Κερδισμένες από τα ελληνικά ομόλογα και οι ασφαλιστικές(imerisia.gr)

Σημαντικές ανοδικές αναθεωρήσεις στις κεφαλαιακές τους επάρκειες των Solvency II δημιουργεί η άνοδος των τιμών και η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, τα ελληνικά ομόλογα στο σύνολο των εταιρειών της ελληνικής αγοράς ξεπερνούσαν το 2015 το 1,5 δισ. ευρώ και ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος κάτοχος ελληνικών ομολόγων μετά τις ελληνικές τράπεζες.

Μόνο η Εθνική Ασφαλιστική κατέχει περίπου στα χαρτοφυλάκια διακράτησης και στα εμπορικά χαρτοφυλάκια ομόλογα αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Μεγάλες θέσεις σε ελληνικά ομόλογα έχουν και οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, ενώ αντίθετα από το 2012 , οι μεγάλες ξένες πολυεθνικές έχουν μειώσει σημαντικά θέσεις στα ελληνικά ομόλογα και έχουν ομόλογα αξιολόγησης ΑΑ και άνω (αμερικανικά, γερμανικά, ολλανδικά, γαλλικά, ιταλικά και βρετανικά).

Η άνοδος των τιμών των ελληνικών ομολόγων και η υποχώρηση των τιμών των ξένων ομολόγων δημιουργούν αλλαγή σε κάποιους όρους της κεφαλαιακής επάρκειας, που όμως δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις λογιστικές καταστάσεις. Ενδεικτικά, η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων κατά 10 μονάδες βάσης φαίνεται ότι έχει αυξήσει τις κεφαλαιακές επάρκειες για το τέλος του 2016 κατά 5% μεσοσταθμικά. To ποσοστό επενδύσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς επί του ΑΕΠ έφτασε στο 7,3% το 2015 και είναι η υψηλότερη τιμή που έχει λάβει διαχρονικά.

Ασφαλιστική αγορά
Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) τα ίδια κεφάλαια και οι επενδύσεις ανέρχονταν το 2015 σε 3 δισ. ευρώ και 13 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Οι 62 ασφαλιστικές επιχειρήσεις σημείωσαν παραγωγή 3,7 δισ. ευρώ και πλήρωσαν 2,4 δισ. ευρώ αποζημιώσεις. Η μέση δαπάνη ασφάλισης στην Ελλάδα, το 2015 διαμορφώθηκε στα 343 ευρώ ανά κάτοικο.

Πηγή: imerisia.gr

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]