει χωρίς την απαραίτητη από τον νόμο ασφάλεια 200.000 ιδιοκτήτες οχημάτων.

Τη Δευτέρα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Βουλγαρίας, Σοτίρ Τσατσάροφ, έδωσε οδηγίες για να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα με αντικείμενο την επάρκεια του εποπτικού ελέγχου του παραρτήματος της κυπριακής «Olympic».

Επίσης, λόγω του σάλου στη χώρα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ, κάλεσε την επικεφαλής της εποπτικής Αρχής για τις ασφαλιστικές εταιρείες για να τον ενημερώσει για τα γεγονότα, ιδιαίτερα σε σχέση με τις εγγυήσεις που υπήρχαν από την ασφαλιστική εταιρεία για τις υποχρεώσεις της. Νωρίτερα στη χώρα είχε αναφερθεί ότι οι εγγυήσεις ήταν προς τις κυπριακές εποπτικές Αρχές.

Ανώνυμες πηγές των βουλγαρικών εποπτικών Αρχών, δήλωναν σε μέσα ενημέρωσης της χώρας, ότι επειδή πρόκειται για παράρτημα ασφαλιστικής εταιρείας αδειοδοτημένης σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ (στην Κύπρο) οι εποπτικές εξουσίες στη Βουλγαρία ήταν πολύ περιορισμένες. Όπως συμπληρώνουν, όλα τα μέτρα που έλαβαν οι εποπτικές Αρχές στην Κύπρο, υιοθετήθηκαν αμέσως και από τις βουλγαρικές Αρχές.

Η εν λόγω ασφαλιστική εταιρεία ενεγράφη στην Κύπρο με έδρα τη Λευκωσία από το 1995 με διευθυντές τους Ισπανούς  Diego Gonzales Alonso και Jorge Gonzales Garcia. Να σημειωθεί ότι ο πρώτος, συμμετέχει και σε σειρά άλλων εταιρειών, μεταξύ των οποίων η «New York Securities Bank» του Λουξεμβούργου, αλλά  και η ισπανική «Hispakol», για την οποία η ισπανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε σοβαρό πρόστιμο λόγω επενδυτικής δραστηριότητας χωρίς την απαραίτητη άδεια.

Προηγουμένως, τον περασμένο Μάιο, το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας είχε ενημερώσει με ανακοίνωσή του για τα περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει η Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών της Κύπρου κατά της εν λόγω ασφαλιστικής εταιρείας, με τους οποίους δεν επιτρεπόταν η σύναψη νέων ασφαλιστικών συμβολαίων και παράταση υφιστάμενων.

Επίσης τοποθετήθηκαν διαχειριστές ώστε να μην υπάρξει εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, ενώ τέθηκαν επίσης οι ίδιες απαγορεύσεις και για το παράρτημα στη Βουλγαρία.

Στις 10 Αυγούστου, στην Κύπρο, διορίστηκε ο κ. Παύλος Νακούζι της «Mazars Ltd», ως εκκαθαριστής, με ισχύ από τις 17 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει, με βάση την κυπριακή νομοθεσία, ότι ακυρώνονται την ίδια ώρα όλα τα ασφαλιστικά συμβόλαια της εταιρείας. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ιδιαίτερα σε σχέση με οχήματα, 200.000 ιδιοκτήτες στη Βουλγαρία να τρέχουν να ασφαλίσουν σε άλλη ασφαλιστική τα οχήματά τους και να αναζητούν αποζημίωση, ενώ αναζητείται ο ρόλος της αντίστοιχης με αυτή στην Κύπρο, κοινοπραξίας των ασφαλιστικών εταιρειών, που αναλαμβάνει την ασφάλιση σε διάφορες περιπτώσεις.

Με πληροφορίες απο το http://www.philenews.com

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]