Σε αναβολή η δίκη του Κρητικού ασφαλιστή

Η υπόθεση του ασφαλιστή που κατηγορείται ότι είχε εξαπατήσει δεκάδες ανυποψίαστους πολίτες με ψεύτικες ασφάλειες και προβληματικές επενδύσεις έφτασε για μια ακόμα φορά στο ακροατήριο, χωρίς όμως και πάλι να εκδικαστεί.

Συγκεκριμένα, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης επρόκειτο να καθίσει ο 42χρονος σήμερα ασφαλιστής που κατηγορείται ότι από το 2005 έως το 2014 είχε εξαπατήσει δεκάδες πολίτες στον Άγιο Νικόλαο, το Λασίθι, το Ηράκλειο και την Κρήτη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ωστόσο, η έδρα ανέβαλε τις υποθέσεις που ήταν σε εκκρεμότητα για την ερχόμενη Δευτέρα, στοιχείο που οδήγησε στην προσωρινή αναβολή της εκδίκασης.

Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια. Αν και υπήρχαν μάρτυρες κατηγορίας που είχαν έρθει από διάφορες περιοχές της Κρήτης, ακόμα και από την Αθήνα, για να μετέχουν στην εκδίκαση της υπόθεσης, αυτή τη φορά η προσέλευση δεν ήταν αντίστοιχη εκείνης που είχε καταγραφεί στην αναβολή του 2019. «Είναι αλήθεια πως δεν είχαμε αυτή την φορά τόση μεγάλη προσέλευση. Ωστόσο, θα είμαστε αρκετοί και στην επόμενη διαδικασία την ερχόμενη Δευτέρα», τόνισε μάρτυρας που έχει πέσει θύμα του κατηγορούμενου.

Το ιστορικό

Η υπόθεση που χειρίστηκε με μεγάλη επιτυχία η Ασφάλεια Αγίου Νικολάου ανέδειξε ως κύρια πρόσωπα δύο άνδρες ηλικίας 37 (ο σημερινός 42χρονος κατηγορούμενος) και 44 ετών, καθώς και πέντε ακόμη άγνωστους δράστες, οι οποίοι το χρονικό διάστημα από το 2005 έως και τον Φεβρουάριο του 2014 ενεπλάκησαν σε 125 περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών σε Κρήτη, Αττική, Πειραιά, Ζάκυνθο και Μεσσηνία, αποσπώντας συνολικά από την παράνομη δραστηριότητά τους το χρηματικό ποσό των 596.027,04 ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο κατηγορούμενος εμφανιζόταν στα θύματά του με διάφορες ιδιότητες, κυρίως αυτή του ασφαλιστικού πράκτορα και οικονομικού συμβούλου, επικουρούμενος κατά περίπτωση από τον 44χρονο και τους υπόλοιπους συνεργούς του, αποσπώντας χρήματα, προκειμένου δήθεν να διευθετήσει οικονομικά ζητήματα και να μεσολαβήσει για έκδοση δανείων, αγορά αυτοκινήτων και ασφάλιση οχημάτων. Ο 37χρονος τότε,  υποδυόταν τον ασφαλιστικό πράκτορα – οικονομικό σύμβουλο, τον μεσίτη κατασχεμένων οικοπέδων, τον εργολάβο κατασκευής θερμοκηπίων, τον διαμεσολαβητή χρηματιστηριακών- επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, hedge funds), καθώς και τον διαμεσολαβητή ευρωπαϊκών προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης (προγράμματα ΕΣΠΑ, ενίσχυσης μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, εύρεσης εργασίας).

Έτσι, κατηγορείται ότι προχώρησε μονομερώς στην σύναψη ασφαλιστηρίων συμβολαίων  εταιρείας, στο όνομα οκτώ πολιτών, οι οποίοι όπως προέκυψε αγνοούσαν πλήρως την ύπαρξη των συμβολαίων. Επίσης κατηγορείται ότι εξαπάτησε εννέα ημεδαπούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Νομού Λασιθίου, αποσπώντας από αυτούς συνολικά το  χρηματικό ποσό των 364.039,28 ευρώ, πείθοντας τους ότι μπορεί να μεσολαβήσει για την έκδοση δανείων μεγάλων χρηματικών ποσών, με απαραίτητη προϋπόθεση είτε να συναφθεί ασφαλιστήριο συμβόλαιο ως εγγύηση σε εταιρεία είτε να αγοραστεί κάποιο ακίνητο, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιούνταν ως υποθήκη. Σε κάποιες περιπτώσεις είχε ως συνεργό τον 44χρονο, ο οποίος εμφανιζόταν ως μεσίτης για την αγορά-πώληση ακινήτων.

Από επτά ημεδαπούς κάτοικους Χανίων και Ηρακλείου, κατηγορείται ότι απέσπασε συνολικά το χρηματικό ποσό των 112.368 ευρώ, ισχυριζόμενος ότι αυτά θα χρησιμοποιούνταν ως προκαταβολή για την αγορά αυτοκινήτων, στην οποία θα μεσολαβούσε ο ίδιος, έχοντας ως συνεργό άγνωστο άτομο το οποίο παρουσίαζε ως δικηγόρο των Αθηνών.

Από δεκατέσσερις ημεδαπούς κατοίκους των Νομών Λασιθίου, Ρεθύμνου και Αιγάλεω Αττικής, κατηγορείται ότι απέσπασε το χρηματικό ποσό των 61.424,20 ευρώ, προσποιούμενος τον μεσίτη κατασχεμένων οικοπέδων, τον εργολάβο κατασκευής θερμοκηπίων, τον διαμεσολαβητή χρηματιστηριακών – επενδυτικών προϊόντων, αλλά και τον διαμεσολαβητή ευρωπαϊκών προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης.

Επιπλέον, κατηγορείται ότι εξαπάτησε συνολικά ενενήντα πολίτες (τρεις εκ των οποίων συμπεριλαμβάνονται στους 14 προαναφερόμενους) αποσπώντας τους συνολικά το χρηματικό ποσό των 58.195,56 ευρώ, πείθοντας τους ιδιοκτήτες οχημάτων ότι είχε προβεί ή ότι θα προέβαινε στην μεσολάβηση για την ασφάλιση του οχήματός τους, λαμβάνοντας συγχρόνως το χρηματικό ποσό που αντιστοιχούσε στα ασφάλιστρα, χωρίς όμως να διαβιβάζει τη σχετική εντολή στις ασφαλιστικές εταιρίες τις οποίες υποτίθεται ότι εκπροσωπούσε.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις απάτης, ο κατηγορούμενος διαβίβαζε την εντολή για την ασφάλιση του οχήματος, βάσει της οποίας στη συνέχεια εκδιδόταν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, χωρίς όμως να καταβάλει στην εταιρία, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, τα ασφάλιστρα που ο ίδιος είχε ήδη εισπράξει, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται το σχετικό ασφαλιστήριο.

Πηγή: anatolh.com

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]