Ι. Βοτσαρίδης: Aθάνατα ελληνικά… ρεκόρ

Υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, κάπνισμα, υψηλός δείκτης θανάτων από ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτά είναι κάποια από τα αρνητικά ρεκόρ της Ελλάδας που σημειώνει ο κ. Ιωάννης Βοτσαρίδης, πρόεδρος και CEO της INTERLIFE ΑAΕΓΑ, με αφορμή τη νέα έκδοση του περιοδικού INTERLIFE Magazine.

“Είναι γνωστό ότι τα στατιστικά στοιχεία ποτέ δεν ψεύδονται. Και με βάση αυτά τα στοιχεία, η χώρα μας κατέχει μια σειρά από αρνητικές, στην πλειοψηφία τους, επιδόσεις στον τομέα της Υγείας. Οι επιδόσεις αυτές καταγράφονται στην πρόσφατη Έκθεση του ΟΟΣΑ “Health at a glance” (στοιχεία 2019) που αφορά στις πιο Ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Στα καθ‘ ημάς η Έκθεση δίνει ένα ισχυρό αποτύπωμα, όχι μόνον της υγειονομικής κατάστασης στη χώρα, αλλά και της γενικότερης νοοτροπίας των Ελλήνων. Ένα “ψυχογράφημα”, κατ’ ουσίαν, του Έλληνα.

Ενδεικτικά αλιεύουμε τα αρνητικά και τα παράδοξα ρεκόρ της χώρας μας:

Η Ελλάδα είναι 1η στην Κατανάλωση Αντιβιοτικών. Σε ημερήσια βάση καταγράφονται να παίρνουν αντιβιοτικά 32,1 στα 1000 άτομα, έναντι 17,8 του Μέσου Όρου του ΟΟΣΑ και έναντι δεικτών άλλων Μεσογειακών χωρών (12,6 στην Ισπανία, 16,4 στην Πορτο- γαλία, 28,3 στην Ιταλία).

1η και στο Κάπνισμα με 27,3% του πληθυσμού άνω των 15 να χρησιμο- ποιεί προϊόντα καπνού, έναντι 18% του Μ.Ο. του ΟΟΣΑ (στοιχεία 2017). Πρέπει, όμως να σημειώσουμε ότι αυτό το ποσοστό μειώνεται συστηματικά, χρόνο με το χρόνο, αφ’ ενός λόγω της αντικαπνικής καμπάνιας, αφ’ ετέρου λόγω των τεράστιων φορολογικών επιβαρύνσεων στα καπνικά προϊόντα και της απαγόρευσης χρήσης τους στους κλειστούς χώρους.

Εξίσου αρνητική είναι η θέση της Ελλάδας και στο Δείκτη Θανάτων από Ατμοσφαιρική Ρύπανση. Η χώρα κατατάσσεται 1η (!) με 77 θανάτους/100.000 πληθυσμού, έναντι 40 του Μ.Ο. του ΟΟΣΑ – κυρίως λόγω υψηλής συγκέντρωσης Ρύπων και Μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα από την καύση Υδρογονανθράκων. Και αυτά σε μια χώρα που, ενώ έχει απεριόριστες πηγές Ανανεώσιμης Ενέρ- γειας, έχει καθυστερήσει απαράδεκτα στην εκμετάλλευσή τους.

Ιδιαίτερα θα έπρεπε να μας προβληματίσει και η κατάταξη μας στις Ιδιωτικές Δαπάνες Υγείας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση με 35% των εξόδων Υγείας να πληρώνεται κατ’ ευθείαν από την τσέπη – των κατά τα άλλα ασφαλισμένων – Ελλήνων, έναντι 21% του Μ.Ο. του ΟΟΣΑ και μετά την Ινδία (65%), Μεξικό (41%), Ρω- σία (40%) και Κίνα (36%).

Πρωταθλητές, όμως, είμαστε και στη Γήρανση του Πληθυσμού (μειωμέ- νες Γεννήσεις) καταλαμβάνοντας την 3η θέση στον Ανεπτυγμένο κόσμο, με 21,7% των Ελλήνων να είναι άνω των 65 ετών, έναντι 17,4% του Μ.Ο.

του ΟΟΣΑ (στις πρώτες 2 θέσεις Κορέα και Ιαπωνία).

Και, τέλος, κάτι θετικό – αν και αναπάντεχο:

Η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα χαμη- λότερα ποσοστά στην Κατανάλωση Αλκοόλ στις χώρες του ΟΟΣΑ, με 6,5lt ετησίως, έναντι 8,9lt του Μ.Ο. Εδώ, φαίνεται να επαληθεύεται η -λίγο “κλισέ”- αντίληψη ότι “ο Έλληνας μεθά απ’ τον ήλιο, τη χαρά της ζωής” κ.λπ. Βέβαιο, πάντως, είναι ότι στις βόρειες χώρες της Ευρώπης -και στις ΗΠΑ- ο κόσμος πίνει περισσότερο…

Συνοψίζοντας, πέρα από τα ακραία αυτά ποσοστά, η Συνολική Κατάσταση της Υγείας του ελληνικού Πληθυσμού κρίνεται ως ικανοποιητική, δεδομένου ότι κινείται στο Μέσο Όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, τα σημεία στα οποία έχουμε πρόβλημα αναδεικνύουν τις διαχρονικές παθογένειες στο Σύστημα Υγείας, στο Δημογραφικό, στην εκμετάλλευση της Ανανεώσιμης Ενέργειας κ.ά. Και χτυπούν καμπανάκι για την αδυναμία μας να πράξουμε τον αυτονόητο, όπως άλλες, ίσως και λιγότερο “ανεπτυγμέ- νες” χώρες του πλανήτη.”

Διαβάστε το Interlife magazine που κυκλοφορεί εδώ.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]