Σύλλογος Υπαλ. Εθνικής Ασφαλιστικής: Η προσπάθεια ξεπουλήματος συνεχίζεται

Σύμφωνα με επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα είναι κοντά η συμφωνία με τιμή πώλησης σε εξευτελιστικά επίπεδα και παράλληλα συζητείται η έκδοση από πλευράς της Εθνικής Ασφαλιστικής ομολογιακού δανείου μειωμένης διασφάλισης.

Το δάνειο μειωμένης διασφάλισης, που φαίνεται ότι συζητείται στην συμφωνία με την CVC, μπορεί να κρύβει από πίσω ένα ολόκληρο story..

Ας υποθέσουμε ότι, η Εθνική Ασφαλιστική, πριν ή κυρίως μετά την πώληση, θα εκδώσει ομόλογο μειωμένης διασφάλισης Tier 2, το οποίο θα αγοράσει η Εθνική Τράπεζα.

Το ομόλογο αυτό μειωμένης διασφάλισης Tier 2 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής. Τα κεφάλαια Tier 2 μπορεί να μετρήσουν μέχρι 50% του SCR. Δηλαδή εάν πάρεις 500 εκ. δάνειο θα μετρήσει μέχρι το 50% του SCR, δηλαδή 350 εκ. (που είναι σήμερα οι κεφαλαιακές απαιτήσεις της Εταιρίας)* 50%=175 εκ. Αλλά, όμως, εάν πάρεις λιγότερο από 175 εκ. ευρώ μετράει στο σύνολό του στα ίδια κεφάλαια.

Φανταστείτε, λοιπόν, αν έχετε μεγάλη φαντασία, ένα ομόλογο μειωμένης διασφάλισης π.χ. 100 εκ., που θα χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια της Εταιρίας, με συνέπεια να βελτιωθεί κατά 29 ποσοστιαίες μονάδες ο δείκτης φερεγγυότητας (SCR ratio) της Εταιρίας, ο οποίος είναι σήμερα 120%, και την επόμενη χρονιά να πραγματοποιηθεί μια ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου υπέρ των μετόχων.

Δηλαδή, 80 εκατομμύρια ευρώ στην τσέπη του CVC και 20 εκατομμύρια ευρώ στην τσέπη της Ε.Τ.Ε.

Προφανώς, πρέπει να λυθούν κάποια «ασήμαντα» προβλήματα, όπως το τι θα πει η Τράπεζα της Ελλάδος, που αποτελεί τον επόπτη της ασφαλιστικής, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου παίρνοντας υπόψη της τη σημερινή σταδιακή προσαρμογή των μεταβατικών μέτρων, που χρησιμοποιεί η Εταιρία, αλλά μάλλον αυτό είναι εύκολη υπόθεση στις σύγχρονες business…

Ένα ακόμα μεγάλο σκάνδαλο κυοφορείται…

Μπορούμε να το επιτρέψουμε;

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής καλεί την ΕΤΕ να γνωστοποιήσει δημόσια το πλήρες πλαίσιο της σκανδαλώδους σχεδιαζόμενης συναλλαγής και καλεί την κυβέρνηση, το Τ.Χ.Σ. και τα πολιτικά κόμματα να παρέμβουν για να αποτραπεί το ξεπούλημα της Εταιρίας μας.

Καλεί την Εθνική Τράπεζα, στα πλαίσια των υποχρεώσεων της απέναντι στην DgComp, να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) με στόχο την εισαγωγή της Εταιρίας μας στο Χρηματιστήριο, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές να συμμετάσχουν στη διαδικασία εισαγωγής με κανόνες διαφάνειας και ισότιμης μεταχείρισης, ακόμα και στην περίπτωση συμμετοχής τυχόν στρατηγικού επενδυτή, αναδεικνύοντας και ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την στρατηγική σημασία της Εταιρίας μας στην εθνική οικονομία, σε όφελος των μετόχων, των ασφαλισμένων, των εργαζόμενων και των δικτύων πωλήσεών της.

Στη διαφορετική περίπτωση της εμμονής σε ξεπούλημα στο ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC, με χρονικό ορίζοντα επένδυσης τα 5 – 7 χρόνια, σύμφωνα με το ίδιο, οι ευθύνες της Διοίκησης της Ε.Τ.Ε. θα είναι τεράστιες και οι αρνητικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους αλλά και την πολιτεία μεγάλες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του

Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]