Πάει (ανασφάλιστος) ο παλιός ο χρόνος

Αυτοκίνητα και μηχανές παρέμειναν χωρίς ασφάλιση καθώς το κράτος για μια ακκόμη χρονιά πιάστηκε να.. γαβγίζει αλλά να μη δαγκώνει, η ασφαλιστική αγορά βρέθηκε να προσπαθεί να σταθμίσει τις συνέπειες του Solvency II, ενώ οι πολίτες έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις καλύψεις και τις παροχές των ιδιωτικών προγραμμάτων Υγιείας.

Αυτό είναι με λίγα λόγια το σκηνικό της ασφαλιστικής αγοράς  για το 2016, με το 2017 να αναμένεται.. ακόμη πιο ενδιαφέρον. Ας δούμε τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2016 και δίνουν τον τόνο για το έτος που υποδεχόμαστε.

Τα ανασφάλιστα.. παραμένουν ανασφάλιστα

Η φράση << τα ανασφάλιστα οχήματα αποτελούν μια βραδυφλεγή βόμβα στους ελληνικούς δρόμους>> είχε ειπωθεί τόσες πολλές φορές που έχει καταντήσει κλισέ.  Ένα κλισέ όμως που αφορά όλους μας , από τη στιγμή που η εμπλοκή σε ατύχημα μ ανασφάλιστο όχημα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και μάλιστα όχι μόνο οικονομικές.

Το απαιτούμενο πλαίσιο υπάρχει, οι δομές για τη διασταύρωση στοιχείων το ίδιο, ακόμη και τα πρόστιμα- φωτιά έχουν νομοθετηθεί, όμως ο εντοπισμός και η επιβολή κυρώσεων στους κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων παραμένουν στα.. χαρτιά, ή μάλλον στις εξαγγελίες των αρμόδιων κρατικών φορέων.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό κυρίως γι ατο γεγονός ότι η εμπλοκή σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα βάζει σε μπελάδες τους πολίτες και σε δεύτερο χρόνο, διότι το δημόσιο χάνει έσοδα από φόρους, μέσω των μειωμένων ασφάλιστρων που εισπράττουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Τα πρόστιμα θα επιβληθούν και οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα γίνει αυτό. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 4286/2014, για τα ανασφάλιστα οχήματα προβλέπεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 6 μήνες, αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων για 6 μήνες και για 2 χρόνια μετά από εμπλοκή σε ατύχημα. Επιβάλλεται επίσης χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Για να ενημερωθείτε αν το όχημα σας είναι σφαλισμένο ή όχι, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.hic.gr και να συμπληρώσετε τον Αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη, ενώ για την εφαρμογή έχει δημιουργηθεί και σχετική σελίδα στο Facebook.

Τα προγράμματα Υγείας κερδίζουν τους καταναλωτές

Στο έτος που φεύγει αξιοσημείωτη ήταν επίσης η αλλαγή που φαίνεται να συντελείται σε ότι αφορά το ενδιαφέρον των πολιτών για τα ασφαλιστικά προϊόντα κυρίως στον κλάδο της Υγείας.

Η στροφή των καταναλωτών στα ιδιωτικά προγράμματα Υγείας οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι οι συνθήκες των δημόσιων υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης συνεχίζουν να επιδεινώνονται και οι δαπάνες για το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένουν στην.. κλίνη του Προκρούστη.

Οι καταναλωτές βλέπουν τα οφέλη των ιδιωτικών προγραμμάτων και επιλέγουν να εξασφαλίσουν τις καλύψεις και παροχές που ταιριάζουν καλύτερα στις δικές τους ανάγκες, χωρίς καθυστερήσεις και ταλαιπωρία. Προσοχή όμως! Όπως συμβαίνει σε κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο, οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται για όλους τους όρους τις καλύψεις τις παροχές και τις εξαιρέσεις για να διασφαλίσουν ότι είναι <<σωστά ασφαλισμένοι>>. Έτσι θα μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη των προγραμμάτων Υγείας χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Το Solvency <<μεταλλάσει>> την ασφαλιστική αγορά 

Το 2016 ξεκίνησε για τον ασφαλιστικό κλάδο με την εφαρμογή του Solvency II που ενδέχεται να αλλάξει πολλά και κυρίως να προστατεύσει τους καταναλωτές και να θωρακίσει τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ήταν αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη, οι επιπτώσεις της οποίας αναμένεται να γίνουν αντιληπτές σε βάθος χρόνου.

Τί είναι το Solvency II; Πρόκειται για το νέο ευρωπαικό θεσμικό πλαίσιο, γνωστό με την αγγλική ονομασία Solvency II που ρυθμίζει από 1.1.16 τη χρηματοοικονομική λειτουργία των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαική ένωση και τον ενιαίο οικονομικό χώρο. Οι κανόνες της φερεγγυότητας II βασίζοται στην οδηγία 2009/138/ΕΕ του Ευρωπαικόυ Κοινοβούλιου και του Συμβούλιου, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2014/51/ΕΕ ( Omnibus II).

Στόχος της Φερεγγυότητας ΙΙ είναι η ενδυνάμωση της προστασίας των ασφαλισμένων θέτοντας ένα ευρύτατο πλέγμα ποιοτικών και ποσοτικών απαιτήσεων οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και της θωράκισης τους έναντι κάθε είδους κινδύνων στους οποίους αυτές εκτίθενται και όχι μόνο του ασφαλιστικού, όπως ίσχυε στο προηγούμενο καθεστώς.

Προς επίτευξη αυτού του στόχου, η Φερεγγυότητα ΙΙ επιβάλλει νέους κανόνες και διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων. Παράλληλα, εισάγει πλαίσιο διαφάνειας και δημοσιοποίησης στοιχείων της φερεγγυότητας και της χρηματοπιστωτικής κατάστασης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με αποδέκτες επόπτη   αλλά και ευρύτερο κοινό.

Και μόνο το γεγονός οτί το νέο κανονιστικό πλαίσιο ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες χρεοκοπίας μιας ασφαλιστικής

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]