Χάθηκαν 3,4 χρόνια υγιούς ζωής από τους Έλληνες λόγω των περικοπών στην υγεία.

Τη συρρίκνωση του υγιούς βίου των Ελλήνων προκάλεσαν τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και τα οποία σε μεγάλο βαθμό στοχοποίησαν το χώρο της υγείας και δη του φαρμάκου. Σύμφωνα με μελέτη του ΕΚΠΑ που παρουσίασε στην πρόσφατη ημερίδα για το clawback o κ. Γιάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Διοίκησης, κατά τη διάρκεια της κρίσης και μάλιστα την περίοδο 2010-2016 οι Έλληνας έχασαν 3,6 χρόνια υγιούς ζωής μια ιδιαίτερα δραματική επίπτωση λόγω των άκρατων περικοπών.

Ο κ. Υφαντόπουλος αναφέρθηκε στις πολιτικές για το φάρμακο, οι οποίες αγνόησαν την μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και έχουν οδηγήσει την φαρμακοβιομηχανία σε επιχειρηματικό αδιέξοδο και ταυτόχρονα τους ασθενείς σε φτωχοποίηση. Σημείωσε δε ότι τα μέτρα κατά 83% αφορούσαν τα κόστη.

Ειδικότερα επεσήμανε πως από τα 319 μέτρα που αφορούσαν έμμεσα ή άμεσα την υγεία, το 48% αυτών επιβάρυνε τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ οι πολίτες επωμίσθηκαν το 31% του βάρους. Την ίδια ώρα ενώ οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης λόγω της κρίσης θα έπρεπε να αναλάβουν ένα μεγάλο μέρος από το βάρος αυτό, τελικά σε αυτούς διαπιστώνεται ότι αναλογεί μόλις το 11,9% και επίσης ένα ποσοστό 9% το ευρύτερο Δημόσιο.

Μάλιστα σημειώθηκε ότι ενώ τα νοικοκυριά το 2009 επωμίζονταν το 22% της φαρμακευτικής δαπάνης αυτή έφτασε στο 46% το 2018. Η δε φαρμακευτική δαπάνη μετακυλήθηκε κυρίως στα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα διογκώνοντας την κοινωνική ανισότητα.

Συνέπεια των πάνω είναι ενώ από το 1960 μέχρι το 2010 αυξάνονταν το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης κατά 1,5 χρόνο, τελικά την τελευταία 10ετία αυτό σταθεροποιήθηκε. Το δε χειρότερο ήταν ότι το διάστημα 2011-2016 από 68 χρόνια υγιούς επιβίωσης αυτά μειώθηκαν στα περίπου 64,6 χρόνια. Την ίδια περίοδο στην Κύπρο υπήρξε αύξηση κατά 10 χρόνια! Ο Υφαντόπουλος ανέφερε ότι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 46,3% επέφερε τη συγκεκριμένη μείωση.

Παράλληλα η κρίση επέφερε και σημαντική αποεπένδυση της φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα, καθώς εκείνη επωμίσθηκε όπως είπαμε ένα μεγάλο ποσοστό της φαρμακευτικής δαπάνης. Η δε εισφορά της αυξήθηκε κατά 419% όταν η εισφορά του δημοσίου μειώθηκε κατά 76%. Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου οι βιομηχανία οι επενδύσεις το 2016 ήταν στο 40% εκείνων του 2008, όταν αντίστοιχα στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 40%. Και όπως είπε ο κ. Υφαντόπουλος η μεγάλη αποεπένδυση δεν είναι μόνο ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός αλλά και η φυγή των ελληνικών μυαλών στο εξωτερικό.

Πηγή: healthmag.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]