Συνεδρίαση Δ.Σ. Ε.Ε.Α.: Διάλογος με Ν. Δένδια

Ευρύ διάλογο για τα όλα τα μείζονα για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες ζητήματα είχαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, βουλευτής Β’ Αθηνών, της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκος Δένδιας, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ε.Ε.Α., η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018.
Το «παρών» έδωσε και ο πρώην υπουργός της ΝΔ κ. Γιάννης Παπαθανασίου.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τόνισε την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως μοναδικό μέσο ανάκαμψης της οικονομίας. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου, έθεσαν στον κ. Δένδια τα προβλήματα της αγοράς και των επιχειρήσεων – υπερφορολόγηση, ασφαλιστικό, έλλειψη ρευστότητας, ακατάσχετος λογαριασμός, πλειστηριασμοί, κόκκινα δάνεια, εξωδικαστικός συμβιβασμός, παραοικονομία, ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας- αλλά την επιτακτική ανάγκη ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού με έμφαση στην καινοτομία.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ επανέλαβε τη δέσμευση του Προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση των φορολογικών συντελεστών των νομικών προσώπων, ενώ ο ίδιος υποστήριξε ότι πρέπει να εξεταστεί η σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών και των φυσικών προσώπων. Απαντώντας, δε, σε σχετικές αιτιάσεις σημείωσε ότι «μεγαλύτεροι φορολογικοί συντελεστές δεν σημαίνει και μεγαλύτερες εισπράξεις», όπως και «η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν σημαίνει μείωση των εισπράξεων».
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά επιβαρύνει υπέρμετρα την παρούσα κατάσταση, τονίζοντας την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων. «Το σύστημα έτσι όπως είναι καταφέρνει και χειροτερεύει την κατάσταση, διότι και οδηγεί  στην ανάγκη εισφοροδιαφυγής, και επίσης, μαζί με το φορολογικό σύστημα, είτε μετανάστευσης των επιχειρήσεων είτε μετανάστευσης των ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΔΗΜΟΣΙΟ
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ εκτίμησε ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο εξοικονομήσεων, με μία άλλη, όμως, αντίληψη – οργανόγραμμα του Δημοσίου.
ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια αναφέρθηκε στην πρόταση που είχε συντάξει το Υπουργείο Ανάπτυξης επί υπουργίας του το καλοκαίρι του 2014 και αφορούσε οφειλές, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, προβλέποντας περικοπές μέχρι και 50%. Τελικά, όπως είπε, η ρύθμιση περιορίστηκε στο θέμα των δανείων των τραπεζών, και σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «η λύση που δόθηκε δεν βοήθησε».
Ο κ. Δένδιας επέκρινε την απουσία ενός αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα, επισήμανε ότι η Ελλάδα «έχει υποστεί τραγική αποεπένδυση» και ότι «για να πάμε μπροστά» χρειάζονται επενδύσεις της τάξης των 100, ίσως και 150 δισ. ευρώ.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της καινοτομίας, για το οποίο, όπως εξήγησε, το διάστημα που ήταν υπουργός Ανάπτυξης, είχε εκπονηθεί ειδικό σχέδιο βασισμένο στο παράδειγμα του Ισραήλ και του Οργανισμού ενίσχυσης της καινοτομίας που λειτουργεί εκεί.
«Είναι ένα σύστημα με το οποίο επιδοτείς τις καινοτόμες ιδέες, κρατώντας ένα μικρό δικαίωμα ως κράτος, αν η ιδέα αυτή πετύχει. Η εκπλήρωση αυτού του δικαιώματος σε επιτυχημένες περιπτώσεις σου επιτρέπει να ανανεώνεις τον κύκλο αυτό. Και επίσης ένα φορολογικό καθεστώς ενίσχυσης και διευκόλυνσης γραφειοκρατικά των νέων προσπαθειών σε οποιοδήποτε τομέα κι αν είναι αυτές…Υπήρχε ένας σχεδιασμός για το πώς θα μπορούσε να εισαχθεί το μοντέλο αυτό στην ελληνική οικονομία…Αυτός ο σχεδιασμός, δυστυχώς, έμεινε και παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου Ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό βανδαλισμών στο κέντρο της Αθήνας ανέφερε ότι αυτό δεν πρέπει να είναι ανεκτό και ότι «το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να παρασημοφορήσει όποιον έχει μαγαζί» εκεί, χαρακτηρίζοντας ως «ήρωες» τους επιχειρηματίες της περιοχής που έρχονται συχνά αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά και καλούνται να διαχειριστούν τις τεράστιες ζημιές, ενώ τόνισε «το κέντρο της Αθήνας έχει τεράστια αναπτυξιακή ικανότητα».
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
Καταλήγοντας ο κ. Δένδιας υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο των Επιμελητηρίων, μέσω των οποίων να μιλήσει και να αφουγκραστεί τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

 

Πηγή: insurance-eea.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]