Γιατί να επιλέξει ένας ασφαλισμένος ένα συμβεβλημένο νοσοκομείο για τη νοσηλεία του

Ενας όρος που ακούμε πολύ συχνά σε συζητήσεις για την ιδιωτική ασφάλιση είναι το συμβεβλημένο (ή όχι) νοσοκομείο. Αυτό μπορεί να γεννά μια σύγχυση για το τι σημαίνει και πώς επηρεάζει τις υπηρεσίες που θα λάβει ο ασφαλισμένος σε ενδεχόμενη χειρουργική επέμβαση ή νοσηλεία.

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να ξεκαθαρίσουμε τον όρο και να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας με συμβεβλημένα νοσοκομεία για την καλύτερη εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου.

Τι σημαίνει “συμβεβλημένο νοσοκομείο”

Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες συνεργάζονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με νοσοκομεία και νοσηλευτικά ιδρύματα. Αυτά τα νοσοκομεία παρέχουν τις υπηρεσίες τους βάσει ειδικής συμφωνίας με την ασφαλιστική εταιρεία ή με τη διαμεσολάβηση τρίτης εταιρείας παροχής υπηρεσιών υγείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος χρειαστεί τις υπηρεσίες του συμβεβλημένου νοσοκομείου, το κόστος που θα προκύψει θα καταβληθεί απευθείας από την ασφαλιστική εταιρεία στο νοσοκομείο χωρίς την διαμεσολάβηση του ασφαλισμένου.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος δεν έχει δικαίωμα να νοσηλευτεί σε μη συμβεβλημένο νοσοκομείο αν το επιθυμεί. Η ασφαλιστική και πάλι θα καλύψει όσα έξοδα ορίζονται με βάση το συμβόλαιο. Αυτό που τυπικά συμβαίνει στα μη συμβεβλημένα νοσοκομεία είναι ότι περιπλέκεται αρκετά η διαδικασία της αποζημίωσης από την ασφαλιστική εταιρεία καθώς μπορεί να χρειαστεί ο ασφαλισμένος να προσκομίσει αποδεικτικά και έγγραφα για να εγκριθεί η αποζημίωση.

Ενδεικτικά, εάν ο ασφαλισμένος επιλέξει να νοσηλευτεί σε μη συμβεβλημένο νοσοκομείο, θα χρειαστεί να καλύψει ο ίδιος τα έξοδα νοσηλείας και τις αμοιβές γιατρών που μπορεί να προκύψουν και στη συνέχεια να αποζημιωθεί από την ασφαλιστική εταιρεία του.

Τα πλεονεκτήματα της νοσηλείας σε συμβεβλημένο νοσοκομείο

Το να επιλέξεις ένα συμβεβλημένο νοσοκομείο για τη νοσηλεία, σου δίνει αρκετά πλεονεκτήματα, ανάλογα πάντα με το πρόγραμμα ασφάλισης που έχεις επιλέξει. Ας τα δούμε:

Άριστη παροχή υπηρεσιών

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες συνεργάζονται με κορυφαίους ιατρικούς ομίλους και έχουν στο δίκτυό τους τα καλύτερα νοσοκομεία, ακόμα και στο εξωτερικό. Έτσι, επιλέγοντας ένα συμβεβλημένο νοσοκομείο μπορείς να έχεις τη σιγουριά ότι θα λάβεις άριστες υπηρεσίες για όσο διαρκέσει η νοσηλεία σου.

Έλλειψη γραφειοκρατίας

Ποτέ δεν είναι ευχάριστη μια νοσηλεία ή χειρουργική επέμβαση, και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο ασθενής και η οικογένειά του, είναι να τους απασχολεί η προσκόμιση αποδεικτικών για να λάβουν την αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία. Στην περίπτωση του συμβεβλημένου νοσοκομείου, οι διαδικασίες αυτές γίνονται απευθείας μεταξύ νοσοκομείου και ασφαλιστικής και ο ασφαλισμένος χρειάζεται μόνο να πληρώσει τη συμμετοχή που του αναλογεί (αν ισχύει κάτι τέτοιο).

Ειδικές παροχές

Πολλές εταιρείες προσφέρουν επιμέρους ειδικές παροχές αν επιλέξεις ένα νοσοκομείο συμβεβλημένο με το δίκτυό τους. Τέτοιες παροχές περιλαμβάνουν μείωση της απαλλαγής ή εκπτώσεις σε παροχές που δεν προβλέπονται από το συμβόλαιο, καθώς και άλλες υπηρεσίες όπως ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις.

