Στα “σκαριά” ασφαλιστική ελάφρυνση όσων δηλώνουν έως 70.000 ευρώ

Την άποψη ότι πρέπει να “εξεταστεί” κάποια “ελάφρυνση” σε όσους επαγγελματίες δηλώνουν καθαρό εισόδημα έως 70.000 ευρώ ετησίως εξέφρασε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος σε συνέντευξή του στην “Αυγή της Κυριακής”.

Επίσης, ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε πως: 

* Οφείλουμε να εξετάσουμε (η καλή πορεία των εσόδων θα βοηθήσει σε αυτό) την ελάφρυνση εκείνων των ασφαλισμένων των οποίων το καθαρό εισόδημα κυμαίνεται μέχρι και 70.000 ευρώ. Αφορά πληθυσμό μικρότερο του 10% των ασφαλισμένων. Το μικρό ποσοστό δεν μας απαλλάσσει από το καθήκον να επιφέρουμε ορθότερες και πιο αποτελεσματικές εφαρμογές όπου απαιτείται.

* Για το πρώτο εξάμηνο τα έσοδά από εισφορές μισθωτών ξεπερνούν το 13% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η εισπραξιμότητα στις εισφορές των μη μισθωτών προσεγγίζει το 70%, όταν με το παλιό σύστημά εισφορών βρισκόταν κοντά στο 50%.

* Ο ΕΦΚΑ, στο πρώτο επτάμηνο του 2017, εμφανίζει ταμειακό πλεόνασμα άνω των 360 εκατ. αντί προϋπολογισμένου ελλείμματος 440 εκατ. ευρώ.

* Το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών και το 90% των αγροτών καταβάλλει την κατώτατη εισφορά των 158 ευρώ και των 86 ευρώ αντίστοιχα.

* Από τους 650.000 ελεύθερους επαγγελματίες του τ. ΤΕΒΕ μόνο 7.000 είναι στον κλάδο επικούρησης. Υπάρχουν, βέβαια, και οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι γιατροί που άλλοι από αυτούς είναι και στον κλάδο εφάπαξ και επικούρησης και άλλοι στο ένα από τα δύο.

Για νά εκδοθούν τα ειδοποιητήρια για επικουρική και εφάπαξ θα έπρεπε να εκκαθαρίσουμε τα μητρώα, τα οποία δεν ήταν ενιαία παρά τα τόσα χρόνια ύπαρξής του ΕΤΕΑ.

Υπολογίζουμε ότι αυτό θα μπορέσει να γίνει τον Οκτώβριο.

Τα ποσά, πού θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί από 1-1-2017 θα ισομοιραστούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Το ποσό, δηλαδή, θα καταβληθεί σε 10 δόσεις. Εάν εκδοθούν Νοέμβριο τα ειδοποιητήρια, οι δόσεις θα είναι δώδεκα.

* Την 1/1/2015 εκκρεμούσαν 357.544 παροχές, από τις οποίες 163.922 αφορούσαν απλήρωτες κύριες συντάξεις. Από την .1/1/2015 έχουμε εκδώσει 291.779 κύριες συντάξεις. Και συνεχίζουμε με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς και, κυρίως, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων έως τον Ιούνιο του 2018. Στις 30/6/2017 οι εκκρεμείς συντάξεις χωρίς προσωρινή σύνταξη έχουν μειωθεί στις 104.243.

* Στις 3 Αυγούστου ξεκίνησε τη λειτουργία της η πλατφόρμα με χρέη στο ευρύτερο Δημόσιο, τις τράπεζες και τους άλλους ιδιώτες. (Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών)

Η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματικών εντάσσεται σε αυτή τη διαδικασία καθώς συνήθως έχουν οφειλές όχι μόνο προς την κοινωνική ασφάλιση αλλά και προς την τράπεζα και άλλους ιδιώτες.

Θα ακολουθήσει δική μου υπουργική απόφαση για τη διευθέτηση των χρεών εκείνων των ασφαλισμένων μου έχουν οφειλές μόνο προς την κοινωνική ασφάλιση.

Είμαστε σε πολύ καλή φάση επεξεργασίας της σχετικής απόφασης και έχει σημασία να δούμε λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη διαδικασία. Εκεί θα επιλυθούν μια σειρά θέματα τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα να διευρύνουμε όσο μπορούμε το πεδίο εφαρμογής.

Ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι 120 αναλόγως του οικονομικού προφίλ του οφειλέτη για το τι δόσεις μπορεί να αντέξει.

* Με τη ρύθμιση που θα προβλεφθεί στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει εντός των ημερών στη Βουλή το Υπ. Εργασίας μηχανικοί και δικηγόροι θα καταβάλλουν εισφορές εφόσον ξεκινούν -και για όσο διατηρούν- την επαγγελματική τους δραστηριότητα στις ΔΟΥ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για την επίσπευση της απονομής των επικουρικών συντάξεων και για την εξαγορά πλασματικών ετών για τους αγρότες με χαμηλότερο αντίτιμο σε σχέση με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Πηγή: capital.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]