Βρούτσης: «Μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα»

Διπλασιάστηκαν οι έλεγχοι των επιθεωρητών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2019, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, το τρίμηνο Ιούλιος 2019-Σεπτέμβριος 2019, πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα 12.987 επιτόπιοι έλεγχοι έναντι 11.628 ελέγχων την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2019.

Κατά τη διάρκεια των 12.987 ελέγχων, εντοπίστηκαν 1.357 αδήλωτοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα, ύψους 15.600.527 ευρώ.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο και όπου συμμετείχε ο διοικητής του ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης, ο γενικός διευθυντής Ελέγχων, ο διευθυντής Σχεδιασμού Ελέγχων, η προϊσταμένη του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) Αττικής και όλοι οι προϊστάμενοι τμημάτων της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων και του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) Αττικής.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς οι έλεγχοι και κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους και να αυξηθούν περαιτέρω από το 2020, μέσω της ενίσχυσης του αριθμού των επιθεωρητών και της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογικών εργαλείων στην καθημερινή πρακτική των ελέγχων.

Ενδεικτικά, όπως ειπώθηκε αυτό θα επιτευχθεί:

-Με τον προγραμματισμό για ενισχυμένο αριθμό ελέγχων σε ολόκληρη την επικράτεια.

-Τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων.

-Τη δημιουργία για πρώτη φορά ηλεκτρονικού μητρώου παραβατικότητας.

-Την αναβάθμιση του καινοτόμου συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

-Την προσαύξηση κατά 12% στο ωρομίσθιο της μερικής απασχόλησης.

-Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην πλήρη απασχόληση κατά 5 μονάδες.

-Την αυστηροποίηση του πλαισίου για την αδήλωτη εργασία.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Βρούτσης δήλωσε: «Η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα την προσήλωσή της στην εφαρμογή της νομοθεσίας και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, με το διπλασιασμό των ελέγχων που πετύχαμε. Μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, δεν υπάρχει για κανέναν άλλοθι. Στόχος μας είναι η εφαρμογή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, όπως έχουμε δεσμευτεί.

Ευχαριστώ τους επιθεωρητές του ΕΦΚΑ για το ζήλο και την αποτελεσματικότητά τους. Σήμερα, είναι βέβαιο ότι θα υπερκαλύψουμε το στόχο που είχαμε θέσει στο τέλος του καλοκαιριού για τους ελέγχους, μέχρι τέλος Οκτωβρίου και θα συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, μέχρι τέλους του έτους. Ταυτόχρονα, θα προχωρήσουμε σε επιπλέον ενίσχυση των δομών των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης και σε ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στο έργο τους, ώστε να αυξηθεί περισσότερο το πλήθος και η αποτελεσματικότητα των ελέγχων».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]