Η ΕΚΤ απέσυρε 301.000 πλαστά χαρτονομίσματα του ευρώ

Περίπου 301.000 πλαστά χαρτονομίσματα του ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ο αριθμός είναι μικρός εαν αναλογιστεί κανείς πως σήμερα βρίσκονται σε κυκλοφορία περισσότερα από 21 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα του ευρώ με συνολική αξία που υπερβαίνει το 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 τα χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δυο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί σε περίπου 83% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων. Τα περισσότερα πλαστά χαρτονομίσματα (88,8%) εντοπίστηκαν στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Περίπου 10,3% εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και 0,9% εντοπίστηκαν σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 το Ευρωσύστημα σχεδιάζει να θέσει σε κυκλοφορία ταυτόχρονα τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και των 200 ευρώ, τις δυο τελευταίες ονομαστικές αξίες της σειράς “Ευρώπη”.

Το Ευρωσύστημα θα διοργανώσει ενημερωτική εκστρατεία για το κοινό και τους φορείς που κατ’ επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά σχετικά με την εισαγωγή των νέων αυτών χαρτονομισμάτων, τα οποία θα έχουν ορισμένα νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Το Ευρωσύστημα θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους κατασκευαστές εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων και τους λοιπούς προμηθευτές στην προσπάθειά τους να προσαρμόσουν τα μηχανήματά τους και τις συσκευές εξακρίβωσης της γνησιότητας στα νέα τραπεζογραμμάτια.

Πηγή: insider.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]