84η ΔΕΘ – Αντιδράσεις αντιπολίτευσης στις δηλώσεις Μητσοτάκη

Σύσσωμη η αντιπολίτευση πρόβαλε έντονη αντίδραση αναφορικά με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου του στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως ο κ. Μητσοτάκης αποδείχθηκε πως δεν είναι ούτε τεχνοκράτης ούτε «φλογερός Μακεδονομάχος» και τον κάλεσε να κοστολογήσει τα μέτρα που εξήγγειλε.

Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου επισημαίνει πως ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε πάνω από 2,5 ώρες για να επιβεβαιώσει πως ακυρώνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και τις 10.500 προσλήψεις καθηγητών.

Αναφορικά με τα πλεονάσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως παρέπεμψε για μία ακόμη φορά τη μείωσή τους στο αόριστο μέλλον, ενώ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να μάθει την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε. «Δεν συνάδει με την κατασκευασμένη εικόνα του ‘τεχνοκράτη’ πολιτικού η παραπομπή της κοστολόγησης στο μέλλον. Όπως, βέβαια, δεν παραπέμπει στον φλογερό μακεδονομάχο που γνωρίσαμε η έμπρακτη αναγνώριση της ανάγκης για πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών», κατέληγε η ανακοίνωση.

  • Κίνημα Αλλαγής: «Πρωτοφανής παραδοχή αδυναμίας»

«Πρωτοφανής παραδοχή αδυναμίας, από μια Κυβέρνηση που απαράδεκτα αντιλαμβάνεται ως επαιτεία, τις δίκαιες διεκδικήσεις της χώρας» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ. «Ο κ. Μητσοτάκης άφησε στην κα Λαγκάρντ τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα» σημειώνεται. Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής: «Ο κ. Μητσοτάκης άφησε στην κα Λαγκάρντ τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Πρωτοφανής παραδοχή αδυναμίας, από μια Κυβέρνηση που απαράδεκτα αντιλαμβάνεται ως επαιτεία, τις δίκαιες διεκδικήσεις της χώρας. Όσο για τα εργασιακά ως φαίνεται ο κ. Μητσοτάκης αρχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις του στον ΣΕΒ για την υποπροστασία των εργαζομένων, με πρώτο βήμα τις κλαδικές συμβάσεις.»

  • Σχόλιο της ιστοσελίδας «902.gr» που πρόσκειται στο ΚΚΕ:

Έταξε «ανάπτυξη για όλους» τους επιχειρηματικούς ομίλους, στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων

Το κάλπικο για το λαό «αφήγημα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης «για όλους» παρουσίασε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου.

Ανάμεσα στα άλλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε εκ νέου τις νέες φοροαπαλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, από το 28% που είναι σήμερα στο 20%, σε δύο δόσεις, «έργο» που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και τη μείωση του φόρου για τα μερίσματα από το 10% στο 5%. Είπε ακόμη πως ο φόρος για τα «αγροτικά σχήματα» θα πάει στο 10%, και ότι άμεσα θα έρθει στη βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με στόχο τη συγκέντρωση της παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια.

Ως υποτιθέμενο «αντιστάθμισμα» για τα νέα προκλητικά προνόμια, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους επιχειρηματίες «να προχωρήσουν σε επενδύσεις, δημιουργώντας νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», και να… σεβαστούν τη βάρβαρη εργατική νομοθεσία που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κερδοφορίας τους, την ώρα μάλιστα που κυβέρνηση και κεφάλαιο ετοιμάζουν και νέα επίθεση στα συνδικάτα, με τις νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, το φακέλωμα και τις υπόλοιπες ανατροπές για να βάλουν τα συνδικάτα στο «γύψο».

