Τσακλόγλου για ιδιωτική ασφάλιση: Επιδιώκουμε την ενίσχυση της αγοράς μέσω υγιών κανόνων ανταγωνισμού και παροχής κινήτρων

Τμήμα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης θα είναι το σχεδιαζόμενο νέο επικουρικό ταμείο, θα εξασφαλίζει -όμως- τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια αλλά και την επαγγελματική διαχείριση των ατομικών από το 2022 “κουμπαράδων” των νέων ασφαλισμένων, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο “Κεφάλαιο” ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Πάνος Τσακλόγλου. Επίσης, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ “προφίλ” διαφορετικού επενδυτικού κινδύνου και προσδοκώμενων αποδόσεων, αλλά η διαχείριση θα γίνεται αποκλειστικά από τα επαγγελματικά στελέχη του Tαμείου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης θα είναι σταδιακή και οι εισφορές των νεοεισερχoμένων στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 που έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση αλλά και, προαιρετικά, άλλων νέων ασφαλισμένων θα κατευθύνονται σε ατομικούς λογαριασμούς. Αναλύει, μάλιστα, τους τέσσερις βασικούς λόγους που κάνουν αυτήν τη μεταρρύθμιση ιδιαίτερα επιθυμητή και εκτιμά πως θα βοηθήσει ώστε οι συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων, έπειτα από μερικές δεκαετίες, να είναι υψηλότερες από αυτές που θα λάμβαναν με βάση το υφιστάμενο σύστημα. Επισημαίνει, επίσης, πως μακροχρόνια οι αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων είναι αρκετά υψηλότερες από αυτές των διανεμητικών συστημάτων, “ειδικά όταν συνδυάζονται με συνετή επαγγελματική διαχείριση και αυστηρή εποπτεία, όπως σχεδιάζουμε να κάνουμε στην περίπτωση της Ελλάδας”.

Προαναγγέλλει, ο ίδιος, αναλογιστική μελέτη, αλλά και μελέτη των μακροοικονομικών επιπτώσεων της μεταρρύθμισης, αφού “οι συντάξεις των συνταξιούχων του υφιστάμενου συστήματος δεν θα θιγούν καθόλου”, καθώς και ανάλυση βιωσιμότητας χρέους μέχρι τις αρχές του 2021. Στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στο πρώτο εξάμηνο και το νέο σύστημα να τεθεί σε ισχύ από 1/1/2022, τονίζει ο κ. Τσακλόγλου.

Σε όσους θεωρούν ακατάλληλη τη χρονική συγκυρία για τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις απαντά πως την τάση αυτή της αναβολής την έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά ως κοινωνία, ειδικά στο πεδίο του ασφαλιστικού. Επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας εξηγεί πως τα ελλείμματα του ασφαλιστικού, σε συνδυασμό με άλλους δομικούς παράγοντες σε πεδία όπου επίσης δεν έγιναν μεταρρυθμίσεις, “μας οδήγησαν στην κρίση της προηγούμενης δεκαετίας”, εκφράζοντας την ελπίδα πως δεν θα χάσουμε την ευκαιρία της μεταρρύθμισης του συστήματος επικουρικής ασφάλισης.

Τα ασφαλιστικά συστήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα στον τομέα των εσόδων τους, μέσω της μείωσης των εισπραττόμενων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από την κρίση της COVID-19, αναφέρει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Πάνος Τσακλόγλου. Ωστόσο αναφέρει πως τα ελλείμματα που προκλήθηκαν δεν δρομολογούν αλλαγές στα ασφαλιστικά συστήματα

Όσον αφορά την επαγγελματική ασφάλιση, τονίζει πως στόχος είναι να αναπτυχθεί πάνω σε στέρεες βάσεις, με κανόνες που θα ανταποκρίνονται στη σύγχρονη πραγματικότητα, στις ανάγκες των ασφαλισμένων και στον υγιή ανταγωνισμό. Όπως υπσοτήριξε, “στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη η επαγγελματική ασφάλιση είναι βασικός συμπληρωματικός πυλώνας του συνταξιοδοτικού εισοδήματος, παράλληλα με τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Στην Ελλάδα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε. Σκεφθείτε ότι τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης στην Ελλάδα επιλέγει κάτι λιγότερο από το 1,5% του ελληνικού πληθυσμού, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αντίστοιχο ποσοστό είναι 25%. Είναι όμως στόχος μας να αναπτυχθεί η επαγγελματική ασφάλιση, αλλά να αναπτυχθεί πάνω σε στέρεες βάσεις, με κανόνες που θα ανταποκρίνονται στη σύγχρονη πραγματικότητα, στις ανάγκες των ασφαλισμένων και στον υγιή ανταγωνισμό. Η αύξηση των επαγγελματικών ταμείων που παρατηρείται στη χώρα είναι θετική εξέλιξη. Η Ελλάδα πρόσφατα ενσωμάτωσε την τελευταία ευρωπαϊκή Οδηγία της Ε.Ε. σχετικά με την επαγγελματική ασφάλιση και είμαστε στη διαδικασία έκδοσης της δευτερογενούς νομοθεσίας ώστε αυτή να καταστεί πλήρως λειτουργική. Σε δεύτερο στάδιο θέλουμε να δουλέψουμε πάνω στον εκσυγχρονισμό του εποπτικού πλαισίου του δεύτερου πυλώνα, που σήμερα παρουσιάζει αρκετές δυσλειτουργίες.”

Αναφορικά με την ιδιωτική ασφάλιση, επισημαίνει πως η κυβέρνηση επιδιώκει την ενίσχυση της αγοράς μέσω υγιών κανόνων ανταγωνισμού και παροχής κινήτρων. “Ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης είναι εκτός των αρμοδιοτήτων μου και του υπουργείου Εργασίας γενικότερα, αλλά, προφανώς, και σε αυτή την περίπτωση επιδιώκουμε ενίσχυση της αγοράς μέσω υγιών κανόνων ανταγωνισμού και παροχής κινήτρων” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: www.capital.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]