Ποια επαγγέλματα θα είναι αυτά που θα υποχρεωθούν να έχουν POS εντός του 2018?

Μπορεί έπειτα από συντονισμένες κινήσεις ο ασφαλιστικός κλάδος να απέφυγε να συμπεριληφθεί στην κατάσταση των επαγγελμάτων που είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS για την εξόφληση συναλλαγών αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως θα υπάρξουν ακόμη δύο ομάδες επιχειρήσεων που θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν μηχανάκια POS.

Η μία ομάδα θα ανακοινωθεί έως το τέλος του 2017 και η επόμενη εντός του 2018.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η επιλογή του πρώτου κύματος υποχρεωτικής εγκατάστασης μηχανημάτων POS έγινε με γνώμονα τον βαθμό επικινδυνότητας για απόκρυψη εισοδήματος και τζίρου και τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής κάτι που δεν αφορά ούτε στο ελάχιστο τον ασφαλιστικό κλάδο!

Παρόλα αυτά οι θεσμικοί φορείς του κλάδου θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να αποφευχθεί η έστω μικρή περίπτωση να συμπεριληφθούν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές σε μία από τις επόμενες κατηγορίες που θα υποχρεωθούν στην χρήση POS.

Παράλληλα με τη σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές θα πρέπει να σημειώσουμε πως θα  μειωθεί δραστικά το όριο των συναλλαγών με μετρητά τόσο μεταξύ επιχειρήσεων και προμηθευτών όσο και για τις αγορές καταναλωτών.

Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς η πληρωμή συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων άνω των 500 ευρώ γίνεται υποχρεωτικά μέσω του τραπεζικού συστήματος. Επίσης, από 22/12/2016 τα φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας πεντακοσίων (500) ευρώ και άνω, που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες τους, αγοραστές των αγαθών ή των υπηρεσιών, αποκλειστικώς με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, όπως ενδεικτικά άλλα όχι περιοριστικά τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού. Δεν επιτρέπεται εξόφληση των στοιχείων αυτών με μετρητά. Έως 21/12/2016 οι αγορές από ιδιώτες όταν ξεπερνούσαν τα 1.500 ευρώ, εξοφλούνταν αποκλειστικά μέσω τράπεζας, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού και με επιταγές.

Δημοσιογραφικό Τμήμα insuranceforum.gr

Εύη Λαζάρου

press@insuranceinnovation.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]