Στον “προθάλαμο” της εφαρμογής του μπήκε χθες το σχέδιο του Υπουργού Εργασίας, κου Κωστή Χατζηδάκη για την προκαταβολή συντάξεων μέσω της πληρωμής της εθνικής σύνταξης σε όσους έχουν αιτηθεί σύνταξη, αλλά δεν έχουν λάβει ούτε προσωρινή.Και αυτό γιατί κατατέθηκε σχετική τροπολογία στη Βουλή με τις προϋποθέσεις της προκαταβολής σύνταξης έως και 384 ευρώ .
Η νομοθετική ρύθμιση αυτή έρχεται σε συνέχεια σχετικών εξαγγελιών του κ. Κωστή Χατζηδάκη και εντάσσεται -σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας – στην ευρύτερη προσπάθεια επίσπευσης της διαδικασίας απονομής συντάξεων.
Τα 8 σημεία της προτεινόμενης ρύθμισης
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας, οκτώ είναι τα βασικά σημεία της προτεινόμενης ρύθμισης :
1. Χορηγείται προκαταβολή στους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, έναντι της σύνταξης που δικαιούνται. Η προκαταβολή αυτή δίνεται είτε βάσει των στοιχείων που τηρούνται στον e-ΕΦΚΑ, είτε με υπεύθυνη δήλωση για να συντομευθούν οι προθεσμίες.
2. Το ποσό της προκαταβολής υπολογίζεται από τον επόμενο μήνα της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έκδοση προσωρινής σύνταξης ή, για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αυτή, έως την έκδοση της οριστικής. H ρύθμιση θα εφαρμοστεί στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν μετά την έναρξη ισχύος της, αλλά και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινή απόφαση συνταξιοδότησης. Στην περίπτωση των εκκρεμών αιτήσεων, τα ποσά θα καταβληθούν αναδρομικά, μετά από ηλεκτρονικό αίτημα του δικαιούχου στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr.
3. Όσον αφορά στις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, το ποσό που χορηγείται ως προκαταβολή, διαμορφώνεται ως εξής:
α) 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 67 ετών και άνω
β) 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 20 έτη ασφάλισης (ή 6.000 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών
γ) 360 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών
δ) 360 ευρώ αν ο αιτών έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης και είναι κάτω των 62 ετών.
4. Σε όσους αιτούνται σύνταξη λόγω αναπηρίας χορηγείται ως προκαταβολή σύνταξης το ποσό των 384 ευρώ.
5. Χορήγηση προκαταβολής 384 ευρώ προβλέπεται και για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου του ασφαλισμένου (σ.σ. χηρείας).
6. Η προκαταβολή σύνταξης είναι ακατάσχετη και συμψηφίζεται με τα ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την προσωρινή και οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.
7.Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής απόφασης συνταξιοδότησης, τυχόν ποσά από προκαταβολές που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως στους ασφαλισμένους αναζητούνται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, μπορούν να παρακρατούνται από τα ποσά που θα τους καταβληθούν στο μέλλον από τον e-ΕΦΚΑ, εφόσον καταστούν δικαιούχοι συνταξιοδοτικών παροχών.
8. Για την εφαρμογή της ρύθμισης θα εκδοθεί κοινή απόφαση των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα περιγράφει τη διαδικασία υποβολής και διαχείρισης των αιτημάτων και άλλα ειδικά θέματα.
Πώς θα “τρέξει” το σχέδιο έκδοσης νέων συντάξεων
Πέραν όσων προβλέπει η τροπολογία Χατζηδάκη, χθες ο Υφυπουργός Εργασίας, κος Πάνος Τσακλόγλου, δήλωσε χθες στη Βουλή ότι σύμφωνα με τον ετήσιο Προγραμματισμό Προσλήψεων τακτικού προσωπικού έτους 2020, εγκρίθηκαν προς πρόσληψη μέσω του ΑΣΕΠ για τον e-ΕΦΚΑ (τέως ΕΦΚΑ και τέως ΕΤΕΑΕΠ) συνολικά 86 θέσεις τακτικού προσωπικού.
Επιπλέον, για τον ετήσιο Προγραμματισμό Προσλήψεων τακτικού προσωπικού έτους 2021, εγκρίθηκε η διαδικασία πρόσληψης επιπλέον 100 υπαλλήλων με διαδικασίες ΑΣΕΠ για την κάλυψη των αναγκών του Φορέα.
“Σε αυτές τις 186 προσλήψεις έρχονται να προστεθούν και τα επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση της λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης”, επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια της απάντησης του σε ερώτηση του Βουλευτή κ. Χ. Γιαννούλη (ΣΥΡΙΖΑ), σχετικά με την αξιοποίηση άνεργων πτυχιούχων στην εύρυθμη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ.
Επίσης, εκτός από την τοποθέτηση project manager και Ομάδας Έργου που έχουν ήδη “πιάσει δουλειά”, προβλέπονται τα ακόλουθα μέτρα:
• Προτεραιότητα στην καταβολή συντάξεων για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση πριν το 2018
• Διεύρυνση της χρήσης των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα ειδικά στο κομμάτι της καταχώρησης δεδομένων (data entry) και της δημιουργίας φακέλων.
• Ειδικά προγράμματα για την επιτάχυνση απονομής συντάξεων στα πλέον προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία που έχουν συνενωθεί στον ΕΦΚΑ, όπου εντοπίζονται μεγάλες δυσκολίες, όπως για παράδειγμα το πρώην ΤΣΑΥ, το πρώην ΤΣΜΕΔΕ και το ΝΑΤ
• Απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση σύνταξης με την προετοιμασία κατάλληλων κανονιστικών και νομοθετικών ρυθμίσεων, ώστε να συμπτυχθούν τα “βήματα” που σήμερα απαιτούνται.
• Θεσμοθέτηση Ενιαίου Πλαισίου Υποβολής Συνταξιοδοτικού Αιτήματος αποκλειστικά ηλεκτρονικά (δηλαδή χωρίς υποβολή χειρόγραφων αιτημάτων, αλλά με ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, καταχώρηση, κλπ), στο πρότυπο των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.
• Αξιοποίηση περισσότερων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ μεταξύ των οποίων και οι νεοδιοριζόμενοι που ανέφερα στην πρωτολογία μου στα τμήματα ωρίμανσης συνταξιοδοτικών φακέλων και απονομών συντάξεων.
• Σταδιακή σύνδεση έκδοσης κύριων και επικουρικών συντάξεων, με βαθμιαία ενοποίηση των δομών, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να μην παρατηρούνται χρονικά κενά μεταξύ της καταβολής της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.
• Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των αρχείων του ΕΦΚΑ, με αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης
“Αν, παρ’ όλα αυτά”, ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου απαντώντας στον κ. Χ. Γιαννούλη, “παραστεί επιπρόσθετη ανάγκη, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο προσωρινής απασχόλησης ατόμων της ομάδας που αναφέρετε στην ερώτησή σας που απασχολήθηκαν, έστω και περιφερειακά στην απονομή συντάξεων”.