Αδειάζουν τα νοσοκομεία από γιατρούς και νοσηλευτές!

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) οι  αποχωρήσεις εντός του έτους 2019 αναμένεται να διαμορφωθούν σε 2000 λόγω συνταξιοδότησης, εκ των οποίων 500 γιατροί και 1500 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Την προηγούμενη χρονιά το 2018 αποχώρησαν 1500 εκ των οποίων 300 ήταν γιατροί και 1200 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Σε αυτά τα δυο χρόνια ήταν μηδενικές. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Ανακοινώθηκαν προσλήψεις πολύ λιγότερες των αποχωρήσεων των ετών 2018, 2019 οι οποίες ακόμη δεν προκηρύχτηκαν ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι. Και συνεχίζουν:

Ως εκ τούτω δεν αναμένεται έως το καλοκαίρι του 2020 να έχουμε προσλήψεις στα Νοσοκομεία μόνιμου προσωπικού. Ένας νοσηλευτής ή δύο σε κλινικές 30-40 ασθενών στη βάρδια. Συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης.

Σοβαρές αρρυθμίες

Την ίδια στιγμή σοβαρές αρρυθμίες στο ΕΣΥ αναμένεται να προκαλέσει η λήξη τέλος Νοεμβρίου των συμβάσεων 285 Επικουρικών Ιατρών που πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ και περίπου 600 Επικουρικών Ιατρών των οποίων οι συμβάσεις λήγουν σε δύο τρεις μήνες και πληρώνονται από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων.

Ταυτόχρονα 350 γιατροί συνταξιοδοτούνται τέλη του έτους λόγω ορίου ηλικίας (67 ετών).

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία παρότι το Υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι προσανατολίζεται να καλύψει τη δαπάνη στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων για την απασχόληση ίσου αριθμού Επικουρικού Προσωπικού, ακόμη και εάν συμβεί αυτό θα υπάρξει μεγάλο χρονικό διάστημα κενό από την συνταξιοδότηση έως την επιλογή και πρόσληψη των νέων. Καθυστέρηση που είναι αναπόφευκτη λόγω έγκρισης νέων προϋπολογισμών και επιλογής νέων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Νοσοκομείο της Άρτας. Απολύεται ο Ιατρός βιοπαθολόγος που υπηρετεί στην αιμοδοσία και ο μοναδικός Ιατροδικαστής του Νοσοκομείου.

Ενδεικτικά από το Νοσοκομείο της Λειβαδιάς φεύγουν 7 Διευθυντές, από την Ζάκυνθο 2, από την Κέρκυρα 5, Κάλυμνο 3, Λέρος 1, Κω 1, Ρόδος 4, Σάμος 2 κλπ.

Καταλήγοντας οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι είναι αναγκαία είναι η ανανέωση των συμβάσεων των υπηρετούντων Επικουρικών Ιατρών έως την τοποθέτηση νέων και να βρεθεί λύση για την κάλυψη των κενών που δημιουργούνται λόγω συνταξιοδότησης των 350 γιατρών.

Πηγή: healthreport.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]