Παράλληλα στο πλαίσιο της προσπάθειας να καλλιεργηθούν κάλπικες προσδοκίες για την υποτιθέμενη «ανάπτυξη για όλους», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, από το 22% που είναι σήμερα στο 9%, για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ, «διαφήμισε» μέτρα όπως τα ψίχουλα της μείωσης στον ΕΝΦΙΑ που κατά τα άλλα θα καταργούνταν, όπως και τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη από τη φοροληστεία προκειμένου τα λαϊκά στρώματα που δεν μπορούν έτσι κι αλλιώς να ανταπεξέλθουν, να «στραγγιστούν» μέχρι τέλους.

Εξαγγελίες και μέτρα που βέβαια σε τίποτα δεν αλλάζουν το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίζουν να ματώνουν από τη φοροληστεία, να πληρώνουν το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων, για να απολαμβάνει φοροασυλία το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ το όποιο όφελος θα προκύψει για τα λαϊκά νοικοκυριά θα είναι αμελητέο και θα εξαϋλώνεται μέσα στο πλήθος των αντιλαϊκών μέτρων που παραμένουν σε ισχύ, δημιουργώντας συσσωρευμένες υποχρεώσεις για την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών σε εφορία, οργανισμούς παροχής υπηρεσιών, ασφαλιστικά ταμεία κ.ο.κ.»

  • ΜεΡΑ25: Η εξαπάτηση των πολιτών από τον Μητσοτάκη συνεχίζεται

Για «εκκωφαντική σιγή» σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, «περιβαλλοντοκτόνα σχέδια για τις Σκουριές» και «εξαπάτηση των πολιτών που συνεχίζεται», έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το ΜΕΡΑ25.

«Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως τα περιθώρια κινήσεων που του επιτρέπουν οι δανειστές είναι εξαιρετικά περιορισμένα – το μόνο μέτρο που έχει κάποιο ειδικό βάρος είναι η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, αλλά και πάλι είναι κενό γράμμα ως προς τον αναπτυξιακό ρόλο που θέλει να επιτελέσει η κυβέρνηση με αυτό το μέτρο όσο παραμένει η 100% προκαταβολή φόρου, για την οποία δεν έγινε η παραμικρή αναφορά. Άλλες εξαγγελίες είτε θα ισχύσουν μόνο για ένα χρόνο, είτε ενδέχεται να ισχύσουν σε «εύθετο χρόνο που ελπίζουμε να είμαστε ακόμη ζωντανοί», σημείωσε το κόμμα και συνέχισε:

«Η φιλοπεριβαλλοντική συγκίνηση του πρωθυπουργού πρέπει να αναγνωσθεί σε συνάρτηση με τα περιβαλλοντοκτόνα σχέδιά του για τις Σκουριές, για τη Θράκη, για το Ελληνικό, για τη διευκόλυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων». Θα είναι «αμείλικτος στην εργοδοτική αυθαιρεσία – όπως είδαμε στις δύο τροπολογίες Βρούτση (κατάργηση βάσιμου λόγου απόλυσης και παροχή προνομίου να αυθαιρετούν εργοδοτικά οι μεγαλοεργολάβοι). Το άσπρο, μαύρο. Δεν είναι ιδιαίτερα μακρινή η περσινή ΔΕΘ, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατράνωνε πως «θα καταψηφίσει» (καλά μέχρι εδώ) και «θα ακυρώσει» (πατήστε το μηδέν) την, εν γένει θετική για το ΜέΡΑ25. Συμφωνία των Πρεσπών. Η μόνη αναφορά που υπήρχε στην ομιλία του αφορούσε… τα μακεδονικά προϊόντα και την προστασία τους! Εκκωφαντική σιγή. Προφανώς, οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη στην φετινή ΔΕΘ με την ίδια σοβαρότητα και την ίδια φερεγγυότητα με την οποία αποδεικνύεται εκ των υστέρων πως έπρεπε να λάβουν τα περσινά. Δηλαδή, απολύτως μηδενική. Η εξαπάτηση των πολιτών συνεχίζεται, και θα συνεχίζεται».

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]