Με «μέτρο» οι ρυθμίσεις στην ιδιωτική ασφάλιση για να μην προκαλούν προβλήματα

Εκφράζονται διαπιστώσεις, πώς κάποιες φορές, οι κανόνες για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της Ε.Ε στις οποίες εντάσσεται και η ασφαλιστική αγορά δεν λειτουργούν πάντα προς όφελος των καταναλωτών και οι κανονιστικές διαδικασίες δεν αποφέρουν πάντα καλές επιδόσεις.

Η Insurance Europe δημοσίευσε μια νέα στοιχειοθετημένη άποψη για τη χάραξη πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της οποίας θα διασφαλίζεται περαιτέρω το πλαίσιο δραστηριοποίησης των ασφαλιστικών εταιρειών με γνώμονα την προστασία και το όφελος των καταναλωτών.

Και θεωρείται ως δεδομένο ότι ο ασφαλιστικός κλάδος υποστηρίζει κάθε ρύθμιση που προστατεύει τους καταναλωτές και τους βοηθά να αγοράζουν τα σωστά προϊόντα. Επί αυτής της αρχής αναπτύσσεται και η αγορά ιδιωτικής ασφάλισης στο ευρύτερο φάσμα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Κάτω από αυτές τις κατευθυντήριες στο έγγραφο, η Insurance Europe καλεί τους διαμορφωτές πολιτικής της Ε.Ε:

  • Να αποφεύγουν τις συνεχείς ρυθμιστικές αλλαγές και τη νομική αβεβαιότητα.
  • Να χαράσσουν πολιτικές με βάση λεπτομερείς αναλύσεις.
  • Να διατηρούν το κανονιστικό πλαίσιο σταθερό και να αλλάζουν κανόνες μόνο εάν αποδειχθεί προς όφελος των καταναλωτών.

Σε κάθε περίπτωση κατά την Insurance Europe οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να διαθέσουν τον απαραίτητο χρόνο αλλά και τους πόρους για ουσιαστικές διαβουλεύσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η εμπειρία της ασφαλιστικής βιομηχανίας μπορεί να βοηθήσει την Ε.Ε να παράγει νομοθεσία υψηλής ποιότητας με τη μέγιστη νομική σαφήνεια. Επίσης, πρέπει να εξασφαλίζεται ότι οι γνωστοποιήσεις να είναι χρηστικές και να βοηθούν τους καταναλωτές να κατανοούν τα ασφαλιστικά προϊόντα.

Πολύ σημαντική είναι η αναφορά στα «εμπόδια καινοτομίας», δηλαδή οι ψηφιακοί κανόνες θα πρέπει να είναι φιλικοί προς τους καταναλωτές και να δημιουργούν αληθινές ευκαιρίες στην ψηφιακή εποχή.

Τέλος, η Insurance Europe συστήνει την αποφυγή των μικρών χρονικών διαστημάτων για την εφαρμογή των κανόνων, τονίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης χωριστών χρονικών πλαισίων  για την ανάπτυξη μέτρων επιπέδου 2 και 3.

Πηγή: insurance-eea.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]