Μιλώντας για την επίδραση της σημερινής οργάνωσης του ασφαλιστικού στα δημοσιονομικά μεγέθη, είπε πως “το ποσοστό των συντάξεων στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε., γύρω στο 16,5% με δεύτερη την Ιταλία με 14% και κάτι αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι από αυτό το 16,5% το 10% περίπου είναι μεταφορές του δημοσίου για να καλύψει τα ελλείμματα του συνταξιοδοτικού συστήματος”.
Συνεχίζοντας ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα. “Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μείωση του πληθυσμού και αυξάνει διαρκώς ο λόγος των συνταξιούχων προς τους εργαζόμενους και αυτό αυξάνει τα βάρη στην παραγωγική τάξη της χώρας. Ο δεύτερος κίνδυνος προέρχεται από το εξής: Κύρια αρχή στις κοινωνικές ασφαλίσεις είναι ότι δεν πρέπει να βάζεις όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι. Υπάρχουν και άλλες χώρες στον ευρωπαϊκό χώρο, με αναδιανεμητικά συστήματα και όταν αντελήφθησαν το μέγεθος του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετώπιζαν ενίσχυσαν τον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης αλλά με κεφαλαιοποιητικά συστήματα. Εμείς κάναμε τις επικουρικές συντάξεις, ακριβώς όπως τις κύριες και έτσι μεγεθύναμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τον δημογραφικό κίνδυνο. Ο τρίτος κίνδυνος είναι ότι το σύστημά μας, όπως είναι αυτή τη στιγμή δεν δημιουργεί πόρους για ανάπτυξη. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι στις νεότερες γενιές έχει σπάσει η εμπιστοσύνη προς το ασφαλιστικό σύστημα”.
Αναφερόμενος στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το ασφαλιστικό είπε πως “αυτό που θέλει να κάνει η κυβέρνηση είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των νέων εργαζομένων, παρέχοντας παράλληλα εγγυήσεις για τα δικαιώματα των απερχομένων γενεών.
Αυτό που προτείνουμε, είναι το σύστημα κύριας ασφάλισης να παραμείνει αναδιανεμητικό όπως είναι τώρα και το επικουρικό να μετατραπεί σταδιακά σε κεφαλαιοποιητικό”, τόνισε ο κ. Τσακλόγλου. Συνεχίζοντας διευκρίνισε ότι το σύστημα αυτό “θα είναι κεφαλαιοποητικό αλλά θα παραμείνει σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης θα είναι δηλαδή δημόσιο κεφαλοποιητικό. Θα συμπεριλάβει υποχρεωτικά τους νέους ασφαλιζόμενους και προαιρετικά ίσως και κάποιους άλλους που δεν έχουν επικουρική σύνταξη ή που βρίσκονται στις νεότερες εργασιακά ηλικίες”.
Τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας είναι ότι “διατηρεί τα σημερινά επίπεδα των παρεχομένων συντάξεων, δημιουργεί αποταμιεύσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν σε επενδύσεις και μειώνει τον κίνδυνο του δημογραφικού καθώς τα κεφαλοποιητικά συστήματα έχουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις μακροχρόνια και αυτό σημαίνει μεγαλύτερες συντάξεις για τους νεοασφαλιζόμενους”.
Καταλήγοντας ο κ. Τσακλόγλου διαβεβαίωσε ότι πριν η κυβέρνηση καταλήξει στις προτάσεις της θα προηγηθεί “ένας εξαντλητικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και με τους πολίτες”.
ΑΠΕ