Brexit: Συμφωνία προ των πυλών – Αναμένεται επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Brexit: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) να εγκρίνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με το αναθεωρημένο πρωτόκολλο για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία και την αναθεωρημένη πολιτική διακήρυξη

Η διαφαινόμενη λύση για το Brexit φαίνεται να ικανοποιεί την πλευρά της ΕΕ, το κείμενο της συμφωνίας για το Brexit, ωστόσο, πρέπει να εγκριθεί και από το βρετανικό κοινοβούλιο, με το μικρό ενωτικό κόμμα DUP, στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται η Αρλίν Φόστερ, να διαδραματίζει καίριο ρόλο.

Οι δέκα βουλευτές του DUP αποτελούν ουσιαστικά τη μοναδική ελπίδα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προκειμένου να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο η συμφωνία για το Brexit. Οι τελευταίες πληροφορίες ωστόσο αποδεκατίζουν τις προσδοκίες του Τζόνσον για το Brexit. «Η συμφωνία δεν έχει κλειστεί ακόμα. Το DUP, η στήριξη του οποίου είναι το “κλειδί” για να περάσει ο Τζόνσον την απόφαση από το βρετανικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι δεν στηρίζει τη συμφωνία» αναφέρει το Politico και προσθέτει: «Χωρίς το DUP δείχνει εξαιρετικά δύσκολο για τον Τζόνσον να προωθήσει τη συμφωνία για το Brexit. Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν θα έχει την πλειοψηφία, και ο δεύτερος ότι το DUP ίσως στερήσει από τον Τζόνσον έναν άλλο παράγοντα – “κλειδί”: Τους Brexiteers των Τόρις (Συντηρητικών)».

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, άσκησε δριμεία κριτική κατά της χθεσινής συμφωνίας για το Brexit, επισημαίνοντας ότι οι όροι είναι ακόμη χειρότεροι από αυτούς που πέτυχε η Τερέζα Μέι. «Αυτή η συμφωνία ξεπουλήματος δεν θα ενώσει τη χώρα και πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει το Brexit είναι να δοθεί στους πολίτες η ευκαιρία να εκφραστούν με τη ψήφο τους» δήλωσε ο Κόρμπιν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε εχθές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) να εγκρίνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου αναθεωρημένου πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία, και να εγκρίνει αναθεωρημένη πολιτική διακήρυξη για το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου. Η Επιτροπή συνιστά επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την έγκριση της εν λόγω συμφωνίας, κατόπιν σειράς εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή αποτελεί μια δίκαιη συμβιβαστική λύση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου και καταδεικνύει τη δέσμευση και την προθυμία αμφότερων των πλευρών να πράξουν το καλύτερο για τους πολίτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Διαθέτουμε πλέον ένα πρόσφατα συμφωνημένο πρωτόκολλο που προστατεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη νήσο της Ιρλανδίας και προστατεύει πλήρως την ενιαία αγορά μας. Ελπίζω σε θετική έκβαση πλέον ώστε να παράσχουμε στους πολίτες και στις επιχειρήσεις μας την ασφάλεια που αξίζουν.» Ο κ. Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε τα εξής: «Είχαμε δύσκολες συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες. Κατορθώσαμε να βρούμε λύσεις που σέβονται πλήρως την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Δημιουργήσαμε μια νέα και νομικά λειτουργική λύση για την αποφυγή της δημιουργίας σκληρών συνόρων και την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στη νήσο της Ιρλανδίας. Πρόκειται για μια λύση που λειτουργεί για την ΕΕ, για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία.»

Το αναθεωρημένο πρωτόκολλο παρέχει νομικά λειτουργική λύση που αποτρέπει τη δημιουργία σκληρών συνόρων στη νήσο της Ιρλανδίας, προστατεύει την οικονομία ολόκληρης της νήσου και τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (Συμφωνία του Μπέλφαστ) σε όλες τις διαστάσεις της, και διασφαλίζει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Η λύση αυτή ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη νήσο της Ιρλανδίας με σκοπό την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της συμφωνίας αποχώρησης παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητα, όπως στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2018. Πριν από τη συμμετοχή τους στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος κ. Γιούνκερ και ο κ. Μπόρις Τζόνσον, Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, προέβησαν σε δήλωση στον Τύπο.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]