Το άνοιγμα της «κάνουλας» Ασπίς-Commercial Value και τα ερωτήματα (euro2day.gr)

Τις πρώτες αποζημιώσεις θα κληθούν να εισπράξουν οι ασφαλισμένοι των Ασπίς και Commercial Value, μετά από… επτάχρονη φαγούρα. Κούρεμα στον αριθμό των δικαιούχων και μεγαλύτερα ποσοστά για τους ασφαλισμένους της Commercial προβλέπουν παράγοντες της αγοράς. Τα ερωτήματα.

Με αρχική ικανοποίηση αλλά και πολλά ερωτήματα υποδέχτηκε η ασφαλιστική αγορά την ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος που ορίζει στο προσεχές χρονικό διάστημα την εκκίνηση της διανομής χρηματικών ποσών στους πρώην ασφαλισμένους των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value.

Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει καθυστερήσει εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια και έχει πλήξει το κύρος της εγχώριας ασφαλιστικής βιομηχανίας. «Τουλάχιστον φαίνεται πως κάτι αρχίζει να κινείται», δηλώθηκε χαρακτηριστικά από ενδιαφερόμενους στο Euro2day.gr.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, υπάρχουν αρκετά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, όπως: α) Το ποιοι τελικά από τους πελάτες των δύο εταιρειών θα αποζημιωθούν, β) Ποιο ποσοστό των απαιτήσεών τους θα εισπράξουν σε πρώτη φάση και γ) Πότε θα εισπράξουν τα εναπομείναντα ποσά.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr:

Πρώτον, ως «δικαιούχοι της 17ης Οκτωβρίου» που αναφέρει η ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος θα οριστούν όσοι είχαν ενταχθεί στην αρχική λίστα δικαιούχων (αριθμός πολύ μικρότερος από το σύνολο των ασφαλισμένων) και όσοι (λίγοι σε αριθμό) κέρδισαν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα την ανακοπή στα δικαστήρια (και για τους οποίους η εποπτεύουσα αρχή δεν θα προχωρήσει σε ένσταση).

Δεύτερον, μεγαλύτερα ποσοστά αποζημιώσεων αναμένεται να λάβουν οι ασφαλισμένοι της Commercial Value, ενώ αντίθετα σαφώς μικρότερα εκτιμάται πως θα είναι τα ποσά που θα αφορούν τους δικαιούχους της Ασπίς Πρόνοια.

Και αυτό για δύο λόγους: α) Οι εκκρεμότητες στον κατάλογο δικαιούχων της Commercial Value είναι αναλογικά πολύ μικρότερες σε σύγκριση με αυτές της Ασπίς και β) Εκτιμάται πως αυτή τη στιγμή στα ταμεία της Commercial Value βρίσκονται μετρητά της τάξεως των 80-90 εκατ. ευρώ (με υποχρεώσεις προς ασφαλισμένους γύρω στα 100-110 εκατ. ευρώ), ενώ αντίθετα στην Ασπίς δύσκολα θα βρεθούν πάνω από 40 εκατ. μετρητά, με σύνολο υποχρεώσεων άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως -και ανεξάρτητα από τις προαναφερθείσες εκτιμήσεις-, τους όρους και τις προϋποθέσεις των χρημάτων που θα δοθούν θα τους καθορίσει ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής και επίσης είναι πολύ πιθανόν σε πρώτη φάση να διανεμηθούν μικρότερα ποσά από αυτά που κατέχουν στα ταμεία τους οι δύο εταιρείες καθώς πρόκειται για «προσωρινή διανομή ποσών».

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτική αρχή των υπό εκκαθάριση ασφαλιστικών εταιριών, ανακοινώνει ότι, στο προσεχές διάστημα, θα πραγματοποιηθούν προσωρινές διανομές ποσών στους δικαιούχους απαιτήσεων από ασφάλιση ζωής των υπό εκκαθάριση εταιριών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και COMMERCIAL VALUE AAE.

Η διαδικασία θα υλοποιηθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με τους όρους και προϋποθέσεις που θα θέσει ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΤτE.

Ως ημερομηνία έναρξης της πιστοποίησης των δικαιούχων ορίζεται η 17η Οκτωβρίου 2016.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα των υπό εκκαθάριση εταιριών.

Πηγές από την ΤτΕ ΕΛΛ +0,71% υπογραμμίζουν πως το γεγονός κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό καθώς 7 χρόνια μετά την ανάκληση της άδειας σύστασης και λειτουργίας της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ, για πρώτη φορά ανακοινώνεται ενέργεια έναρξης αποκατάστασης των δικαιούχων των υπό εκκαθάριση εταιρειών του Ομίλου ΑΣΠΙΣ, γεγονός που αναδεικνύει αφενός τις συνθήκες χρηστής διαχείρισης και βελτιστοποίησης προς όφελος των δικαιούχων απαιτήσεων του Ομίλου, αφετέρου, τις συνθήκες διαφάνειας και αποτελεσματικότητας που επέφερε η εποπτεία της ΤτΕ ΕΛΛ +0,71% τα τελευταία χρόνια.

Ως ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας πιστοποίησης των δικαιούχων ορίζεται η 17η Οκτωβρίου 2016.

Στο πλαίσιο της πρώτης προσωρινής διανομής προβλέπεται, κατά την κυρία Ελπινίκη Καράμπαλη, ασφαλιστικό εκκαθαριστή των εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και COMMERCIAL VALUE AAΕ, ότι περί τις 70 χιλιάδες συμβόλαια πρόκειται να λάβουν 100 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό που θα εισπράξουν οι δικαιούχοι, μέσω της παραπάνω διαδικασίας, δεν ταυτίζεται με εκείνο με το οποίο έχουν ενταχθεί στην Κατάσταση Δικαιούχων και για το οποίο διατηρούν απαίτηση, αλλά μέρος του. Σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας, οι ασφαλισμένοι θα ικανοποιηθούν συμμέτρως από το ενεργητικό των υπό εκκαθάριση εταιρειών και επιπλέον θα λάβουν το 70% του υπολοίπου της απαίτησής τους από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής.

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, η εκκαθάριση των παραπάνω εταιρειών θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία σε σχέση με την πρώτη προσωρινή διανομή, τον αριθμό των δικαιούχων και την αναλογία, τονίζουν οι πηγές της ΤτE.

Πηγή: www.euro2day.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]