Ταξίδι στο εξωτερικό: Δέκα συμβουλές για να μην αρρωστήσετε

Έφτασε η ώρα για το ταξίδι στο εξωτερικό που τόσο καιρό περιμένατε. Έχετε οργανώσει τα πάντα: που θα πάτε, πόσο θα μείνετε και τίποτα δεν θέλετε να σας χαλάσει τις διακοπές. Πολύ δε περισσότερο να περάσετε τις πολυαναμενόμενες διακοπές άρρωστος στο κρεβάτι του ξενοδοχείου. Όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει – και μάλιστα πολύ συχνότερα απ’ ό,τι νομίζουμε.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας το 13% των ταξιδιωτών εξωτερικού θα παρουσιάσουν κοινό κρυολόγημα που θα καθηλώσει τους μισούς από αυτούς στο κρεβάτι για 2,6 μέρες κατά μέσον όρο, ενώ συνολικά 30.000 ταξιδιώτες από την Αμερική και την Ευρώπη προσβάλλονται ετησίως από ελονοσία – και το περίπου 2% χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της.

Για να αποφευχθούν οι τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις το Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΕΟΔΥ δίνει τις εξής συμβουλές:

Ενημερωθείτε πριν από την αναχώρηση.

Το ιδανικό είναι να ενημερωθεί 4-6 εβδομάδες πριν από την αναχώρησή σας για τους δυνητικούς κινδύνους στον προορισμό σας και τι μπορείτε να κάνετε, αλλά και την «τελευταία στιγμή» δεν είναι αργά.

Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής (τηλ. επικοινωνίας 210-5212184-186, ώρες επικοινωνίας 08.30-15.30,

Μην ξεχάσετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ). Αν ο προορισμός σας είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν, η Νορβηγία ή η Ελβετία, απευθυνθείτε στο ασφαλιστικό σας ταμείο για να βγάλετε αυτή την κάρτα, διότι θα σας επιτρέψει μεταξύ άλλων να έχετε υγειονομική περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος ή αιφνίδιας αρρώστιας στον δημόσιο τομέα αυτών των χωρών.

Η έκδοση της κάρτας είναι δωρεάν, συνήθως χρειάζεται γι’ αυτήν θεωρημένο βιβλιάριο Υγείας και αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ενώ κάθε μέλος της οικογένειας χρειάζεται τη δική του.

Μάθετε τι εμβόλια χρειάζεστε.

Αυτό εξαρτάται από το πόσο συχνά είναι κάποια νοσήματα στην χώρα προορισμού, τη διάρκεια και τις συνθήκες του ταξιδιού, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ταξιδιώτη και το ιστορικό των εμβολιασμών του.

Γενικά, το ταξίδι στο εξωτερικό αποτελεί πολύ καλή ευκαιρία για να γίνουν αναμνηστικές δόσεις εμβολίων που πολλοί παραλείπουμε κατά την ενηλικίωση, όπως αυτά του τετάνου και της διφθερίτιδας (πρέπει να τα κάνουμε κάθε 10 χρόνια). Ενημερωθείτε τι εμβόλια μπορεί να χρειασθείτε και συμβουλευθείτε το με τον γιατρό σας για το αν μπορείτε να προχωρήσετε στον εμβολιασμό.

Πάρτε μαζί σας ένα μίνι φαρμακείο πρώτων βοηθειών. Το περιεχόμενο του φαρμακείου εξαρτάται από τον προορισμό, τη διάρκεια του ταξιδιού, το σκοπό του ταξιδιού και την κατάσταση της υγείας σας.

Το φαρμακείο μπορεί να περιέχει παυσίπονο-αντιπυρετικό, αντιδιαρροϊκό, αντισταμινικό, αποσυμφορητικό, φάρμακο για το ναυτία, φάρμακα που συχνά παίρνετε, είδη πρώτων βοηθειών (π.χ. γάζες, αυτοκόλλητα επιθέματα για τις πληγές, θερμόμετρο, ελαστικό επίδεσμο για διαστρέμματα), εντομοαπωθητικά, αντηλιακό, απολυμαντικά μαντιλάκια κ.ά.

Μην ξεχάσετε τα φάρμακά σας. Αν πάσχετε από χρόνιο νόσημα ή/και παίρνετε φάρμακα, πρέπει να συμβουλευθείτε το γιατρό σας πριν από το ταξίδι και να έχετε μαζί ένα σημείωμά του (γραμμένο τα αγγλικά) που να περιγράφει από τι πάσχετε και τι αγωγή λαμβάνετε.

Να πάρετε επίσης επαρκείς ποσότητες των φαρμάκων σας, φροντίζοντας να βρίσκονται στις αρχικές συσκευασίες, στις οποίες θα υπάρχει το φύλλο οδηγιών χρήσεως.

Καλό είναι επίσης να επικοινωνήσετε με την πρεσβεία της χώρας όπου θα πάτε για να βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακά σας κυκλοφορούν νόμιμα σε αυτήν (αυτό ισχύει κυρίως για προορισμούς εκτός Δύσης). Ειδικά οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα χρειάζονται ιδιαιτέρως την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας.

Βρείτε χρήσιμα τηλέφωνα. Καλό είναι πριν από την αναχώρησή σας να βρείτε και να γράψετε τη διεύθυνση και το τηλέφωνο της Ελληνικής Πρεσβείας ή του Προξενείου στην χώρα όπου θα πάτε, καθώς και να έχετε μαζί το τηλέφωνο επικοινωνίας του γιατρού σας.

Ενημερώστε που θα βρίσκεστε και πόσο θα λείψετε. Καλό είναι κάποιοι συγγενείς και φίλοι σας στην Ελλάδα να γνωρίζουν επακριβώς το πρόγραμμα του ταξιδιού σας και να τους ενημερώνετε συχνά για την πορεία του, έστω και με ένα email.

Πηγή: https://www.healthreport.gr/%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%af%ce%b4%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b4%ce%ad%ce%ba%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad%cf%82-%ce%b3/

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]