Νέα σχολική χρονιά: Χρήσιµα tips από την ERGO για την αποφυγή λοιµώξεων και του Covid-19

Φέτος θα είναι μια χρονιά διαφορετική από τις άλλες όχι μόνο για τους γονείς, αλλά και για τα παιδιά που καλούνται να λειτουργήσουν στο σχολείο μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, λόγω της πανδημικής κρίσης, αλλά και γενικότερα των λοιμώξεων από τις οποίες πρέπει να προστατευτούν.

Το σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει στις 14 Σεπτέμβρη και το πρώτο μάθημα θα γίνει με μάσκα, που σκοπό έχει να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας. Δεν φοβόμαστε, ενημερωνόμαστε και μαθαίνουμε στα παιδιά μας να τηρούν τους απαραίτητους κανόνες για την προστασία τους.

Τι κάνουμε:

 1. Ενημερώνουμε τα παιδιά μας για το τι συμβαίνει και τους εξηγούμε ότι πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας, ώστε να προφυλάξουν τόσο τον εαυτό τους όσο και άτομα της οικογένειάς τους, για να μην αρρωστήσουν από λοιμώξεις αλλά και τον Covid-19.
 2. Ακολουθούμε εμείς πρώτοι τους κανόνες που θέτουμε για να δώσουμε το καλό παράδειγμα αλλά και για να είμαστε ασφαλείς.
 3. Τα παιδιά μας θα πρέπει να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και να την βγάζουν στα διαλείμματα. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, η χρήση της μάσκας πρέπει να συνοδεύεται από κανόνες, όπως ότι σε καμία περίπτωση δεν φοράμε τη μάσκα όταν τρέχουμε ή όταν παίζουμε, γιατί δυσκολεύεται η αναπνοή μας. Τους μαθαίνουμε, λοιπόν, πως όταν βγαίνουν στο προαύλιο θα αφαιρούν τη μάσκα τους.
 4. Δείχνουμε στα παιδιά μας πώς να τοποθετούν και να αφαιρούν σωστά τη μάσκα.
 5. Στα διαλείμματα θα πρέπει να αποφύγουν να μαζεύονται πολλά παιδιά μαζί, καθώς επίσης και να είναι πολύ προσεκτικά με την υγιεινή των χεριών τους, πλένοντάς τα με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιώντας αλκοολούχο αντισηπτικό διάλειμμα.
 6. Τους δείχνουμε πώς να πλένουν σωστά τα χέρια τους τηρώντας τον κανόνα των 20 δευτερολέπτων.
 7. Τους εξηγούμε ότι πρέπει να αποφεύγουν να πιάνουν με τα χέρια τους το πρόσωπό τους.
 8. Τα μαθαίνουμε να κρατούν αποστάσεις και να μη δανείζουν πράγματα –όπως γόμες, μολύβια κ.ο.κ.– καθώς και φαγητό.
 9. Τους δείχνουμε πώς βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, χρησιμοποιώντας των αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο.
 10. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, τους δίνουμε φαγητό από το σπίτι, προκειμένου να αποφύγουν το συνωστισμό στα κυλικεία.
 11. Δίνουμε στα παιδιά παγούρι με νερό από το σπίτι.
 12. Τα μαθαίνουμε να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα των λοιμώξεων και βέβαια του Covid-19, ώστε να το αντιληφθούμε όσο γίνεται νωρίτερα, αν νοσήσουν.
 13.  Στην επιστροφή τους από το σχολείο τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν «ρουτίνα» το πλύσιμο των χεριών και την αλλαγή των ρούχων.

Tips:

 1. Επειδή η χρήση της μάσκας στα παιδιά μικρότερης ηλικίας έχει εκπαιδευτικό σκοπό, μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι «Φοράω τη μάσκα, είμαι υπερήρωας». Οι κανόνες είναι πολύ απλοί: Όταν θα κάνουν μάθημα και υποχρεωτικά θα φορούν τη μάσκα, θα είναι οι υπερήρωες της τάξης, όπως στα αγαπημένα τους κόμικς, όταν όμως θα χτυπάει το κουδούνι θα μπορούν να βγάζουν τη μάσκα και τα καθήκοντα του ηπερήρωα να σταματούν εκεί.
 2. Δεν δημιουργούμε φόβο και πανικό και δεν λειτουργούμε τιμωρητικά όσον αφορά τους κανόνες υγιεινής. Βοηθάμε τα παιδιά μας να κατανοήσουν για να κάνουν τις σωστές επιλογές.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στην επίσημη ιστοσελίδα https://eody.gov.gr/.

Φροντίζουμε να μείνουμε ασφαλείς και στο σχολείο!

Από το blog της ERGO Hellas – Δείτε εδώ

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]