Οι καλλιτέχνες γκράφιτι διεκδικούν τα πνευματικά τους δικαιώματα

Μπορεί η τέχνη των γκράφιτι να είναι εφήμερη, παράνομη και εκτεθειμένη, αλλά σίγουρα διέπεται από τα ίδια πνευματικά δικαιώματα που χαίρει οποιαδήποτε καλλιτεχνική πράξη ενός δημιουργού που εκτίθεται στη δημόσια θέα και κριτική.  Για αυτό το λόγο οι «καλλιτέχνες του δρόμου» διεκδικούν την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των έργων τους. Βλέπουν τον κόπο τους να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από μεγάλες πολυεθνικές που χρησιμοποιούν τις δημιουργίες τους για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Έτσι, πλήθος καλλιτεχνών γκράφιτι έχουν προβεί σε μηνύσεις εις βάρος μεγάλων πολυεθνικών που χρησιμοποίησαν αυθαίρετα τα έργα τους για διαφήμιση.

Έτσι, στις 15 Φεβρουαρίου οι καλλιτέχνες Curtis Kulig και Darren και Emmelene Mate (DabsMyla) κατέθεσαν σε δικαστήριο της Καλιφόρνιας αγωγή κατά του καναδικού οίκου υποδημάτων Aldo με την κατηγορία ότι προώθησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαφημιστική καμπάνια με φόντο έργα τους, χωρίς να έχει αιτηθεί σχετική άδεια, παραβιάζοντας τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Οι καλλιτέχνες επισημαίνουν πως έχουν συνεργασθεί με μεγάλες εταιρείες, όπως η εκστρατεία του λογότυπου «loveme» για τα μπουκάλια νερού της Starbucks.

«Η Aldo συμπεριφέρθηκε «ανεπίτρεπτα» χρησιμοποιώντας σε διαφημίσεις της πρωτότυπα έργα καλλιτεχνών δίχως να τους ζητήσει άδεια με στόχο να πωλήσει τα προϊόντα της. Επίσης, θεώρησε πως δεν είχε καμία υποχρέωση να αποσύρει τις διαφημίσεις, ακόμη κι όταν οι καλλιτέχνες της το ζήτησαν. Τελικά το έπραξε, αλλά με τρόπο σαν να έκανε χάρη στους καλλιτέχνες. Η Aldo φαίνεται πως παρεξηγεί τους νόμους και ανυπομονούμε να τους δώσουμε να το καταλάβουν στα δικαστήρια. Η κοινότητα των καλλιτεχνών δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτού του είδους την επιχειρηματική κουλτούρα», δήλωσε ο δικηγόρος τους. Οι καλλιτέχνες διεκδικούν αποζημίωση, την καταβολή των νομικών και δικαστικών τους εξόδων και την απαγόρευση προς την Aldo να χρησιμοποιεί και στο μέλλον παρόμοιες τακτικές.

Ο Smash 137 μήνυσε στο παρελθόν τη General Motors, και ο Revok την H&M για παρόμοιες ενέργειες. Επίσης, 21 καλλιτέχνες που είχαν καλύψει τοίχους στο εμπορικό κέντρο 5Pointz μήνυσαν το 2013 τον ιδιοκτήτη γιατί κάλυψε τα γκράφιτί τους, με τη δικαιολογία ότι το κτίριο ήταν προς κατεδάφιση—μολονότι οι εργασίες δεν επρόκειτο να ξεκινήσουν παρά πολλούς μήνες αργότερα. Το δικαστήριο έκρινε πως η πράξη του ιδιοκτήτη παραβίαζε τους κανονισμούς της VARA (Πράξη Δικαιωμάτων Εικαστικών Καλλιτεχνών), που εξασφαλίζει τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών επί των έργων τους, ακόμη κι εάν έχουν φιλοτεχνηθεί στην περιουσία τρίτου. Οι καλλιτέχνες αποζημιώθηκαν με 6,75 εκατ. δολαρίων.

Δημοσιογραφικό Τμήμα

Αντώνης Αντωνόπουλος

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]