Τι είναι τα Ασφαλιστικά cluster;

Κωνσταντίνος Πατεράκης, Insurance Risk Management Analyst, CyRM

Στον ασφαλιστικό κλάδο cluster είναι η συνένωση ασφαλιστικών εταιρειών (επιχειρηματικό οικοσύστημα), πρακτόρων και μεσιτών με εταιρική μορφή, προκειμένου να παρέχουν μεταξύ τους υποστήριξη, οικονομίες κλίμακος, συνέργειες και μάρκετινγκ. Με τη δημιουργία μιας συνεργατικής συμμαχίας (cluster), οι πόροι κάθε οργανισμού συνδέονται με τους υπόλοιπους σε ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα και όλοι επωφελούνται από μια τέτοια ένωση.

Μερικοί από τους στόχους brokers ή μεσιτών που σχηματίζουν ένα cluster περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Καλύτερες συμφωνίες κατανομής κερδών (Προμήθειες, υπερπρομήθειες και Bonus) με στοχοθετημένες αγορές λόγω του αυξημένου όγκου παραγωγής που συνδέεται με την ενοποίηση των χαρτοφυλακίων κάθε επιχείρησης
  • Καλύτερη χρησιμοποίηση κεφαλαίων και γενικών εξόδων, βελτιωμένη πρόσβαση σε αυτοματοποίηση και τεχνολογία, αυξημένη παραγωγικότητα και αποτελεσματικότερη χρήση του προσωπικού
  • Δημιουργώντας μια πιθανή ευκαιρία για μια μελλοντική συγχώνευση ή εξαγορά αν κάποιος πράκτορας που είναι μέλος του ομίλου επιθυμεί να αποχωρήσει ή να ενωθεί με κάποιον άλλο
  • Αυξημένη ευκαιρία ανάπτυξης και εμπορίας νέων προϊόντων, νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και πρόσθετων υπηρεσιών

Ένα ασφαλιστικό σύμπλεγμα παρέχει έναν Broker τη δυνατότητα να διατηρεί την ανεξαρτησία του. Η λειτουργία και η οργάνωση των cluster ασφαλιστικών εταιρειών ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των εταίρων τους.”

Τα μέλη ενός cluster μπορούν να μοιράζονται ένα ενιαίο χώρο γραφείου και προσωπικό ή μπορούν να διατηρούν ανεξάρτητους χώρους και να έχουν το δικό τους ανθρώπινο δυναμικό. Δίνει την δυνατότητα σε μικρές επιχειρήσεις και ανεξάρτητους επαγγελματίες να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να αυξήσουν την κερδοφορία τους

Πλεονεκτήματα στην ένταξη σε ένα ασφαλιστικό cluster

Δικτύωση και υποστήριξη: Ένα ασφαλιστικό cluster παρέχει ένα ενσωματωμένο δίκτυο υποστήριξης με άλλους επαγγελματίες του κλάδου. Τέτοιες συμπράξεις ασφαλιστικών επιχειρήσεων προσφέρουν επίσης πρόσβαση στα μέλη σε διάφορα είδη υποστήριξης, όπως,  λειτουργία με ISO 9001, το back office, σε πλατφόρμες CRM, το μάρκετινγκ, την τεχνολογία, την μισθοδοσία, την δημιουργία Strategic Plan, προσαρμογή στην νομοθεσία και στις κοινοτικές οδηγίες IDD και GDPR και πολλά άλλα.

Αυξημένη πρόσβαση στις ασφαλιστικές εταιρείες: Οι συμπράξεις οργανισμών επιτρέπουν στους πράκτορες να συγκεντρώνουν τις παραγωγές τους προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε εταιρείες στις οποίες ενδεχομένως να μην είχαν.

Διατήρηση της ανεξαρτησίας: Τα ασφαλιστικά cluster επιτρέπουν στους brokers να παραμένουν ανεξάρτητοι, να λειτουργούν με τα ονόματά τους και να διατηρούν τους σημερινούς πελάτες τους. αλλά και τα εργαλεία μάρκετινγκ.

Αυξημένες προμήθειες: Οι βελτιωμένες προμήθειες σε συνδυασμό με την οικονομία κλίμακος που δημιουργείται μέσα στο οικοσύστημα, υπό την καθοδήγηση του cluster, οδηγούν σε μεγαλύτερες προμήθειες, υπερπρομήθειες λόγω της εταιρικής σχέσης και αυξημένα bonus. Επιπλέον, η πιθανή ανταλλαγή προσωπικού και άλλων πόρων βελτιώνει την οικονομική κατάσταση των εταίρων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελληνική αγορά είναι το cluster Panormos.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]