”Αναγνωρίζοντας ότι το μέλλον επιφυλάσσει πολλές προκλήσεις, ο Σύλλογος Ασφαλιστικών Συμβούλων νομού Ροδόπης, σχεδιάζει δράσεις για την ενημέρωση τόσο των επαγγελματιών του κλάδου όσο και των πολιτών”
Συνολικά 1,8 δις ευρώ το 2015, 1,88 δις ευρώ το 2014 και αρκετά χαμηλότερα, 1,68 δις ευρώ το 2013, είναι οι αριθμοί που αποτυπώνουν την εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κλάδος παρουσίασε αλματώδη αύξηση τη δεκαετία 2000-2010, με αποκορύφωμα τα χρόνια της κρίσης, το 2007 και το 2009, οπότε έφτασε στα 2,52 δις ευρώ το 2007 και το 2009 στα 2,509 δις ευρώ. Έκτοτε παρουσιάζει σταθερή μείωση κάθε χρόνο με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται το 2013, οπότε έφτασε το 1,68 δις, πολύ μεγαλύτερα όμως ποσοστά, σε σχέση ακόμα και με τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, η ελληνική ασφαλιστική αγορά συμβάλλει πολλαπλά στην προαγωγή της εθνικής οικονομίας αλλά και στην κοινωνική σταθερότητα μέσω της παροχής των ασφαλιστικών καλύψεων. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις καταγράφουν ετήσια παραγωγή ασφαλίστρων της τάξης των 4 δις ευρώ και παρέχουν περίπου 3 δις ευρώ σε αποζημιώσεις ετησίως. Απασχολούν περί τους 7.500 μισθωτούς εργαζόμενους και άλλους 20.000 συνεργάτες, ενώ διατηρούν επενδύσεις άνω των 11 δις ευρώ. Ποιες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον; Περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών του κλάδου, κάτι που κατά πολλούς αποδίδεται στην ανασφάλεια, στις κακές παροχές του εθνικού συστήματος υγείας. Εξάλλου ο κλάδος της υγείας και της σύνταξης φαίνεται πως κερδίζει το έδαφος.
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τις προϋποθέσεις για καλύτερη οργάνωση του κλάδου και αυτό κάνουν οι ασφαλιστές της Ροδόπης, ιδρύοντας για πρώτη φορά Σύλλογο Ασφαλιστικών Συμβούλων νομού Ροδόπης.
Την περασμένη εβδομάδα διεξήχθησαν οι εκλογές στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ροδόπης και μόλις τη Δευτέρα συγκροτήθηκε και ανακοινώθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο του νεοσύστατου συλλόγου. Αυτό αποτελείται από τους εξής: Πρόεδρος: Χαράλαμπος Γκατζόγλου, αντιπρόεδρος: Χρήστος Μπακιρτζής, γενικός γραμματέας: Μιχαήλ Κατρανιτσιώτης, ταμίας: Παρθένα Μαρουφίδου, μέλος Χριστόδουλος Γκαράκης.
Ο Σύλλογος της Ροδόπης, μαζί με τον Σύλλογο της Καβάλας, είναι οι μοναδικοί που λειτουργούν στη Β. Ελλάδα, είπε ο Χαράλαμπος Γκατζόγλου μιλώντας για την απόφαση οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι να ενωθούν και να ιδρύσουν τον δικό τους σύλλογο.
«Στο νομό μας οι εγγεγραμμένοι με στοιχεία του Επιμελητηρίου ξεπερνούν τους 100, είναι όλοι ενεργοί άλλοι σε μικρό και άλλοι σε μεγάλο βαθμό», είπε και πρόσθεσε ότι «κάθε χρόνος που περνά τα πράγματα δυσκολεύουν.
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις και μεγάλο ανταγωνισμό, ιδίως με τις τράπεζες και το διαδίκτυο, με αποτέλεσμα καθημερινά να συναντάμε πολλά προβλήματα.
Αυτό μας οδήγησε στο να πάρουμε κάποια στιγμή την απόφαση να δημιουργήσουμε τον σύλλογο αυτό, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους καταστάσεις που συναντάμε πλέον καθημερινά μπροστά μας».
ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Η ΜΕΓΑΛΗ «ΠΛΗΓΗ»
Το διαδίκτυο έχει επιφέρει σημαντικές απώλειες στα εισοδήματα των ασφαλιστικών συμβούλων. Προσφέρει φθηνότερα πακέτα προσπαθώντας να προσελκύσει όσο και περισσότερους πελάτες. Σύμφωνα με τον κ. Γκατζόγλου «η κρίση είναι αυτή που κάνει τον πολίτη να παίρνει και λάθος αποφάσεις, νομίζει ότι το φτηνό είναι και καλό, δεν αρκεί όμως μόνο αυτό, η δουλειά μας απαιτεί προσωπική σχέση σε πολύ μεγάλο βαθμό, κάτι που νομίζω το γνωρίζει ο πελάτης αλλά το μετράει λίγο. Δυστυχώς όμως ανακαλύπτει την αξία του ασφαλιστή όταν τον χρειάζεται και δυστυχώς είναι και πολύ αργά. Καθημερινά υπάρχουν κρούσματα με αυτούς που κάνουν μια φτηνή ασφάλεια και στην πορεία ξαναγυρνάνε σε εμάς για σιγουριά», τόνισε.
Και μπορεί ο κλάδος της ασφάλισης του αυτοκινήτου να περνάει κρίση, λόγω του ανταγωνισμού από το διαδίκτυο, δεν ισχύει όμως και το ίδιο στην περίπτωση του κλάδου υγείας. «Εκτός από τον κλάδο του αυτοκινήτου αυτό που πουλάει περισσότερο στις μέρες μας είναι ο κλάδος υγείας. Μια καλή νοσοκομειακή περίθαλψη πέρα του κρατικού νοσοκομείου σε μια ιδιωτική κλινική. Δυστυχώς όμως οι πιο κοντινές μας ιδιωτικές κλινικές είναι στη Θεσσαλονίκη, όσον αφορά στην περιοχή μας», ανέφερε ο κ. Γκατζόγλου. Περαιτέρω τόνισε πως «γενικά ο κλάδος των ασφαλίσεων, σύμφωνα τα στοιχεία του Ιουλίου έχει θετικό πρόσημο, λόγω της μείωσης των συντάξεων, λόγω της μη καλής εξυπηρέτησης και επάρκειας κάλυψης από τα κρατικά ταμεία.
Ο κόσμος πλέον έχει στραφεί προς την ιδιωτική ασφάλιση και ιδίως ο κλάδος ζωής και ο κλάδος των συντάξεων, είναι ένα πεδίο που απαιτεί να είναι κάποιος νέος με μόρφωση πλέον για να μπορέσει να ανταπεξέλθει». Όσον αφορά στη σχέση με τον πελάτη, ο ρόλος του ασφαλιστή είναι παρεξηγημένος, παραδέχθηκε ο κ. Γκατζόγλου. «Οι ασφαλιστικές εταιρείες έναντι της ποσότητας στο να κερδίσουν και να γεμίσουν τα ταμεία τους, έκαναν κακό στην ποιότητα με αποτέλεσμα οι πωλητές-ασφαλιστές να πουλάν προϊόντα τα οποία δεν είχαν ανταπόκριση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα με την πάροδο των χρόνων ο πελάτης να αρχίσει να δυσανασχετεί γι’ αυτό που είχαμε υποσχεθεί και για αυτό που τελικά ήταν στην πράξη, σιγά – σιγά όμως η ασφαλιστική συνείδηση πλέον και η συνείδηση των πελατών έχει αλλάξει σε τέτοιο βαθμό που και ο πελάτης είναι ώριμος στο τι θα αγοράσει αλλά και ο ασφαλιστής-πωλητής είναι γνώστης του αντικειμένου είναι και αυτός ώριμος πλέον στο τι πουλά».
Μέσα σε αυτό πλαίσιο και αναγνωρίζοντας ότι το μέλλον επιφυλάσσει πολλές προκλήσεις, ο Σύλλογος Ασφαλιστικών Συμβούλων νομού Ροδόπης, σχεδιάζει δράσεις για την ενημέρωση τόσο των επαγγελματιών του κλάδου όσο και των πολιτών.
Πηγή : www.xronos.gr