Κορονοϊός: Αυξάνεται ραγδαία ο δείκτης Rt στην Αττική – Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα

Με ταχείς ρυθμούς αυξάνεται ο δείκτης Rt στην Αττική εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί τον δείκτη Rt στην Αττική, καθώς από αυτόν εξαρτάται η μεταδοτικότητα του κορονοϊού στον πληθυσμό του Λεκανοπεδίου.

Ο δείκτης

Σήμερα με βάση τις αυξανόμενες τάσεις που υπάρχουν, ο ΕΟΔΥ εκτιμά τον δείκτη Rt για την επικράτεια σε 0,88, αυξημένο σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, ενώ για την Αττική εκτιμάται άνω της μονάδας. Κάτι που βέβαια δείχνει ότι στην Αττική η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη σε σύγκριση με την Περιφέρεια.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς τα αυξημένα περιστατικά στο Λεκανοπέδιο καταγράφουν τις μεταδόσεις που έγιναν πριν από 14 ημέρες. Δηλαδή από όσους επέστρεψαν από τις διακοπές. Εξάλλου αυτός ήταν και ο φόβος των ειδικών ότι η επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου στα μεγάλα αστικά κέντρα θα αύξανε κατακόρυφα τα κρούσματα.

Οι πιέσεις στο σύστημα

Ο δείκτης Rt που παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενες τάσεις στην Αττική κάνει τις αρχές και τους επιστήμονες να είναι σε συναγερμό. Γι αυτό και ετοιμάζονται με ταχείς ρυθμούς και νέα κρεβάτια covid-19 αλλά και νέες Μονάδες Εντατικής. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να είναι έτοιμα 40 νέα κρεβάτια ΜΕΘ στα νοσοκομεία ενώ και όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα πρέπει να διαθέτουν απλές κλίνες covid-19, ώστε να μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς που δε θα είναι σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση.

Ήδη οι εντολές που έχουν λάβει οι Διοικητές Νοσοκομείων σε όλη τη χώρα είναι να δημιουργήσουν άμεσα την υποδομή για αυξημένα κρούσματα. Ωστόσο κάποιοι δεν ήταν έτοιμοι, παρότι εδώ και εβδομάδες ο υπουργός Υγείας σε σύσκεψη με όλους τους Διοικητές της χώρας είχε δώσει σαφείς οδηγίες.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται πάντως να υπάρξει νέα σύσκεψη με τους Διοικητές Νοσοκομείων.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]