Eρευνούν για περιουσίες στο εξωτερικό

Στο τέλος του μήνα θα οριστικοποιηθούν οι παραδοχές (ανάπτυξη, ανεργία κ.λπ.) βάσει των οποίων θα διεξαχθούν τα τεστ αντοχής (stress tests) για τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα ξεκινήσουν στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν, σύμφωνα με τις προσδοκίες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί περί τους 100 πλειστηριασμούς πανελλαδικά.

Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συμβολαιογραφικών συλλόγων σε όλη τη χώρα για τον μέλλον της αποχής τους.

Οι τράπεζες, πάντως, έχουν θέσει στόχο να ανακτήσουν περί τα 10,5 δισ. ευρώ από το στεγαστικό και επιχειρηματικό «προβληματικό» χαρτοφυλάκιο εντός του 2018 με τη διεξαγωγή πλειστηριασμών που αφορούν 18.000 ακίνητα, εκ των οποίων το 60% στην Αττική.

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες θα προχωρήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα στην καταγγελία όλων των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών, ώστε να δρομολογήσουν στη συνέχεια τις διαδικασίες πλειστηριασμού.

Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα είναι να εντοπίσουν, με τη βοήθεια εξειδικευμένων ξένων εταιρειών, μεγαλοοφειλέτες που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και καταθέσεις στο εξωτερικό και χρέη προς άπαντες στην Ελλάδα και δεν έχουν επιδείξει καμία διάθεση συνεργασίας με τις τράπεζες.

Στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούσε τις τελευταίες ημέρες η πληροφορία ότι οι έρευνες των «ντετέκτιβ» απέδωσαν τους πρώτους καρπούς σε 4-5 περιπτώσεις πλούσιων δανειοληπτών, οι οποίοι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να εμφανιστούν στο «γκισέ» των ελληνικών τραπεζών.

Κι αυτό γιατί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την προοπτική να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού με βάση τον κανονισμό 655/2014 της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Documento», οι τράπεζες με αυτό τον τρόπο έχουν εντοπίσει στο εξωτερικό μεγάλες περιουσίες των Ψυχάρη, Αθανασούλη και των αδερφών Μαρινόπουλου.

Μάλιστα στις περιπτώσεις που κάποια τράπεζα είχε κάνει στο παρελθόν «κούρεμα» οφειλής και τώρα… εντόπισε «κρυμμένα» περιουσιακά στοιχεία, τότε το αρχικό χρέος «αναβιώνει».

Πιστωτές

Αυτό ωστόσο που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αν άλλοι πιστωτές (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενοι), που έχουν έννομο συμφέρον, ζητήσουν εισαγγελική παρέμβαση ώστε, με βάση τα νέα δεδομένα, να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους οφείλονται.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι έρευνες των τραπεζών για περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό δεν είναι κάτι νέο, αλλά διεξήχθησαν με μυστικότητα ώστε να υπάρξει το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Οπως αναφέρουν γνώστες της τραπεζικής αγοράς, ο κανονισμός 655/2014 της Ε.Ε. «έλυσε» τα χέρια των νομικών υπηρεσιών.

Ωστόσο υπάρχουν και οι πιο… καχύποπτοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι διαρροές προς τον Τύπο εξυπηρετούν και την επικοινωνιακή στρατηγική των τραπεζών που θέλουν να αποδείξουν στην κοινή γνώμη ότι «κυνηγούν» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ετσι ικανοποιούν το περί δικαίου αίσθημα, ελπίζοντας ταυτόχρονα ότι θα «ξεχαστούν» οι ευθύνες των τραπεζικών διοικήσεων σε ό,τι αφορά τα… κριτήρια χορήγησης κάποιων επιχειρηματικών δανείων.

Βέβαια η εντατικοποίηση των προσπαθειών που καταβάλλουν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι τράπεζες στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων, έχει άμεση σχέση με τον ασφυκτικό έλεγχο του SSM που «ξεσκονίζει» τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ακόμα και αυτά που είναι ενήμερα, αυτά δηλαδή που εξυπηρετούνται κανονικά.

Αλλωστε η τύχη των διοικήσεων κρίνεται εν πολλοίς και από την επίτευξη του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 64,6 δισ. ευρώ (από 108,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016) στο τέλος του 2019.

 Πηγή: efsyn.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]