Κορονοϊός: Έκτακτες συσκέψεις για αλλαγές στα νοσοκομεία μετά τα 1547 κρούσματα – Πόσες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες;

Πυρετώδεις συσκέψεις πραγματοποιούνται τα τελευταία 24ωρα στο υπουργείο Υγείας λόγω των έντονων πιέσεων που δέχεται το ΕΣΥ από τα νέα κρούσματα

Αλλαγές στα νοσοκομεία με βάση την αυξημένη επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η χώρα μας με τα 1547 νέα κρούσματα, ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας. Όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr, οι ομάδες που έχουν συσταθεί στο υπουργείο Υγείας σβήνουν και ξαναγράφουν τις κλίνες που θα πρέπει να διαθέτει το κάθε νοσοκομείο, με βάση το επιδημιολογικό φορτίο που παρουσιάζει η περιοχή στην οποία βρίσκεται.

Οι φόβοι για μπλοκάρισμα στο ΕΣΥ

Οι συσκέψεις είναι πυρετώδεις που γίνονται στο υπουργείο Υγείας, δεδομένου ότι υπολογίζεται πως αν η χώρα συνεχίσει με αυτό το ρυθμό να αυξάνει τα νέα κρούσματα, το πολύ σε 15 ημέρες θα έχουν μπλοκάρει όλες οι ΜΕΘ.

Ήδη γίνονται νέοι σχεδιασμοί ώστε να αυξηθεί ο διαθέσιμος αριθμός τόσο των απλών κλινών covid-19, όσο και των ΜΕΘ.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το υπουργείο Υγείας έχει διαθέσει σε όλη τη χώρα 287 κλίνες ΜΕΘ για τον covid-19, από τις οποίες ήδη το 44% είναι καλυμμένες.

Πίεση σε Αθήνα Θεσσαλονίκη

Μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζουν οι κλίνες ΜΕΘ covid-19 στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου ούτως ή άλλως τα νέα κρούσματα του κορονοϊού, αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Συγκεκριμένα με βάση τα επίσημα στοιχεία σήμερα στην Αττική υπάρχουν συνολικά 140 κλίνες ΜΕΘ- covid. Από αυτές καλυμμένες είναι οι 80 ποσοστό 57%.

Στη Θεσσαλονίκη που αναμένεται να μπει επίσης σε μίνι lockdown λόγω των αυξημένων κρουσμάτων υπάρχουν 43 κλίνες ΜΕΘ- covid διαθέσιμες ενώ κατειλημμένες είναι οι 23 (ποσοστό 46%).

Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ

Οι κλίνες ΜΕΘ covid σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ωστόσο λόγω των αυξημένων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών που οδηγούν πιθανώς και σε νέα περιοριστικά μέτρα τη συμπρωτεύουσα, εκτιμάται ότι μπορεί να χρειασθούν άλλες τόσες.

Γι’ αυτό και οι σχεδιασμοί του υπουργείου υγείας περιλαμβάνουν ανακατανομή των κλινών, αλλά και αξιοποίηση κρεβατιών από τον ιδιωτικό τομέα αλλά για ασθενείς με άλλα νοσήματα, ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να διατεθούν για τον covid. Κάτι που άλλωστε είχε θεσμοθετηθεί πρόσφατα.

Η ανησυχία πάντως των αρχών για το ΕΣΥ δεν εστιάζεται μόνο σε αυτήν την περίοδο που τα νέα κρούσματα είναι αυξημένα, αλλά και στους επόμενους 3 με 4 μήνες οπότε και η θερμοκρασία θα πέσει με βάση την εποχή, και θεωρείται βέβαιον ότι η επιδημία θα καλπάζει εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα.

Πηγή: healthreport.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]