Με tablet τους επόμενους μήνες οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ στα χωράφια

Από τον Φαίδωνα Δημητρίου

Τέλος στην εικόνα των εκτιμητών με το… τεφτέρι φιλοδοξεί να βάλει από το 2018 η διοίκηση του ΕΛΓΑ. Με στόχο την εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου αλλά και την αποφυγή λαθών, ο Οργανισμών Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ξεκίνησε εδώ και λίγους μήνες την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος σύμφωνα με το οποίο – όπως μας αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Οργανισμού Φάνης Κουρεμπές – οι εκτιμητές που θα επισκέπτονται τις καλλιέργειες οι οποίες έχουν υποστεί ζημιά, θα καταγράφουν τα δεδομένα σε tablet, με αποτέλεσμα τα στοιχεία να μεταφέρονται αυτόματα για επεξεργασία στο κεντρικό σύστημα του ΕΛΓΑ.

Αυτό – σύμφωνα με τον κ. Κουρεμπέ – θα επιφέρει αισθητή μείωση στον χρόνο ολοκλήρωσης της εκτιμητικής διαδικασίας, θα αποφεύγονται λάθη αλλά και θα πληρώνονται στην ώρα τους οι παραγωγοί που είναι και το βασικό ζητούμενο όλων.

Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα

«Αυτήν τη στιγμή τρέχουμε δύο πιλοτικά προγράμματα ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα και μια ηλεκτρονικής μορφής εκτιμητική διαδικασία. Ο εκτιμητής θα πηγαίνει με ένα tablet στο χωράφι όπου θα έχει όλα τα στοιχεία του αγροτεμαχίου και θα συμπληρώνει εκεί την αίτηση. Με το σύστημα αυτό θα γίνουμε πιο γρήγοροι. Θα υπάρχει καλύτερη εικόνα και έλεγχος όλης της διαδικασίας ώστε να αποφεύγονται και λάθη. Η σύνταξη του πορίσματος είναι μια αργή διαδικασία», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΓΡΟbussines ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.
Και προσθέτει: «η διαδικασία αυτή – εδώ και κάποιους μήνες – γίνεται πιλοτικά από συγκεκριμένους εκτιμητές ανά την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι καλά. Σε δεύτερο στάδιο θέλουμε να εξετάσουμε κατά πόσο αυτός ο νέος τρόπος καταγραφής των ζημιών θα “δένεται” εύκολα με το αρχείο των δηλώσεων καλλιέργειας που παίρνουμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να προχωρήσουμε. Στόχος μας είναι το νέο σύστημα να μπει σε εφαρμογή από το 2018. Το τεφτέρι πια εκτός από αναχρονιστικό σε οδηγεί και σε λάθη. Αυτή η διαδικασία λοιπόν είναι ανάγκη να αλλάξει».

Δήλωση ζημιάς

Αν και ο τρόπος καταγραφής της ζημιάς αναμένεται να αλλάξει θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ίδια παραμένει η διαδικασία της δήλωσης ζημιάς. Ειδικότερα ο ασφαλισμένος – αγρότης του οποίου ζημιώθηκαν οι καλλιέργειες, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% της συνολικής παραγωγής που περίμενε να συγκομίσει από κάθε αγροτεμάχιο κατ΄ είδος καλλιέργειας, έχει υποχρέωση μέσα σε 15 ημέρες από την επομένη της ημερομηνίας που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο, να υποβάλει ο ίδιος ή τρίτο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο δήλωση ζημιάς. Η δήλωση υποβάλλεται στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ στην αγροτική περιοχή που βρίσκονται τα ζημιωθέντα αγροτεμάχια. Η δήλωση ζημιάς που υποβάλλεται μετά την περίοδο προθεσμίας των 15 ημερών δεν λαμβάνεται υπόψη εκτός εάν για την καθυστέρηση υποβολής της συνέτρεξαν λόγοι ανωτέρας βίας, οι οποίοι αποδεικνύονται με επίσημα στοιχεία και δεν υπήρχε δυνατότητα να υποβληθεί δήλωση ζημιάς μέσω τρίτου προσώπου. Όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο ο ασφαλιζόμενος του οποίου η ζωική παραγωγή ζημιώθηκε από τους ασφαλιζόμενους κινδύνους οφείλει να προβεί την ίδια ή το αργότερο την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα από τη ζημιά, ο ίδιος ή μέσω του Ανταποκριτή, σε τηλεφωνική αναγγελία της ζημιάς στο οικείο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ. Συγχρόνως ή το αργότερο την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα από την αναγγελία της ζημιάς υποβάλλεται δήλωση ζημιάς στον Ανταποκριτή της περιοχής.

Ιδιωτική ασφάλιση

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μιλώντας στο ΑΓΡΟbussines, αναφέρθηκε και στο θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης των καλλιεργειών σημειώνοντας: «η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής στον ΕΛΓΑ είναι υποχρεωτική άρα μπορεί κανείς συμπληρωματικά να κάνει ιδιωτική ασφάλιση. Βέβαια η εικόνα που έχουμε είναι η εξής ότι και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες βασίζονται στα πορίσματα που τους δίνει ο ΕΛΓΑ και συν της άλλης το ασφάλιστρο είναι ακριβότερο». Απαντώντας σε ερώτησή μας, σχετικά με την κατάσταση στην Ευρώπη ο κ. Κουρεμπές τόνισε: «σε μεγάλο μέρος της Ε.Ε. το κομμάτι των γεωργικών ασφαλίσεων το έχουν αναλάβει ιδιωτικές εταιρείες με κρατική όμως επίβλεψη και με όρους που θέτει η πολιτεία. Βεβαίως στις χώρες αυτές η δομής της γεωργίας είναι πολύ διαφορετική σε σύγκριση με την Ελλάδα. Εκεί συζητάμε για μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στην χώρα μας ο κλήρος είναι μικρός και πολυτεμαχισμένος.

Πηγή: agro-business.gr

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]