Επιτακτική ανάγκη ο έλεγχος της ΑΑΔΕ για τα ανασφάλιστα

Παρά την έντονη φημολογία για καθολική διασταύρωση των ανασφάλιστων αυτοκινήτων εντός του 2019, η ΑΑΔΕ δεν προχώρησε στον σχετικό έλεγχο από τη βάση των ασφαλισμένων οχημάτων των ασφαλιστικών εταιριών. Πλέον η επικαιροποίηση των στοιχείων ολοκληρώθηκε, οπότε αναμένεται η διασταύρωση του αρχείου των ασφαλισμένων ΙΧ που τηρούν οι ασφαλιστικές εταιρείες και του αρχείου των οχημάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία και έχει η εφορία, να ξεκινήσει στις αρχές του νέου χρόνου.

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν δείχνουν μείωση των ανασφάλιστων οχημάτων σε 400-500.000, αλλά η απειλή για τους οδηγούς αλλά και για τα δημόσια έσοδα.

Οι παραβάτες που θα εντοπιστούν με όχημα σε κυκλοφορία χωρίς να το έχουν ασφαλίσει θα πληρώσουν τα εξής πρόστιμα:

  • 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ.
  • 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω
  • 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 κ.εκ..
  • 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1001 κ.εκ. και άνω

Οι παραβάτες θα λάβουν σχετική ειδοποίηση από την εφορία και θα πρέπει εντός οκτώ ημερών να προχωρήσουν στην πληρωμή του. Εφόσον δεν το πληρώσουν και εντοπισθούν σε έλεγχο να κυκλοφορούν με το ανασφάλιστο όχημα τότε θα υποστούν τις εξής κυρώσεις:

  • Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.
  • Σε περίπτωση εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα, αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης.
  • Χρηματικό πρόστιμο με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα ΦΔΧ, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
  • Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]