Βουλγαρική ΕΠΥ δεν αποζημιώνει ασφαλισμένο της παρά τις δικαστικές αποφάσεις

Τον Νοέμβριο του 2016, ο 30χρονος σήµερα Χ.Σ. ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο ατύχηµα στην Αθήνα, οδηγώντας µοτοσικλέτα µικρού κυβισµού. Τον χτύπησε αυτοκίνητο µε µεγάλη ταχύτητα και τον παρέσυρε στο οδόστρωµα µαζί µε τη µοτοσικλέτα, µε αποτέλεσµα να ακινητοποιηθούν σχεδόν 26 µέτρα από το σηµείο της σύγκρουσης. Ο Χ.Σ. έχασε το ένα πόδι του κάτω από το γόνατο και θα χρειάζεται στενή ιατρική παρακολούθηση για την υπόλοιπη ζωή του, εξαιτίας µόνιµης βλάβης στη σπονδυλική στήλη του και ψυχιατρικής νόσου που εκδήλωσε µετά το ατύχηµα.

Από τότε είναι άνεργος και ανασφάλιστος. Τα δικαστήρια του έχουν επιδικάσει αποζηµιώσεις, τόσο µε εφάπαξ καταβολές χρηµάτων όσο και µε περιοδικές παροχές (αποζηµιώσεις ανά µήνα), κυρίως για θεραπείες και φάρµακα, αλλά η βουλγαρική ασφαλιστική εταιρεία στην οποία ήταν ασφαλισµένο το αυτοκίνητο που ενεπλάκη στο τροχαίο αρνείται να συµµορφωθεί µε τις δικαστικές αποφάσεις. Οι δικηγόροι του Χ.Σ. έχουν προσφύγει εκ νέου στα ελληνικά δικαστήρια, αλλά ετοιµάζονται και για προσφυγές στα βουλγαρικά δικαστήρια για να διεκδικήσουν τα χρήµατα που δεν του καταβάλλει η ασφαλιστική εταιρεία.

Σηµειώνεται πως σχετικά µε το ατύχηµα του Χ.Σ. έχουν γίνει δύο δίκες και έχουν εκδοθεί δύο δικαστικές αποφάσεις υπέρ του µέχρι σήµερα.

Σύµφωνα µε τους δικηγόρους του, εκκρεµούν τρεις δίκες ακόµη, οι δύο µε ενάγοντα τον Χ.Σ. και η µία εναντίον του, καθώς η εταιρεία-κέλυφος που εκπροσωπεί τη βουλγαρική ασφαλιστική στην Ελλάδα όχι µόνο δεν αποζηµιώνει το θύµα του τροχαίου, αλλά ζήτησε και περιοριστικά µέτρα εναντίον του, διότι πήγε δύο φορές αυτοπροσώπως στα γραφεία της για να ζητήσει τη µηνιάτικη αποζηµίωσή του και θεωρεί πως µε αυτή την κίνηση «τροµοκράτησε το προσωπικό». Οι νοµικοί που ασχολούνται µε υποθέσεις όπως αυτή του Χ.Σ. υποστηρίζουν πως πρέπει µε νοµοθετικές παρεµβάσεις να κλείσουν τα κενά που επιτρέπουν τη δράση τέτοιων εταιρειών. Με βάση τη νοµοθεσία, η ασφαλιστική εταιρεία που λειτουργεί µε «καθεστώς ΕΠΥ» δεν οφείλει να εγκατασταθεί στη χώρα όπου παρέχει υπηρεσίες. Μπορεί να λειτουργεί νοµίµως έχοντας απλώς φορολογικό εκπρόσωπο (δηλαδή φυσικό ή νοµικό πρόσωπο µε κατοικία/έδρα) στην εκτός της έδρας της χώρα, όπου παρέχει υπηρεσίες, ο οποίος την αντιπροσωπεύει στη χώρα αυτή.

Πηγή: ethnos.gr

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]