Ασπίς: Έρχεται τροπολογία στη Βουλή για αποζημιώσεις 130 εκατ. ευρώ από το Εγγυητικό

Η κυβέρνηση ετοιμάζει το επόμενο διάστημα να καταθέσει τροπολογία στη βουλή που θα προβλέπει την δυνατότητα παράλληλης αποζημίωσης των δικαιούχων της ΑΣΠΙΣ από την εκκαθάριση και το Εγγυητικό Κεφάλαιο.

Μέχρι τώρα οι πρώην ασφαλισμένοι της ΑΣΠΙΣ έχουν λάβει το 6-9% του κεφαλαίου τους και περίπου το 70% των αποζημιώσεων που δικαιούνται θα καταβληθεί από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής. Οι δικαιούχοι περιμένουν δέκα χρόνια, από τις 21 Σεπτεμβρίου 2009 που έπεσε το λουκέτο, να αποζημιωθούν. Το ύψος του ποσού που θα καταβάλλει το Εγγυητικό θα φτάσει τα 130-140 εκατομμύρια ευρώ.

Η τροπολογία έχει ήδη καταρτιστεί από την τράπεζα της Ελλάδος, την εκκαθάριση και το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής και αναμένεται να κατατεθεί πριν τις 21 Σεπτεμβρίου.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την τροπολογία που βρίσκεται εν αναμονή. Συγκεκριμένα ξεκαθαρίζει και σημειώνει:

“Αν για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος δικαιούται 10.000 ευρώ και λάβει αθροιστικά από τον εκκαθαριστή 2.000 ευρώ, τότε (άγνωστο σε πόσα χρόνια από σήμερα) θα μπορεί να ζητήσει από το Εγγυητικό Κεφάλαιο το 70% των υπόλοιπων 8.000 ευρώ.

Με βάση τη συζητούμενη τροπολογία, θα δίδεται η δυνατότητα παράλληλης αποζημίωσης των δικαιούχων της ΑΣΠΙΣ, τόσο από τον εκκαθαριστή όσο και από το Εγγυητικό Κεφάλαιο.

Κάτι τέτοιο αναμένεται να επισπεύσει σημαντικά τον χρόνο αποζημίωσής τους Λεφτά… δεν υπάρχουν.

Ακόμη όμως και αν ψηφιστεί αυτή η τροπολογία, το Εγγυητικό Κεφάλαιο, δεν διαθέτει σήμερα τη δυνατότητα να καταβάλει άμεσα τα συνολικά ποσά στους δικαιούχους. Ειδικότερα, με βάση υπολογισμούς παραγόντων της αγοράς, το συνολικό ποσό που θα πρέπει να δοθεί στους δικαιούχους υπολογίζεται γύρω στα 350 εκατ. ευρώ, όταν η περιουσία της ΑΣΠΙΣ εκτιμάται περίπου στα 70 εκατ. ευρώ. Άρα, το Εγγυητικό Κεφάλαιο θα πρέπει να καταβάλει το 70% της διαφοράς (350-70), δηλαδή γύρω στα 190-200 εκατ. ευρώ.”

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]