Tι πρέπει να προσέξει ο ασφαλισμένος

Κατά τη διαδικασία επιλογής ενός προγράμματος ασφάλισης υγείας, είναι πάντα καλό να αξιολογούμε τα συμβεβλημένα νοσοκομεία και τους ιατρικούς ομίλους. Έτσι μπορούμε να επιλέξουμε με μεγαλύτερη σιγουριά το πρόγραμμα που μας εξυπηρετεί καλύτερα με βάση τις προτιμήσεις ή την περιοχή στην οποία κατοικούμε. Υπάρχουν όμως και άλλα στοιχεία που καλό είναι να αξιολογήσουμε για το πρόγραμμα, όπως το αν είναι ανοιχτού ή κλειστού δικτύου. Ας δούμε τι σημαίνει αυτό:

Προγράμματα ανοιχτού/κλειστού δικτύου

Τα προγράμματα ασφάλισης υγείας συχνά χαρακτηρίζονται ως ανοιχτού ή κλειστού δικτύου. Τα προγράμματα κλειστού τύπου καλύπτουν μόνο συγκεκριμένα νοσοκομεία και λόγω της συνεργασίας μεταξύ νοσοκομείου και ασφαλιστικής μπορεί ο ασφαλισμένος να ωφεληθεί από ένα χαμηλότερο ασφάλιστρο. Αντίστοιχα, τα προγράμματα ανοιχτού τύπου καλύπτουν μεγαλύτερη γκάμα νοσοκομείων, είτε αυτά είναι συμβεβλημένα με την εταιρεία είτε όχι.

Στην περίπτωση των κλειστών προγραμμάτων, το βασικό μειονέκτημα είναι πως περιορίζεται η επιλογή που έχει ο ασφαλισμένος: πιθανόν ο θεράποντας γιατρός να μη συνεργάζεται με συμβεβλημένη κλινική ή η συμβεβλημένη κλινική να μην διαθέτει κάποιο συγκεκριμένο σύστημα ή εξοπλισμό που θα είναι καλύτερος για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας.

Υβριδικά προγράμματα

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια στροφή στον κλάδο της υγείας έτσι ώστε οι παραδοσιακές ιδιωτικές κλινικές να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας εποχής και να εκσυγχρονιστούν με επενδύσεις σε τεχνολογία και εξοπλισμό, καθώς και σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Οι κλινικές αυτές εισχώρησαν σε μεγαλύτερα σχήματα, με αποτέλεσμα την δημιουργία μεγάλων ιατρικών ομίλων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα προγράμματα κλειστού δικτύου να καλύπτουν περισσότερα ιδρύματα, αλλά άνοιξε το δρόμο και για τη δημιουργία των υβριδικών προγραμμάτων.

Αυτά τα προγράμματα της νέας εποχής προσφέρουν μια μέση λύση μεταξύ του ανοιχτού και του κλειστού δικτύου καθώς διαθέτουν χαρακτηριστικά και από τα δύο. Ενδεικτικά, τα υβριδικά προγράμματα προσφέρουν συγκεκριμένες συνεργασίες στην Αττική όπου υπάρχει μεγαλύτερο δίκτυο, και ανοιχτές συνεργασίες στην επαρχία όπου υπάρχουν λιγότερα νοσοκομεία.

Το πρόγραμμα Εξασφαλίζω περίθαλψη για όλους

Ένα από αυτά τα υβριδικά προγράμματα που αναφέραμε παραπάνω είναι και το πρόγραμμα ασφάλειας υγείας Εξασφαλίζω περίθαλψη για όλους της Eurolife FFH. Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει μια σειρά σημαντικών παροχών που εξασφαλίζουν νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και δωρεάν ετήσιο τσεκ-απ και επιδόματα.

Στον τομέα των συμβεβλημένων νοσοκομείων, το πρόγραμμα παρέχει συνεργασίες με μεγάλους ιατρικούς ομίλους στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αλλά υπάρχουν συνεργασίες και με νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Έτσι μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα υπάρχει κάλυψη όπου και να βρίσκεσαι.

Τα συμβεβλημένα νοσοκομεία του προγράμματος προσφέρουν επιπλέον παροχές οι οποίες περιλαμβάνουν ιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις, εκπτώσεις και άλλα. Ορισμένα νοσοκομεία προσφέρουν ακόμα, απορρόφηση της συμμετοχής του ασφαλισμένου, καλύπτοντας μέρος από το εκπιπτόμενο ποσό.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις βλέπουμε ότι το να επιλέξεις ένα συμβεβλημένο νοσοκομείο έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο να μελετήσεις ποια νοσοκομεία είναι συμβεβλημένα με το πρόγραμμα που έχεις επιλέξει και τι παροχές σου προσφέρουν, έτσι ώστε να είσαι προετοιμασμένος για παν ενδεχόμενο.

πηγή: eurolife blog

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]